Scorul acestui articol
[Total: 25 voturi. Media: 4.7]

Eu cred în timpii naturali de gestație.  Cum cred în timpul natural de rotație a pământului în jurul axei sale.

Știu că în unele combinate avicole se sting și se aprind luminile de mai multe ori pe zi pentru ca găinile, înșelate, să ouă mai des. Dar ouatul nu înseamnă gestație și nici ouăle acestea grăbite, rezultate din truc, nu sunt la fel de gustoase și hrănitoare precum semenele lor naturale.

Un partid de succes nu se poate construi peste noapte. Fenomenul Nicușor Dan nu s-a născut ieri ca să ia, în următoarele 24 de ore, 30% din voturi. I-au trebuit 10 ani până la această eclozare. Și un lider tenace, care să genereze în jurul lui un soi de magnetism civic capabil a coagula pasiuni (uneori chiar fanatisme) ecologice și urbanistice. Și o conjunctură favorabilă (creată de tragedia de la Colectiv), cu forța de a trezi din moțăială mulți leneși sociali cu care să fie umplute baricadele unei cauze prezentată acum bucureștenilor drept salvatoare.

Am multe motive, pe care le-aș putea argumenta în detaliu, să nu-mi fac iluzii că în patru luni, până la următoarea serie de alegeri, USB ar putea deveni un partid care să treacă pragul de 5% pe țară. Nu asta, însă, îmi propun acum să demonstrez. Ba, mai mult, plec de la premisa, foarte improbabilă, a succesului.

Să ne plasăm deci în situația unui extraordinar elan civic, cu precădere în zona urbană. Tineri independenți politic și înflăcărați de mesajul lui Nicușor Dan și al echipei sale de campanie, își pun la dispoziție resursele materiale și de timp. Deschid sedii, mobilizează populația, cozi lungi de aspiranți la condiția de membru al unui partid curat, reformator, se formează peste tot.

Ce vor face oare serviciile secrete ale țării, în aceste condiții de efervescență socială, de apariție și dezvoltare a unei noi structuri politice cu mare potențial de a influența evoluția țării în viitorul apropiat?

Păi vor face un lucru elementar, care ține de abecedarul rostului lor: vor infiltra! Vor infiltra la greu, vor infiltra majoritar noul partid cu acoperiți care să penetreze toate nivelele de comandă, de influență, de finanțare. Vor infiltra acum, când e nevoie imperioasă de oameni, când timpul e scurt și crearea unei minime infrastructuri electorale naționale este vitală.

Se poate feri Nicușor Dan, cu echipa sa de oameni onești și bine intenționați, de o astfel de infestare? Evident că nu! Nu are niciun fel de posibilități de verificare în regim de urgență și de eventuală respingere a unor „ activiști” trimiși la înaintare de structuri. Că vor fi puși, entuziaștii aspiranți, să completeze și să semneze pe propria răspundere chestionare de integritate după modelul Mungiu? Apă de ploaie! Oricine cu protecție, detașat acolo „în interes de serviciu”, poate semna mincinos oricâte astfel de declarații. Nu va păți nimic!

Odată intrat în Parlament, noul partid USR va înceta să mai fie, de facto, partidul lui Nicușor Dan.  Va deveni un partid confiscat. De ce? Pentru că, sărind peste etapele naturale de gestație, el nu a avut timpul să-și creeze propriile organe sănătoase, cu ADN-ul părinților săi naturali. Și atunci a trebuit să primească, prin transplant, organe de la alții. Care vor funcționa, evident, la ordinul „genetic” al acelora. Este simplu și inevitabil, în condițiile unei grabe a nașterii atât de mari.

Și atunci? Să abandonăm ideea de reconstrucție pe baze sănătoase a clasei politice? Să ne resemnăm? Chiar nu există soluții?

Încerc să ies din tiparul criticului sterp, bun de gură când vine vorba de filipice demolatoare dar incapabil de a propune minime variante constructive. Acest lucru nu este ușor din poziția comentatorului care nu are acces la toate informațiile de care dispune un decident adevărat. Cred însă că, măcar în problema pe care o discutăm aici, întrevăd două variante realiste, dătătoare de speranțe.

În cazul fenomenului Nicușor Dan. Ar trebui folosit mandatul pe care USB tocmai l-a câștigat la București, ca un test și ca o șansă de confirmare. Să fie concentrate toate forțele existente ale grupării în sprijinul unei prestații cât mai convingătoare la nivelul primăriilor din capitală. Dacă reprezentanții lui Nicușor Dan vor reuși să fie cum au promis, transparenți, legaliști, rezistenți la tentații de fraternizare cu scheme financiare dubioase, apărători onești ai Bucureștiului și ai bucureștenilor, în mod sigur vor face prozeliți și în celelalte mari orașe ale țării. Dacă, în plus, vor demonstra că refuzând alianțe cu alte partide (atitudinea lor prezentă), pot totuși construi proiecte importante pentru comunitate (lucru care nu mi se pare deloc evident), înseamnă că la sfârșitul acestui mandat vor fi atins nivelul de maturitate politică și de infrastructură urbană care să le permită transformarea în partid cu aspirații parlamentare a actualei USB.

Așadar să nu se pripească, îmbătați de succesul tocmai repurtat, și să-și închipuie că România e un fel de București mai mare pe care îl poți seduce cu internetul și cu mize ecologiste. Ar fi o sinucidere garantată și ar fi păcat. Să lase victoriei acestei Jeanne d’Arc de Sectorul 1 care este Clotilde Armand timpul de gestație necesar să nască natural, și în țară, alte victorii la fel de robuste. Altfel, prin grăbire, embrionii speranței vor ieși la lumina zilei morți iar USR în loc de așteptare confirmată va deveni un jalnic avorton.

A doua variantă realistă, pe care o întrevăd, de reformare în bine a clasei politice actuale, este o repopulare, în timp, a partidelor existente cu oameni mai educați, mai onești, mai orientati spre binele societății decât spre împliniri egoiste. Această schimbare de garnituri  nu are însă nicio șansă de reușită dacă se încearcă a fi făcută prin intervenții exterioare, de forță și dictat, cum și-a propus în ultimii ani binomul SRI – DNA, supervizat de Ambasada SUA la București. Contraperformanța acestui demers s-a văzut recent, prin votul de blam pe care populația l-a dat poliției politice și epurărilor încercate de aceste structuri corigente la psihologia socială a românului.

Repopularea partidelor, la care mă refer , trebuie făcută de jos în sus și cu acordarea întregului timp de gestație necesar. Justiția va fi acceptată de popor în rolul de jurat doar atunci când va câștiga încrederea acestuia. Iar încrederea poporului se câștigă prin deplină obiectivitate și echidistanță, nu prin jumătăți de măsură și protecții mafiote, la ordin extern.

Sunt dispus să-l creditez pe Nicușor Dan, până la proba contrară, ca purtătorul onest de mesaj al unui segment de populație a țării până mai ieri adormit. Acești oameni, odată deșteptați, nu ar trebui lăsați să se culce la loc. Pentru aceasta, însă, utopia Nicușor Dan ar trebui ajutată să câștige în realism. Este ceea ce am încercat și eu prin articolul de față.

Contele de Saint GermainEditorialeAmbasada SUA la Bucuresti,binomul SRI-DNA,Clotilde Armand,Jeanne d'Arc,Nicusor Dan,tragedia de la Colectiv,USB,USREu cred în timpii naturali de gestație.  Cum cred în timpul natural de rotație a pământului în jurul axei sale. Știu că în unele combinate avicole se sting și se aprind luminile de mai multe ori pe zi pentru ca găinile, înșelate, să ouă mai des. Dar ouatul nu înseamnă...Blog politic si polemic