Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

Este ora 22:00. Scriu la cald, după interviul președintelui Băsescu dat lui Ion Cristoiu.

Domnul Cristoiu mi s-a părut  provocat de o astfel de întâlnire, cu o mieroșenie calculată, cu gândul la posteritatea lui de ziarist.  Și-a dat seama că un astfel de dialog îl va reprezenta peste timp mai mult decât tot ce-a scris în ultima vreme  și a încercat să atingă puncte nevralgice anesteziindu-și interlocutorul, la întrebările mai incomode, cu multă complezență provocatoare.

Președintele mi s-a părut branșat în mare măsură pe pilot automat.  Nu mă mai surprinde stilul lui de a răspunde la întrebările de politică internă într-un mod partizan, pe linie, fără să-l intereseze câtuși de puțin adevărul. Mi-am  amintit cum a spus, cu vreo lună în urmă, fără să clipească, fără să-și ofere o cât de mică respirație de gândire, ca nu cumva să se interpreteze drept ezitare, că Sorin Oprescu este un politician mediocru, fără viziune. Fusese întrebat, la momentul acela, dacă apreciază că Sorin Oprescu ar putea fi un candidat redutabil la următoarele alegeri prezidențiale. Puțin i-a păsat că, într-o altă împrejurare, cu doar câteva zile înainte, declarase că Oprescu e un politician abil și inteligent, care știe să valorifice tot ce e de valorificat.

Prin urmare nu mă voi referi la răspunsurile președintelui vizând guvernul Boc și politica internă, date, repet,  exclusiv în nota pragmatismului politic și a și șireteniei care îl caracterizează. Pentru că, trebuie să recunoaștem, domnul Băsescu este și inteligent politic și șiret, defectul major al dânsului, după unii ca mine, fiind că își prostituează înteligența punându-și-o în slujba șireteniei și nu a națiunii de la care a primit onoarea să o conducă.

Fascinant mi se pare domnul Băsescu atunci când își iese din pielea de președinte și se lasă târât în impetuosul său mahalagism moștenit de-acasă. În seara asta a făcut-o  în cel puțin două momente.

Întâi când a venit vorba despre eșecul Schengen. Mi s-a părut delicios în frustrarea  sa de șmecher șmecherit atunci când, vorbind despre ideea unui plan intermediar de aderare în trepte, cu care pe francezi și pe germani i-a aburit, s-a indignat împotriva Olandei și Finlandei care n-au vrut să muște.

A apelat la recuzita sa de argumente securistico-dâmbovițene, afirmând și repetând că în Olanda decide un partid extremist și că, la următoarea reuniune a Consiliului Europei, el nu se va comporta anti-european, ca Olanda și Finlanda(!!!), ci va sprijini niște proiecte la care acestea tin foarte mult, ca să demonstreze că România e un partener demn de respect. Iar blocarea la vamă a câteva sute de tiruri cu flori și bulbi din Olanda nu este nicidecum o formă de presiune și in final de răzbunare pentru veto-ul batavilor la Schengen-ul nostru (doar guvernul Băsescu nu are deloc printre practicile preferate șantajul), ci este doar  o formă de luptă anticorupție, luptă în care România se dovedeste atât de profund și nemilos angajată.

Al doilea moment (și cel mai savuros) de extrovertire prezidențială a fost acela referitor la Regele Mihai. După ce a simțit nevoia să îl ironizeze după vechi tipare vadimiste pe Principele Duda, amintind de Oana Zăvoranu elogiindu-și mama, după ce ne-a mărturisit cu hăhăitul său nervos, de camuflat complexe, că el chiar îi simpatizează pe „monarhii ăștia din Europa”, nu s-a mai putut abține în final și a răbufnit: ” ce nu-mi place la ex-regele Mihai este că își dă aere de salvator al națiunii, de personaj providențial. De fapt asta mă nemulțumește cel mai tare”.

Astfel și-a dovedit esența sa umană,  distilată în cei 7 ani dobrogeni de stat cu părinții, în sensul limitelor și slăbiciunilor acestei condiții.

„Păi bine, bă, când pe mine mă  alege poporul să-l împlinesc, vine boșorogul ăsta, luat la remorcă de Voiculescu și Antonescu, să-mi ia prim-planul și să se dea mare salvator al națiunii? Când ai abdicat odată, abdicat rămâi!. Sictir!”

Aferim, comandante! Si dupa asta mergem si ne culcam!

Contele de Saint GermainEditorialeAntonescu,Basescu,Cristoiu,interviu B1TV,Ponta,regele Mihai,Sorin OprescuEste ora 22:00. Scriu la cald, după interviul președintelui Băsescu dat lui Ion Cristoiu. Domnul Cristoiu mi s-a părut  provocat de o astfel de întâlnire, cu o mieroșenie calculată, cu gândul la posteritatea lui de ziarist.  Și-a dat seama că un astfel de dialog îl va reprezenta peste timp mai...Blog politic si polemic