Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

De o vreme, mai precis de când efectele diletantismului cuplului Băsescu – Boc în arta guvernării au devenit de o evidenţă şi gravitate a căror contestare ar plasa pe oricine in ridicolul etichetării de “epigon al lui Munchausen”, domnul Cărtărescu a început să-şi scrie editorialele politice din EVZ după o schemă manipulatorie  şi previzibilă. Stratagema lui constă în a oferi celor care cred in onestitatea sa o iluzie de obiectivitate, iar propriului ego, hipertrofiat de absintul notorietăţii conjuncturale, un alibi pentru compromisurile omului obisnuit, cu slabiciunile sale,  care de fapt este.

Schema a fost patentată de ipocriţi celebri, în principal din rândul colaboraţioniştilor, şi şi-a dovedit ineficienţa în faţa judecăţii timpului. Ea constă, practic, în parcurgerea a 2 paşi, evident cu mici variaţiuni de la caz la caz.

Pasul 1 este o critică edulcorată, împănată cu elemente de relativizare, la adresa celui de partea căruia eşti în realitate. O critică făcută cu suspine, cu păreri de rău, cu compasiune, chiar cu scuze livrate din proprie iniţiativă criticatului dar, pentru arhivele posterităţii, o critică.

Pasul 2, dublul sau triplul pasului 1 ca spaţiu acordat, ca virulenţă şi ca efort de argumentare, conţine răbufnirea adevăratelor sentimente ale autorului împotriva unui adversal real sau improvizat ad-hoc al preferatului, deci şi al său, indiferent cât de periferic ar fi rolul acestuia în răul incriminat, indiferent cât ar contraveni adevărului şi bunului simţ o astfel de distribuire sentimentală a responsabilităţilor.

Vom vedea dacă şi mâine domnul Cărtărescu va ataca o tema politica sau, din lehamite, va proceda ca Andrei Plesu care tot mai des isi dedica editorialele unor subiecte linistite, fara recul resentimentar. Daca insa tema sa va fi politica, e interesant de urmarit in ce masura autorul va pastisa  aceeaşi schemă simplistă, descrisa anterior, a ultimelor editoriale, ceea ce mă aştept,  ori va face un efort de originalitate pentru a se mai depresura de oprobriul public ce i-a strangulat credibilitatea în ultima vreme si va adauga ceva nou, care sa-i vestimenteze mai proaspat, mai  “winter fashion”,  alibiurile.

Contele de Saint GermainEditorialecartarescu,duplicitate,editorial,manipulare,PlesuDe o vreme, mai precis de când efectele diletantismului cuplului Băsescu - Boc în arta guvernării au devenit de o evidenţă şi gravitate a căror contestare ar plasa pe oricine in ridicolul etichetării de 'epigon al lui Munchausen', domnul Cărtărescu a început să-şi scrie editorialele politice din EVZ după...Blog politic si polemic