De ce este programul IMM Invest o mare cacealma?
La lansarea programului IMM Invest, multă lume a crezut că acest program este creaţia lui Florin Câţu, o iniţiativă gândită de acesta pentru a sprijini, efectiv, IMM-urile în criza generată de pandemie.
Aşa s-a lăsat de înţeles, mai ales că mediul economic din România, în mare impas, începuse să dea semne de nervozitate şi trebuia dus cu zăhărelul o vreme, până se mai calmează.
Ministrul de Finanţe, cu stilul lui impertinent – bombastic – moţat (vezi şi tunsoarea sa hipiotă, cu un ciuf năpârlit peste fruntea cu o bandă) le-a explicat în mod insistent întreprinzătorilor strangulaţi de efectele opririi economiei cum va alimenta guvernul, prin intermediul minunatei sale găselniţe, conturile secătuite ale întreprinderilor mici şi mijlocii. Băncile vor acorda, cu garanţie de la Guvern, credite fără dobândă tuturor celor loviţi de criză. Va fi suficient ca aceia aflati în nevoie să depună un dosar de eligibilitate pe situl IMM Invest şi, imediat ce acest dosar va fi aprobat de guvernanţi, pentru bănci nu va fi decât o formalitate să acorde, efectiv, creditele solicitate.
Apoi au venit cifrele. După o săptămână se depuseseră 10 000 de cereri şi nu se aprobaseră nici cinci. După prima lună se depuseseră 60 000 de cereri din care băncile aprobaseră doar 582 de creditări. După încă o lună numărul de credite acordate de bănci a crescut, cum era şi de aşteptat, dar a crescut mult mai puţin şi mai lent decât nemulţumirea celor care îşi puseseră speranţa în acest program şi acum, când era vorba de fapte, trăiau o mare dezamăgire.
Pentru că am primit şi personal dar am citit şi în presă multe mesaje pline de revoltă privitoare la ineficienţa IMM Invest, m-am documentat şi vă prezint aici câteva concluzii.
Întâi de toate am descoperit că IMM Invest nu este invenţia domnului Câţu ci este un program lansat încă din 2017 (oare cine guverna ţara atunci?) prin „OUG nr. 110/2017 privind Programul de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii – IMM INVEST ROMÂNIA”.
Condiţiile de eligibilitate pentru obţinerea unui credit conform OUG 110/2017 sunt menţionate la Art. 3. Printre acestea figurează şi următoarea: „… [societatea este eligibilă n.a.] atunci când nu a pierdut mai mult de jumătate din capitalul social în ultimii doi ani și mai mult de un sfert din acest capital în ultimele 12 luni, așa cum reiese din ultimele două situații financiare anuale ale societății”.
Pentru vremuri normale o astfel de condiţie poate fi de înţeles. Pentru vremuri de criză, însă, face programul guvernamental complet inficient.
Florin Câţu a păstrat-o şi pentru pandemia din 2020 pentru că îi convenea, pentru că, evident, intenţia lui reală nu a fost niciodată să ajute cu adevărat firmele rămase fără lichidităţi din cauza opririi economiei. Tot ce şi-au dorit, el şi Ludovic Orban, a fost să dea impresia că fac ceva, fără însă să-i coste mare lucru.
Marea majoritate a IMM-urilor respinse de la creditarea prin intermediul acestui program prezentat cu surle şi trâmbiţe ca un providenţial colac de salvare, au fost eliminate din cauza acestui criteriu. Se ştie că pentru un SRL capitalul social minim este de 200 lei. Asta înseamnă că dacă în 2019 societatea a ieşit pe pierdere cu 51 lei, indiferent de performanţele ei economice anterioare nu poate beneficia de marele program de sprijinire economică al lui Florin Câţu.
Este o ruşine şi o bătaie de joc la adresa întreprinzătorilor români. Aceştia trimit dosarul de solicitare la IMM Invest (Guvern), guvernul îl aprobă în marea lui generozitate, spălându-se pe mâini pentru eventualele respingeri care vor urma din partea băncilor şi oferind nemulţumirii aplicanţilor răspunsul că nu el este de vină ci băncile care au propriile lor criterii de eligibilitate pentru creditare.
Acest răspuns şi această explicaţie conţin o mare minciună. Pentru că băncile implicate în acest proiect au primit de la guvern un soft de evaluare financiară a firmelor care este obligatoriu pentru ele şi care este mai restrictiv chiar decât propriile lor criterii.
Ca să înţelegeţi mai bine cacealmaua guvernului, modul în care el vrea să pară generos şi util fără să-şi asume niciun fel de costuri suplimentare pentru condiţiile de criză, vă dau un exemplu concret, al unui IMM din Bucureşti a cărui situaţie mi-a fost prezentată de administratorul său. Pentru o mai uşoară înţelegere voi prezenta cifrele rotunjite.
Situaţia financiară a societăţii a fost de plus 75 000 lei în anul 2018, de minus 40 000 lei în 2019, iar pe primele trei luni din 2020 s-a înregistrat un plus de 120 000 lei.
Societatea a solicitat, prin IMM Invest – varianta Câţu 2020, un credit pentru capital de lucru de 500 000 lei. IMM Invest a analizat cererea, a constatat indeplinirea condiţiilor de eligibilitate şi a trimis dosarul spre bancă, cu aviz favorabil.
Banca a respins cererea de creditare invocând softul de la guvern care, din cauza neîndeplinirii condiţiilor din OUG 110/2017, Art. 3, blocheză programul de creditare, nelăsându-l să meargă până la capăt.
Guvernul, când i s-a reclamat această situaţie, a dat vina pe bancă. „Nu aţi îndeplinit condiţiile impuse de bancă”.
Şi acum urmează dovada materială a minciunii conţinută în răspunsul de la guvern: IMM-ul de care vă povestesc beneficiază de la banca respectivă, încă din 2017, de un credit pentru capital de lucru în valoare de 500 000 lei. Deci banca, prelungindu-i societăţii respective acest credit şi pentru 2020, a demonstrat că, în criteriile ei, situatia financiară negativă din 2019 a societăţii nu a fost considerată una de nedepăşit.
Poate vă veţi întreba de ce dorea acest Administrator creditul de la IMM Invest când avea, deja, un credit de la bancă de aceeaşi valoare? Vă răspund: pentru că, la nivelul lui, orice ban şi orice sprijin contează. Pentru afacerea sa, pentru cei 15 salariaţi, pentru familie. Pentru că ar fi beneficiat, în situaţia grea în care l-a împins criza, de dobanda zero şi de garanţia de stat şi ar fi simţit astfel, practic, că statul e alături de el. Că cineva îl ajută. Nu e puţin lucru când dai de greu.
Mă întreb câţi alţii or fi în situaţia lui sau chiar în situaţii şi mai dificile. Şi îmi răspund singur: mulţi, foarte mulţi. Din păcate!
Când e vorba de dat milioane de euro marilor rechini sau firmelor de casă, nimic nu-i împiedică pe guvernanţii noştri să reuşească. Când, însă, se pune problema grijii minime pentru românii de rând, entuziasmul lor scade spre zero.
Creşterea indemnizaţiilor pentru copii, majorarea pensiilor, ajutorarea reală a micului întreprinzător autohton sunt percepute de ei ca nişte poveri populiste, ca nişte pomeni pe care ar trebui să le dea din buzunarul propriu unora care nu le merită.
Programul IMM Invest – varianta Câţu 2020 – dovedeşte din plin acest lucru. Prin limitările lui aberante, care nu ţin deloc cont nici de nevoile reale ale firmelor pe timp de criză şi nici de suferinţa românilor care, fără un minim ajutor de la cei care ar trebui să-i protejeze , nu mai au niciun orizont, acest program se legitimează cu fiecare zi drept o funestă cacealma.
https://www.conteledesaintgermain.ro/de-ce-este-programul-imm-invest-o-mare-cacialma/10-07-2020https://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2020/07/IMM-Invest.jpghttps://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2020/07/IMM-Invest-150x148.jpgEditorialecacealma,credite bancare,Florin Catu,IMM Invest,masuri economice in pandemie,situatie financiara La lansarea programului IMM Invest, multă lume a crezut că acest program este creaţia lui Florin Câţu, o iniţiativă gândită de acesta pentru a sprijini, efectiv, IMM-urile în criza generată de pandemie. Aşa s-a lăsat de înţeles, mai ales că mediul economic din România, în mare impas, începuse să dea...Contele de Saint Germain de Saint Germainsaintgermain66@yahoo.comAdministratorContele de Saint GermainComentarii prin Facebook:
Dragi comentatori, Conte, eu nu prea inteleg pofta dupa ajutoare de stat. Nu inteleg foamea studentilor de a fura bani de la stat pentru gratuitati cu trenul sa mearga la chefuri si betii, droguri si alte “distractii”. Gratuitate doar intre domiciliu si orasul de studiu.
Statul trebuie sa inchida afaceri care nu respecta reguli sanitare impuse conform situatiei in desfasurare. Pentru a proteja.
Dar, in afara acestei obligatii a statului, de ce asteptati mila, pomana si sprijin de la stat? Antreprenorilor, descurcati-va. Mutati-va in alt business. Dati afara angajatii. Fara mila. Ajunge cu ajutoarele.
Dac-ar fi asa de simplu! Face cineva asta? Nu! De ce?
“statul” este o fictiune, este o constructie abstracta, oamenii, cetatenii sunt reali si fiinte vii. Sunt oameni.
Nu poti pune un concept lipsit de constiinta de sine, sentiment si viata interioara pe pozitie de egalitate cu viiul, cu preaviul lumesc de sub ceresc.
De asta!
@pată maro pupinbăsistă
Băncile și vehiculele lor financiare sunt ajutate de statul securist fascisist procorporatist.
Deci, de ce stau aceste japițe cu toate membrele în banii contribnuabililor?
O economie bazată pe servicii, firme obligate de stat să tragă obloanele din rațiuni de securitate sanitară, crapă pur și simplu. Nu poate fi vorba de milă de la stat, când statul îți închide afacerea. :))))))))))))))))))))))))
@Charlie
Cata tampenie in postul tau. Statul nu este prezent ca sa “inchida” sau sa “deschida” el este doar un garant al unui set de reguli universal valabile. De aceea statul, contrar a ceea ce se intampla in realitatea umana, nu are dreptul sa fie “jucator pe piata”.
Tu ai fixatii cu unele gratuitati, ce procent din studenti iau trenul sa se duca la “distractii”? 1%, 50%; 99% ? Habar n-ai dar pt ca in sistem exista un set de persoane care abuzeaza de un sistem sau altul tu aplici patalamaua la toti fara sa ai cea mai mica idee de ce se intampla in realitate. Esti un exemplu perfect de functionar al statului care nu ar trebui sa se gaseasca in post.
Si acum ca sa-ti fac pe plac si sa aplic exact ce ceea ce ceri tu statului sa faca cu “ceilalti” care nu lucreaza la stat, statul ar fi trebuit sa inchida onor guvernul pt nerespectarea de reguli sanitare in vigoare, si sa dea afara niste neica nimeni precum membrii guvernului actual, pt nerespectarea conditiilor de achizitii “transparente”, etc.
Ajunge cu “ajutoarele” = ajunge cu ipocrizia cum ca toti ceilalti sunt “judecati”, “executati” dar nu cu aceeasi masura precum cei mai “iubiti” dintre guvernanti.
Eu nu inteleg “pofta” guvernantilor de a “dispune” fara a avea cea mai mica idee de ceea ce dispun cum este si cazul cu maretul program imm invest al boului de catu. Cetateanul nu este cobaiul unui guvern de nevolnici.
@ Agricultorul
Ba le dă foc, ca să iasă fum!
Partidul Multinational Liberal propune legea bulaului generalizat cu confiscare.
Dorel daca este suspect de virusu lucovid va fi arestat iar nevasta si masinsa ii vor fi confiscate.
Guvernantii dovedesc grava lipsa de experienta a vietii. Daca se opreau la confiscarea nevestei ar fi fost o lege chiar buna dar fara masina la eliberare tugulanul nu poate merge la gratare si gagic. Total neconstitutional Dorele…
Poate isi gaseste si Comandantul Actiunii printre confiscate o Comandanta sa ii mai stinga focul actiunii ca ne cam parleste.
Si totusi indivizii astia se numeau liberali….
Multinationalii se pare ca vor avea un hard landing. Ceoii vor ca 50% din poporul multinational sa devina apatrid.
Va multumim ca ati fost persverenti si ati dat jos Ciuma Rosie de aici ne descurcam si singuri.
Romania conform lu Covid Orban intra in era digitalizarii iar rezultatele se si vad… munca e tot mai virtuala, salariile virtuale, guvernul are gura plina de de miliarde de euro virtuale care vor ajuta zeci de mii de IMM-uri virtuale folosind un site virtual, cresterea pensiilor e virtuala desi speram sa nu devina cu totul virtuale, CCR e o institutie virtuala care apara o Constitutie la fel de virtuala, iar opozita PSD e virtuala si ea.
Iaca gura nebunului adevar graieste si cum am zis mai demult stapanii externi vor vrea mult mai mult decat slugile locale pot indeplini.
Ne indreptam spre revolutia stomacelor goale. Razboiul mintii l-am pierdut fara drept de apel si in mod repetat dar stomacele goale ne vor duce spre victorie.
In minte salasuieste dezbinarea dar in stomace sta unirea.
Traiasca Unirea!
Un proiect, ca IMM-Invest, agreat în timp de două guvernări antagonice, poate fi explicat prin faptul că interesul primordial, concepţia şi iniţiativa le aparţin bancherilor, nu guvernanţilor. Cîţu e unealta perfectă a băncilor şi n-are nevoie de prea multe motive ca să se lase convins să se repeadă la momeală, ca peştele în mediul ud propice. În acest mediu bancar se simte Câţu în largul său interes de perspectivă, pe-aici s-a format, a activat în postură de începător nepracticant, îndopat doar cu o teorie relativă despre finanţe-bănci, şi-a dezvoltat relaţii de serviciu şi mai ales puncte de atracţie bancare.
Aş paria că logoreicul incoerent, Cîţu, cu exprimare repetitiv-excesivă pe silabe re-corectate ca un bâlbâit incontestabil, visează de pe banca de rezerve naţionale să acceadă titular în funcţia de guvernator BNR, în locul neînlocuitului. Băieţii lui Hellwig, executanţi cu întârziere ca bomba cu ceasuri rele, i-au deschis deja lui Cîţu pârtia prezidenţială de la Voineasa şi trambulina către vărful Omu’ potrivit la BNR, prin scoaterea pe taraba CNSAS, din subteranele arhivei SRI, a documentelor compromitătoare pentru veşnicul Mugurel Manole Isărescu.
Cine sapă groapa altuia cade în pofta de a aduce în loc omul potrivit, preferat de serviciu.
Lui Cîţu i se pregăteşte ceva cald în mediul lui bancar şi are toate motivele să tragă din greu la pompa de alimentare a mediului său viitor, bancar, cât mai poate bate fierul finanţelor incandescente.
Pentru punerea pe roate a IMM-Invest a avut nevoie doar de un mic pretext, tras din materie epidemiologică, de mila bietelor firme dornice de credite babane. Adică pot profita de finanţare numai IMM-urile eligibile, dar care suferă de o mare gaură în posibilităţi: n-au garanţiile suficient de multe şi valoroase pentru obţinerea creditelor uriaşe, chiar dacă băncile le aşteaptă solicitările de creditare cu braţele deschise.
De regulă, firmele cu activitate rentabilă şi-au epuizat posibilităţile de gajare şi ipotecare la obţinerea creditelor anterioare, de cele mai multe ori pe termen lung, deci nu mai pot să prezinte alte garanţii necesare, dacă vor mai mulţi bani, cu toată bunăvoinţa băncilor.
Altfel zis, “salvatorul” IMM-invest nu ajută nicium firmele afectate sau afla la limita subzistenţei (tocmai din acest motiv, descalificate rapid), ci Cîţu asigură de fapt numai poftele societăţilor comerciale descurcăreţe (cel puţin) în limita garanţiilor pe care le pot pune pe masă, spre marea satisfacţie îndestulătoare a băncilor creditoare (salvate de clopoţelul lui Cîţu). Până unde şi pentru cine mai trage clopotele finanţatorul Câţu? Până la trierea finală a firmelor agreate de familia PNL în scop de alimentare a cutiei milei (nesătula puşculiţă liberală de finanţare electorală) nu-s decât un pas şi un parandarăt (la fel cum orbaniştii se lăcomesc în draci să tranşeze achiziţii pandemice – fără număr şi transparenţă – cu donatorii lor preferaţi, specializaţi, promiţători de încredere, cu vechime sau cu gradul de rudenie/apropiere garantat de câte un PNL-ist de nădejde). La fel cum făcătura IMM-Invest de proliferare a posturilor nou înfiinţate şi nemaipomenit de bănoase se dovedeşte mană cerească pentru apropiaţii PNL-ului, promovaţi dintre neamuri şi alte criterii clientelare, instruiţi în prealabil în spiritul cotizării la partit tot parandarăt, cu tragere de inimă înflăcărată, galbenă şi pură.
Totul pentru alegeri, totul pentru victorie parlamentară, guvernatoare!
La fel a desăvârşit în guvernul lăcomiei – la marea plesneală – operaţiunea minune ” Sute de milioane măşti în aşteptare”.
În ciuda toboganului liberal abrupt în evidenţe electorale, de neimaginat la începutul anului, pluteşte în aer o anumită siguranţă suspectă a liberalilor, de parcă ştiu ei ceva din ce nu vede populimea, ori primul gând mă duce la probabilitatea suficient de mare ca PNL-iştii să aibă motive realiste de a se considera deja la guvernare cel puţin în următorii 4 ani, în alianţă de guvernare cu USR previzibilă (simulările de opoziţie USR-istă sunt pe cât de clare, pe atât de ilare)
PSD-ul parcă e hipnotizat, blocat în neputinţă şi iniţiative în gol – fără finalitate, doar cu tentative de păcălit electoratul şi-aşa decepţionat de ineficienţa dovedită de opoziţia degeaba majoritară. Opoziţia majoritară are lunile numărate şi parcă – prin însăşi conservarea fără rost a propriului joc în jurul cozii – tinde spre consolarea de apoi. Nu în ultimul rând, PSD riscă să cadă la urne ţap ispăşitor, în ochii pensionarilor decidenţi, indiferent cât de mic sau mare va fi următoarea valoare a punctului de pensie: fie mic, din cauza PSD-spectator şi tardiv în reparaţie cât timp a deţinut majoritatea, fie valoare mare, va fi mai mult meritul PNL care a crescut de fapt ce era promis de PSD cu bătaie lungă… de joc, aşa cum s-a văzut şi alegrile europarlamentare din 26 mai trage o dată! Altădată!
Providenţialul bancagiu fără reyerve, Cîţu, marele tăietor de lemne (din pădurile dobândite în cantităţi proporţionale cu educaţia primită în spiritul gradomaniei urmaşilor urmaşilor neamului în vecii vecilor), tăietor de pensii, fonduri şi alte măsuri proprii, blocate în gargară, este de fapt pus pe căpătuială nelimitată, dar posibilă cu PNL câştigător în alegeri parlamentare. S-a ajuns un transparent creator de iluzii în ochii populimii dispuse să admită orice pare a fi ce-o fi să fie… într-o zi cu soare. La fel cum a desăvârşit cu laude nelimitate şi iluzioniste amanarea ratelor la credite, cu dobândă la dobândă şi alte criterii se preselecţie, în programul profitului bancar garantat de guvern: “Trocul amânărilor, aşezonat cu farsa IMM-Invest, contra viitorului unui guvernator de bănci”.
Am lucrat in economia reala 40 de ani, intre 1973-2013. Dupa cum vedeti cam juma-juma in ambele. Diferentele nu sunt atat de mari cum par. Daca esti destept si muncitor reusesti in ambele. Si daca esti pus pe furat, ai sanse in ambele. LA NOI.
Revenind la subiect, in Europa, IMM-urile sunt baza economiei nationale. Marile corporatii( am lucrat si pentru ele) internationale, vin si pleaca, conform interesului. Nu te poti baza pe ele.
Ramane clasa de mijloc, burghezia cum zic marxistii.
Guvernele noastre, pesediste sau liberale nu au avut grija de ea. Dimpotriva.
Ce le da Citu? Fum, ca asta stie.