Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

 

(Comentariu scris la articolul lui M. Mihăieș din EVZ, 25 oct. 2010, intitulat ” Jurnalism, numele tău e nemernicie”, ce poate fi citit accesând linkul http://www.evz.ro/detalii/stiri/senatul-evz-jurnalism-numele-tau-e-nemernicie-910156.html )

(Freud: „tendințele sau dorințele profunde ale individului vin în conflict cu convingerile sale morale și sunt alungate în subconștient, de unde tind să reapară sub o formă travestită”.)

Dl. Mihăieș, prin ce și cum scrie în așa zisele sale editoriale, ne transmite tot mai des simptome in loc de idei.  De aceea voi apela și la puțină psihanaliză în completarea  analizei pe text.

Temele alese de MM par a avea, în ultima vreme, profunde explicații freudiene.

Dotat de la natură cu un viguros caracter cameleonic, a încercat cu obstinație, mai ales de când unii interesați i-au dat iluzia că ar putea fi confundat cu un intelectual subțire, să-și alunge în subconștient  toate atributele  rele venite la pachet cu caracterul: superficialitatea, oportunismul, geometria variabilă a reperelor morale, mitocănia, resentimentarismul și, peste toate, un perfect mahalagism „“ vorba lui „“ de Cuțarida.

Doar că subconștientul lui MM care, se pare, l-a citit pe Freud (vezi citatul de la început) îi joacă acum o festă : îl împinge pe individ  să ne expună pe tarabă, scriind ceea ce scrie, tocmai ce intenționa să ascundă sub preș : propria nemernicie. Cum o face ? Cum a făcut-o și în editorialul trecut, exact cum prevede Freud : sub o formă travestită. Incercând să încarce biografiile adversarilor cu  tarele morale ale lui și ale stipendiatorilor lui.

Fondul acestei ultime însăilări Mihăieșiene este atât de autobiografic, atât de aplicabil autorului prin abjecție și concluzii, încât m-aș considera atras într-o capcană dacă aș comenta polemic măcar o idee din acest text.

Ce mi-a produs din nou delicii este forma. Mulțumesc pe această cale corectorilor care, prefăcându-se seduși de fond, au închis ochii la noile guguștiuceli gramaticale ale acestui Cațavencu al limbii române.

Iată cum scrie eminentul (???)  profesor universitar (și critic literar pe deasupra):

„E vorba de amprentele, de planul de atac, de Statul Major al unui complot în toată regula.” Corect ar fi fost „ALE unui complot”.

Și încă una, ca să vedeți că nu e greșeală de tipar ci de liceu:

„Dau exemplul ICR pentru că sunt relativ bine informat despre partea vizibilă și partea mai puțin vizibilă a mârșăviilor la care s-au dedat”. Corect ar fi fost „ALE mârșăviilor”.

Știu că vor sări ca arși în apărarea „maestrului” unii cu o gramatică așișderea. Vor susține că nu aceste chichițe contează ci fondul: cât de ticăloși sunt mogulii și cât de bun este domnul președinte. Am și pentru aceștia două citate triste (în măsura în care chiar or crede că MM o fi vreun călăuzitor cu opinii ferme și principii altele decât „pupă-i în bot și ia-le tot”).

Mircea Mihăieș „“ „Masca de fiere”

„”žSunt departe de a împărtăși simpatia multora dintre gazetari față de fostul căpitan de vapor ajuns multiplu ministru. N-am apreciat niciodată umorul lui cam grosolan, șmecheria unsuroasă a superiorului care se bate pe burtă cu subordonații. Nu cred nici în marile lui calități manageriale …  Întrucît e Băsescu mai eficient decât Decebal Traian etc. Remeș?”
„Ilustrată superlativ de „žcazul Băsescu”, în care orgoliile mitocănești, interesele de gașcă, proasta creștere, incompetența și nerușinarea își dau grațios mâna, viața politică de la noi pare, tot mai mult, o afacere între mafioți. Clientelismul generalizat, teama pierderii privilegiilor (de la cele mărunte la cele inimaginabil de mari), reflexele totalitare fac din România o țară în care normalitatea e tot mai mult excepția, și nu regula”.

A bon entendeur, salut!

Contele de Saint GermainPolemice  (Comentariu scris la articolul lui M. Mihăieș din EVZ, 25 oct. 2010, intitulat ' Jurnalism, numele tău e nemernicie', ce poate fi citit accesând linkul http://www.evz.ro/detalii/stiri/senatul-evz-jurnalism-numele-tau-e-nemernicie-910156.html ) (Freud: 'tendințele sau dorințele profunde ale individului vin în conflict cu convingerile sale morale și sunt alungate în subconștient, de unde tind să...Blog politic si polemic