Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

Este ora 22:00. Scriu la cald, după interviul preşedintelui Băsescu dat lui Ion Cristoiu.

Domnul Cristoiu mi s-a părut  provocat de o astfel de întâlnire, cu o mieroşenie calculată, cu gândul la posteritatea lui de ziarist.  Şi-a dat seama că un astfel de dialog îl va reprezenta peste timp mai mult decât tot ce-a scris în ultima vreme  şi a încercat să atingă puncte nevralgice anesteziindu-şi interlocutorul, la întrebările mai incomode, cu multă complezenţă provocatoare.

Preşedintele mi s-a părut branşat în mare măsură pe pilot automat.  Nu mă mai surprinde stilul lui de a răspunde la întrebările de politică internă într-un mod partizan, pe linie, fără să-l intereseze câtuşi de puţin adevărul. Mi-am  amintit cum a spus, cu vreo lună în urmă, fără să clipească, fără să-şi ofere o cât de mică respiraţie de gândire, ca nu cumva să se interpreteze drept ezitare, că Sorin Oprescu este un politician mediocru, fără viziune. Fusese întrebat, la momentul acela, dacă apreciază că Sorin Oprescu ar putea fi un candidat redutabil la următoarele alegeri prezidenţiale. Puţin i-a păsat că, într-o altă împrejurare, cu doar câteva zile înainte, declarase că Oprescu e un politician abil şi inteligent, care ştie să valorifice tot ce e de valorificat.

Prin urmare nu mă voi referi la răspunsurile preşedintelui vizând guvernul Boc şi politica internă, date, repet,  exclusiv în nota pragmatismului politic şi a şi şireteniei care îl caracterizează. Pentru că, trebuie să recunoaştem, domnul Băsescu este şi inteligent politic şi şiret, defectul major al dânsului, după unii ca mine, fiind că îşi prostituează înteligenţa punându-şi-o în slujba şireteniei şi nu a naţiunii de la care a primit onoarea să o conducă.

Fascinant mi se pare domnul Băsescu atunci când îşi iese din pielea de preşedinte şi se lasă târât în impetuosul său mahalagism moştenit de-acasă. În seara asta a făcut-o  în cel puţin două momente.

Întâi când a venit vorba despre eşecul Schengen. Mi s-a părut delicios în frustrarea  sa de şmecher şmecherit atunci când, vorbind despre ideea unui plan intermediar de aderare în trepte, cu care pe francezi şi pe germani i-a aburit, s-a indignat împotriva Olandei şi Finlandei care n-au vrut să muşte.

A apelat la recuzita sa de argumente securistico-dâmboviţene, afirmând şi repetând că în Olanda decide un partid extremist şi că, la următoarea reuniune a Consiliului Europei, el nu se va comporta anti-european, ca Olanda şi Finlanda(!!!), ci va sprijini nişte proiecte la care acestea tin foarte mult, ca să demonstreze că România e un partener demn de respect. Iar blocarea la vamă a câteva sute de tiruri cu flori şi bulbi din Olanda nu este nicidecum o formă de presiune şi in final de răzbunare pentru veto-ul batavilor la Schengen-ul nostru (doar guvernul Băsescu nu are deloc printre practicile preferate şantajul), ci este doar  o formă de luptă anticorupţie, luptă în care România se dovedeste atât de profund şi nemilos angajată.

Al doilea moment (şi cel mai savuros) de extrovertire prezidenţială a fost acela referitor la Regele Mihai. După ce a simţit nevoia să îl ironizeze după vechi tipare vadimiste pe Principele Duda, amintind de Oana Zăvoranu elogiindu-şi mama, după ce ne-a mărturisit cu hăhăitul său nervos, de camuflat complexe, că el chiar îi simpatizează pe “monarhii ăştia din Europa”, nu s-a mai putut abţine în final şi a răbufnit: “ ce nu-mi place la ex-regele Mihai este că îşi dă aere de salvator al naţiunii, de personaj providenţial. De fapt asta mă nemulţumeşte cel mai tare”.

Astfel şi-a dovedit esenţa sa umană,  distilată în cei 7 ani dobrogeni de stat cu părinţii, în sensul limitelor şi slăbiciunilor acestei condiţii.

“Păi bine, bă, când pe mine mă  alege poporul să-l împlinesc, vine boşorogul ăsta, luat la remorcă de Voiculescu şi Antonescu, să-mi ia prim-planul şi să se dea mare salvator al naţiunii? Când ai abdicat odată, abdicat rămâi!. Sictir!”

Aferim, comandante! Si dupa asta mergem si ne culcam!

Contele de Saint GermainEditorialeAntonescu,Basescu,Cristoiu,interviu B1TV,Ponta,regele Mihai,Sorin OprescuEste ora 22:00. Scriu la cald, după interviul preşedintelui Băsescu dat lui Ion Cristoiu. Domnul Cristoiu mi s-a părut  provocat de o astfel de întâlnire, cu o mieroşenie calculată, cu gândul la posteritatea lui de ziarist.  Şi-a dat seama că un astfel de dialog îl va reprezenta peste timp mai...Blog politic si polemic