Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]


(Comentariu postat la articolul din EVZ al lui Sorin Ionita intitulat „Jeanne d’Arc si benzina ieftina”, articol ce poate fi citit accesand linkul http://www.evz.ro/detalii/stiri/senatul-evz-jeanne-darc-si-benzina-ieftina-918480.html)

Am început să-l citesc cu interes pe domnul Ioniță.  Mi se pare că a înlocuit, în bună măsură, influența dominantă a partidului cu o emancipare de tip occidental. Daca am dreptate, atunci este un „delict” ce nu va intarzia să fie taxat drept trufie de tabăra rinocerizată a portocaliilor, dacă nu cumva factura a și fost emisă.

În editorialul său de azi, ale cărui evaluări și concluzii le împărtășesc în general, au apărut, după părerea mea, două stridențe, una dintre ele chiar falset.

Falsetul, care strică toată armonia demonstrației, este conținut de următoarea frază: „ Una e să te lupți, sub tiranie, pentru libertate; alta este să faci greva foamei în democrație pentru leafa de la buget.”

Trimiterea către gestul doamnei învățătoare Cristiana Anghel este străvezie. Și, în plus, este ireverențioasă, neadevărată, strecurată în context cu partizană mânie ori doar pentru rotunjire retorică.

În primul rând doamna Anghel nu s-a luptat pentru leafa de la buget ci pentru aplicarea unei legi în vigoare. Asta nu mai este nuanță ci culoare fundamentală a spectrului. Domnul Ioniță, prin noua sa statură politică, nu va putea nega faptul că, un astfel de temei, legitimează moral gestul doamnei Anghel în aceeași măsură în care delegitimează instituțional gestul guvernului.

În al doilea rând, dramatismul unei astfel de lupte sub tiranie nu este cu mult mai mai riscant decât dramatismul ei în „democrația Băsescu”. Un regim care se confruntă cu o astfel de formă de protest, vizând o cauză explicit dreaptă, de asanare a arealului legalității, și care ignoră acest protest cu cinism, făcându-se că nici nu-l observă, preferând să lase un om să moară decât să-și recunoască invaliditatea, nu este un regim tocmai democratic ci unul cu instincte criminale, comparabil până la un punct cu o tiranie.

Regimul Ceaușescu a condamnat-o pe Doina Cornea la arest la domiciliu. Regimul Băsescu a condamnat-o pe Cristiana Anghel la ruleta rusească a confruntării cu rezistența ultimă a organismului ei. O fi chiar așa o prăpastie între cele două sentințe?

Am perceput, de asemenea, ca pe o stridență, afirmația domnului Ioniță cum că „aberantă este și demonizarea lui Năstase pentru că a privatizat Petrom”.

Nu cred că Adrian Năstase este demonizat pentru privatizarea în sine ci pentru modul în care a permis să se facă această privatizare.

Mă întorc însă la doamna Cristiana Anghel. Și-l adaug ei și pe Adrian Sobaru.

Pentru a mă întreba retoric: într-o țară ca a noastră, cu un deficit atât de dramatic de gesturi de apărare a demnității naționale și individuale, de martiri despre care să se vorbească peste generații ca despre niște pionieri ai unei Românii respectabile și respectate, ne putem permite să bagatelizăm, să persiflăm, să aruncăm în derizoriu protestul acestor oameni?

Alte comentarii pe blogul conteledesaintgermain.ro

Contele de Saint GermainCrochiul de martiPolemiceAdrian Sobaru,Cristiana Anghel,Jeanne d'Arc,Sorin Ionita(Comentariu postat la articolul din EVZ al lui Sorin Ionita intitulat 'Jeanne d'Arc si benzina ieftina', articol ce poate fi citit accesand linkul http://www.evz.ro/detalii/stiri/senatul-evz-jeanne-darc-si-benzina-ieftina-918480.html) Am început să-l citesc cu interes pe domnul Ioniță.  Mi se pare că a înlocuit, în bună măsură, influența dominantă a partidului cu o emancipare de...Blog politic si polemic