Scorul acestui articol
[Total: 101 voturi. Media: 4.6]

 

Motto: 
„Gaittany lamuri societatii ca loanide nu poate veni «luna asta»,
fiindca il supara apusul soarelui”.
„žBietul Ioanide”
G. Călinescu

 

Îmi cer scuze pentru tonul acestui articol. Nu sunt nici mai nervos ca de obicei, nu mi-am pierdut nici cumpătul. Ce urmează este doar o opțiune stilistică prin care cred ca pot ajunge mai firesc în profunzimea unor suflete tocite de prea multe emoții jucate, de prea multe texte scrise de alții È™i îngânate mecanic pe scenă.

Băi nesimțiților!

Cum să  vorbiți voi în numele Teatrului Național? Auzi: „žActorii Teatrului Național protestează față de OUG 7. Susțin justiția”. Nu vă e ruÈ™ine, închipuiților? Voi sunteți Teatrul Național? 30 de rătăciți făcuți din vorbe de niÈ™te figuranți fără identitate fanatizați de propagandă? 30 din peste 150 de salariați ai instituției? Ați avut È™i voi doi urÈ™i de scos în față, pe Victor Rebengiuc È™i Mariana Mihuț È™i, precum ursarii la bâlci, i-ați făcut de râs în fața unei țări întregi punându-i să țopăie grotesc È™i să dea declarații lozincarde, în cea mai jenantă limbă de lemn pe care am auzit-o după decembrie 1989 la niÈ™te pretinÈ™i anticomuniÈ™ti.

Băi muhaielelor!

Cine sunteți voi, Mihai Călin È™i Marius Manole să vorbiți în numele Teatrului Național din BucureÈ™ti? Să ignorați părerile contrare ale atâtor mari actori ce au dat strălucire acestei scene È™i să vă închipuiți că secrețiile viscerelor voastre merită mai multă atenție decât scurgerile unei vidanje?

Nu vă reproÈ™ez  că gândiți cum gândiți È™i că spuneți ce spuneți. E dreptul vostru, e alegerea voastră, e viața voastră aÈ™a cum v-a fost modelată de-a lungul anilor. Fiecare are libertatea de a decide ce face cu posteritatea lui. Ce vă reproÈ™ez însă este nesimțirea voastră de fărâmă care incearcă să se substituie intregului.

Băi egolatrilor!

Teatrul Național nu însemnați voi, niÈ™te abulici printre decoruri, care stați toată ziua in fața oglinzii schimbând machiaje È™i nehotărându-vă decât cine să vă credeți mai mari. Decât Giugaru, decât Birlic, decât Calboreanu, decât Vraca, decât Beligan, decât Draga Olteanu Matei, decât Florin Piersic, decât…, decât…, decât.

Teatrul Național înseamnă toate aceste nume de aur, înseamnă tradiție, înseamnă continuitate, înseamnă artă la cel mai înalt nivel, dar mai înseamnă È™i personal auxiliar tehnico – artistic, È™i, mai ales, înseamnă  publicul său.

Băi nătărăilor fără minte È™i fără respect pentru reprezentativitate! Fără respect pentru ceilalți fără de care nu ați depăÈ™i stadiul de stand – up comedy într-o berărie afumată cu tavane joase.

Dacă un singur actor al Teatrului Național, mort sau viu, trecut sau prezent, pensionar sau activ, dacă un singur maÈ™inist sau femeia de serviciu cu carte de muncă acolo, dacă un singur spectator care a călcat pragul acestui spațiu – simbol, dacă unul singur dintre toți aceÈ™tia nu ar fi fost (nu e) de acord cu protestul vostru, nu aveți dreptul să vă declarați poziția critică în numele Teatrului Național. Iar dacă totuÈ™i o faceți, să È™tiți că sunteți niÈ™te impostori,  niÈ™te profanatori, niÈ™te uzurpatori de valori È™i tradiții româneÈ™ti.

Pe Ion Caramitru nu îl numesc aici ca nefericit tată de progenitură cu pulsiuni naziste. Nu cred că e întru totul responsabil de deviațiile comortamentale ale fiului său ajuns, nu se È™tie cum (dar cinstit, fără îndoială) multimilionar în euro. Pe Ion Caramitru îl amintesc aici ca director al Teatrului Național care a îngăduit un protest în numele instituției pe care o conduce, în condițiile de neunanimitate descrise mai sus. Pentru un atare abuz chiar că s-ar cuveni o demisie. Dar să nu ne amăgim cu victoria binelui mare din oamenii mici.

NiÈ™te actoraÈ™i insurgenți, aÈ™ zice niÈ™te kamikaze, dar nu pentru o cauză onorabilă ci pentru cariera lor limitată la figurație, au încercat să transforme grandioasa instituție care le-a tolerat imaturitatea într-un blindat de asalt împotriva celor pe care îi detestă, imperfecți, e adevărat, însă din întâmplare votați de o largă majoritate.

„žActorii Teatrului Național protestează față de o Ordonanță de Urgență„. Vedeți minciuna, vedeți impostura, vedeți uzurparea? „žActorii” cu doi de i înseamnă toți, nu câțiva. Înseamnă toți, nu o minoritate exprimată cu o singură cifră în procente.

Mâine o să apară un protest în numele Academiei Române. „žAcademicienii români protestează…” È™i se vor poza pe treptele măreței instituții 3 moÈ™ulici, dintre care doar unul membru plin, ceilalți doi membri corespondenți, dându-se drept chintesența cenuÈ™ie a neamului. Restul de câteva zeci (dacă nu sute) de academicieni care nu împărtăÈ™esc protestul, nu contează.

Am mai trăit o astfel de mistificare reducționistă cu falanga intelectualilor lui Băsescu. O mână de oportuniÈ™ti antrenați incă de pe vremea lui CeauÈ™escu în linguÈ™eli È™i privilegii s-au aciuat sub pulpana celui mai pernicios preÈ™edinte al acestei nații È™i s-au autointitulat „žintelectualii României”.  „žIntelectualii” cu doi de i. Ei, o minoritate zgomotoasă,  vorbeau în numele elitelor, separau discreționar binele de rău, conduceau (la vedere sau ocult) cultura românească, dând de înțeles că ar fi exponenții tuturor intelectualilor acestei țări. În vreme ce marea majoritate a acestei categorii instruite, cei cu bun simț, cei cu coloană vertebrală, cei care nu acceptau să-È™i vândă conÈ™tiința contra funcții È™i pârghii de putere, erau marginalizați până la negare. Dinu C. Giurescu, Nicolae Breban, Andrei Marga, Răzvan Teodorescu aproape că erau interziÈ™i de propaganda sectară a ICR condus de H.R. Patapievici. Acolo nu era loc decât pentru PleÈ™u, Liiceanu, Cărtărescu, Tismăneanu.

Asta face propaganda totalitară: transformă instituții în blindate de asalt asupra democrației. Persoanele aproape că nu mai contează. Și aÈ™a li se dă prea mare importanță fiind, doar ele, numărate la vot. Acum nu mai protestează niÈ™te cetățeni (minoritari în cadrul categoriilor lor sociale)  care, întâmplător, sunt actori sau procurori sau academicieni. Acum protestează Teatrul Național. Acum protestează Academia Română. Acum protestează Parchetul General.

O revoltă tot mă încearcă încheind scrierea acestor rânduri. Băi saltimbancilor organizatori de proteste în numele Teatrului Național, băi Mihai Călin, băi Marius Manole, băi ceilalți, mulți cât zilele lucrătoare ale unei săptămâni, avizi de publicitate protestatară (dacă împlinirea artistică întârzie): dar cu marele actor Victor Rebengiuc ce-ați avut?

De Victor Rebengiuc îmi pare cel mai rău în toată această mascaradă. Privindu-l, cu È™apca aia jigărită, cu ochelarii ăia mați, cu zâmbetul ăla rătăcit, m-am gândit la niÈ™te moaÈ™te. Care, săracele, nu se mai pot apăra singure. Vin tot felul de profanatori, le dezghioacă din racla veÈ™niciei lor binemeritate È™i se apucă să le zdrăngănească în public ca pe niÈ™te talăngi de turmă.

Din oase sfinte să te transforme niÈ™te râmători cu hârlețe în arÈ™ice de învârtit ca zarurile, nu mi se pare a fi cea mai fericită ieÈ™ire din scenă.

Bietul Rebengiuc! „žNu mai poate veni „žluna asta” pentru că Îl supără apusul soarelui!”

https://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2019/03/rebengiuc.jpghttps://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2019/03/rebengiuc-150x150.jpgContele de Saint GermainEditorialeAcademia Romana,Bietul Ioanide,figuranti,G. Calinescu,ICR,Ion Caramitru,OUG 7,protestul actorilor,Teatrul National,Victor Rebengiuc  Motto:  'Gaittany lamuri societatii ca loanide nu poate veni «luna asta», fiindca il supara apusul soarelui'. 'žBietul Ioanide' G. Călinescu   Îmi cer scuze pentru tonul acestui articol. Nu sunt nici mai nervos ca de obicei, nu mi-am pierdut nici cumpătul. Ce urmează este doar o opțiune stilistică prin care cred ca pot ajunge mai...Blog politic si polemic