Scorul acestui articol
[Total: 25 voturi. Media: 4.7]

Eu cred în timpii naturali de gestație.  Cum cred în timpul natural de rotație a pământului în jurul axei sale.

Știu că în unele combinate avicole se sting È™i se aprind luminile de mai multe ori pe zi pentru ca găinile, înÈ™elate, să ouă mai des. Dar ouatul nu înseamnă gestație È™i nici ouăle acestea grăbite, rezultate din truc, nu sunt la fel de gustoase È™i hrănitoare precum semenele lor naturale.

Un partid de succes nu se poate construi peste noapte. Fenomenul NicuÈ™or Dan nu s-a născut ieri ca să ia, în următoarele 24 de ore, 30% din voturi. I-au trebuit 10 ani până la această eclozare. Și un lider tenace, care să genereze în jurul lui un soi de magnetism civic capabil a coagula pasiuni (uneori chiar fanatisme) ecologice È™i urbanistice. Și o conjunctură favorabilă (creată de tragedia de la Colectiv), cu forța de a trezi din moțăială mulți leneÈ™i sociali cu care să fie umplute baricadele unei cauze prezentată acum bucureÈ™tenilor drept salvatoare.

Am multe motive, pe care le-aÈ™ putea argumenta în detaliu, să nu-mi fac iluzii că în patru luni, până la următoarea serie de alegeri, USB ar putea deveni un partid care să treacă pragul de 5% pe țară. Nu asta, însă, îmi propun acum să demonstrez. Ba, mai mult, plec de la premisa, foarte improbabilă, a succesului.

Să ne plasăm deci în situația unui extraordinar elan civic, cu precădere în zona urbană. Tineri independenți politic È™i înflăcărați de mesajul lui NicuÈ™or Dan È™i al echipei sale de campanie, îÈ™i pun la dispoziție resursele materiale È™i de timp. Deschid sedii, mobilizează populația, cozi lungi de aspiranți la condiția de membru al unui partid curat, reformator, se formează peste tot.

Ce vor face oare serviciile secrete ale țării, în aceste condiții de efervescență socială, de apariție È™i dezvoltare a unei noi structuri politice cu mare potențial de a influența evoluția țării în viitorul apropiat?

Păi vor face un lucru elementar, care ține de abecedarul rostului lor: vor infiltra! Vor infiltra la greu, vor infiltra majoritar noul partid cu acoperiți care să penetreze toate nivelele de comandă, de influență, de finanțare. Vor infiltra acum, când e nevoie imperioasă de oameni, când timpul e scurt È™i crearea unei minime infrastructuri electorale naționale este vitală.

Se poate feri NicuÈ™or Dan, cu echipa sa de oameni oneÈ™ti È™i bine intenționați, de o astfel de infestare? Evident că nu! Nu are niciun fel de posibilități de verificare în regim de urgență È™i de eventuală respingere a unor „ž activiÈ™ti” trimiÈ™i la înaintare de structuri. Că vor fi puÈ™i, entuziaÈ™tii aspiranți, să completeze È™i să semneze pe propria răspundere chestionare de integritate după modelul Mungiu? Apă de ploaie! Oricine cu protecție, detaÈ™at acolo „žîn interes de serviciu”, poate semna mincinos oricâte astfel de declarații. Nu va păți nimic!

Odată intrat în Parlament, noul partid USR va înceta să mai fie, de facto, partidul lui NicuÈ™or Dan.  Va deveni un partid confiscat. De ce? Pentru că, sărind peste etapele naturale de gestație, el nu a avut timpul să-È™i creeze propriile organe sănătoase, cu ADN-ul părinților săi naturali. Și atunci a trebuit să primească, prin transplant, organe de la alții. Care vor funcționa, evident, la ordinul „žgenetic” al acelora. Este simplu È™i inevitabil, în condițiile unei grabe a naÈ™terii atât de mari.

Și atunci? Să abandonăm ideea de reconstrucție pe baze sănătoase a clasei politice? Să ne resemnăm? Chiar nu există soluții?

Încerc să ies din tiparul criticului sterp, bun de gură când vine vorba de filipice demolatoare dar incapabil de a propune minime variante constructive. Acest lucru nu este uÈ™or din poziția comentatorului care nu are acces la toate informațiile de care dispune un decident adevărat. Cred însă că, măcar în problema pe care o discutăm aici, întrevăd două variante realiste, dătătoare de speranțe.

În cazul fenomenului NicuÈ™or Dan. Ar trebui folosit mandatul pe care USB tocmai l-a câÈ™tigat la BucureÈ™ti, ca un test È™i ca o È™ansă de confirmare. Să fie concentrate toate forțele existente ale grupării în sprijinul unei prestații cât mai convingătoare la nivelul primăriilor din capitală. Dacă reprezentanții lui NicuÈ™or Dan vor reuÈ™i să fie cum au promis, transparenți, legaliÈ™ti, rezistenți la tentații de fraternizare cu scheme financiare dubioase, apărători oneÈ™ti ai BucureÈ™tiului È™i ai bucureÈ™tenilor, în mod sigur vor face prozeliți È™i în celelalte mari oraÈ™e ale țării. Dacă, în plus, vor demonstra că refuzând alianțe cu alte partide (atitudinea lor prezentă), pot totuÈ™i construi proiecte importante pentru comunitate (lucru care nu mi se pare deloc evident), înseamnă că la sfârÈ™itul acestui mandat vor fi atins nivelul de maturitate politică È™i de infrastructură urbană care să le permită transformarea în partid cu aspirații parlamentare a actualei USB.

AÈ™adar să nu se pripească, îmbătați de succesul tocmai repurtat, È™i să-È™i închipuie că România e un fel de BucureÈ™ti mai mare pe care îl poți seduce cu internetul È™i cu mize ecologiste. Ar fi o sinucidere garantată È™i ar fi păcat. Să lase victoriei acestei Jeanne d”™Arc de Sectorul 1 care este Clotilde Armand timpul de gestație necesar să nască natural, È™i în țară, alte victorii la fel de robuste. Altfel, prin grăbire, embrionii speranței vor ieÈ™i la lumina zilei morți iar USR în loc de aÈ™teptare confirmată va deveni un jalnic avorton.

A doua variantă realistă, pe care o întrevăd, de reformare în bine a clasei politice actuale, este o repopulare, în timp, a partidelor existente cu oameni mai educați, mai oneÈ™ti, mai orientati spre binele societății decât spre împliniri egoiste. Această schimbare de garnituri  nu are însă nicio È™ansă de reuÈ™ită dacă se încearcă a fi făcută prin intervenții exterioare, de forță È™i dictat, cum È™i-a propus în ultimii ani binomul SRI „“ DNA, supervizat de Ambasada SUA la BucureÈ™ti. Contraperformanța acestui demers s-a văzut recent, prin votul de blam pe care populația l-a dat poliției politice È™i epurărilor încercate de aceste structuri corigente la psihologia socială a românului.

Repopularea partidelor, la care mă refer , trebuie făcută de jos în sus È™i cu acordarea întregului timp de gestație necesar. Justiția va fi acceptată de popor în rolul de jurat doar atunci când va câÈ™tiga încrederea acestuia. Iar încrederea poporului se câÈ™tigă prin deplină obiectivitate È™i echidistanță, nu prin jumătăți de măsură È™i protecții mafiote, la ordin extern.

Sunt dispus să-l creditez pe NicuÈ™or Dan, până la proba contrară, ca purtătorul onest de mesaj al unui segment de populație a țării până mai ieri adormit. AceÈ™ti oameni, odată deÈ™teptați, nu ar trebui lăsați să se culce la loc. Pentru aceasta, însă, utopia NicuÈ™or Dan ar trebui ajutată să câÈ™tige în realism. Este ceea ce am încercat È™i eu prin articolul de față.

Contele de Saint GermainEditorialeAmbasada SUA la Bucuresti,binomul SRI-DNA,Clotilde Armand,Jeanne d'Arc,Nicusor Dan,tragedia de la Colectiv,USB,USREu cred în timpii naturali de gestație.  Cum cred în timpul natural de rotație a pământului în jurul axei sale. Știu că în unele combinate avicole se sting È™i se aprind luminile de mai multe ori pe zi pentru ca găinile, înÈ™elate, să ouă mai des. Dar ouatul nu înseamnă...Blog politic si polemic