Lecturi de apocalipsă: Andrei Pleşu – Parabolele lui Iisus

Cine se aşteaptă, deschizând această carte apărută recent la Humanitas, să regăsească un Andrei Pleşu îmbătător de la prima înghiţitură, catifelat şi uşor de asimilat ca un vin de împărtăşanie sustras  prin favoruri ecleziastice direct  din pivniţe mânăstireşti, se amăgeşte. Se va trezi în faţa unui text baroc, arbustiv, în prezenţa unei adevărate exegeze, care îi solicită la intrare, pentru o bună acomodare, condiţii minimale de acces: minte odihnită, imaginaţie, luxul continuităţii. (more…)
continuare...

Crăciun Fericit

Îi rog pe toţi oaspeţii, în timp, ai acestui blog, să primească urările mele de Crăciun Fericit, dimpreună cu mulţumiri pentru onoarea pe care mi-au făcut-o sacrificând clipe importante citindu-mă. Un gând special de bine celui care se semnează @Emigrant, poate cel mai dur critic al comentariilor mele. Să ne revedem cu bine în 2013!
continuare...

Să nu ne jignim egalii de altă părere

Nu sunt triumfalist, nu m-am bucurat indecent, nici măcar nu am mustăcit ironic spre a face în ciudă unora cu care m-am duelat, ca Don Quijote, într-o luptă inegală. Deşi, în sinea mea, mi-am dorit foarte mult ca ticăloşii încolonaţi în spatele lui Traian Băsescu să-şi primească dimpreună cu tartorul lor binemeritata baie de zmoală. (more…)
continuare...

Andrei Pleşu şi hemoroizii lui Belzebut

Domnul Pleşu, în ciuda taliei mari a sacoului, este un maestru al fofilării. Face ce face şi alunecă dibaci din clinciuri, strecurându-se neabraziv printre mâini, printre picioare, printre contradicţii. Chiar şi când muşcă, muşcă cu gingiile, lăsându-şi loc de interpretări favorabile la concluzii; cum că, adică, ar fi fost vorba de un sărut mai pătimaş şi nicidecum de colţi walpurgici. (more…)
continuare...

Convalescenţa domnului Cărtărescu

Chiar eram curios să văd în ce fel au influenţat rezultatele alegerilor din 9 decembrie depresia domnului Cărtărescu.  După ultimele editoriale din EVZ, în care vorbea cu exclamaţii gâtuite de spaimă despre perspectiva apocalipsei naţionale, despre România sub   Antonescu şi Ponta ca despre o viitoare gubernie rusă, am fost îngrijorat să nu-şi fi scăpat iremediabil de sub control, să nu facă vreun gest necugetat. (more…)
continuare...

Despre mişcarea lui Ponta cu UDMR-ul

Stiţi cât de mult iubesc UDMR-ul şi cât de favorabil am scris despre acest partid - cocotă pe toată perioada suferinţelor politice din ultimul an. Aceasta nu mă va împiedica însă să spun ce cred despre mişcarea lui Victor Ponta  de a anunţa, chiar în noaptea triumfului electoral, deschiderea negocierilor cu “balamaua”. (more…)
continuare...

Preşedintele gaz pe foc

A fost odată un preşedinte de CAP care răspundea de mai multe ferme de animale. Declara sus şi tare că îi urăşte pe lupi şi, ca să-şi ferească animalele de aceştia, obişnuia ca mai în fiece seară să aprindă focuri sperietoare pe latura de est, dinspre pădure. Când flăcările se domoleau, turna gaz peste ele ca să le aţâţe. (more…)
continuare...
12