Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

Citesc astăzi în România Liberă o excelentă analiză, după alegeri, a Alinei Mungiu Pippidi (http://www.romanialibera.ro/opinii/comentarii/sapte-falsuri-despre-alegeri-267369.html) și un articolaș cu temă de casă primită de la PDL, pus pe hârtie de Sabina Fati (nu dau linkul pentru că nu merită).

Ce diferenț㔦 Pe de o parte personalitate, gândire logică nesiluită de obligații ori conivențe, pe de altă parte înregimentare aproape cazonă și sarcini seci de serviciu.

Doamna Fati continuă o puerilă tentativă lansată de strategii miopi și cu imaginația blocată ai PDL-ului, aceea de a învrăjbi PSD-ul cu PNL-ul, de a încerca fisurarea USL prin ic-ul numit „zâzanie”. Vezi,  Doamne, Ponta îi pregătește lui Antonescu șubrezirea, prin stratagema de a-i lua din prerogative lui Băsescu.

Sunt multe lucruri la care mă face să mă gândesc această tactică debilă, amatoristică, a propaganditilor din Modrogan. Primul ar fi acela că și acum, cu gâtul în laț, eminențele fostei puteri, care ar trebui să fie „cenușii”, se prezintă tot portocalii adică frivole, orientate spre șiretlicuri de iarmaroc și nu spre soluții serioase.

Le dau eu două argumente ca să-și ia gândul de la speranța dezbinării USL în perioada apropiat următoare.

1. Liantul Traian Băsescu. Ura dar și teama de Băsescu ale useliștilor îi vor ține pe aceștia uniți monolitic până la înfrângerea totală a marinarului, până la debarcarea acestuia pe o insulă pustie, de unde să nu-și mai poată manifesta maleficitatea. Cum nimeni nu are interesul ca Băsescu să fie detronat până la parlamentare (el, la Cotroceni, reprezentând cea mai solidă soluție de întreținere vie a urii populare și a motivației de ieșire masivă la vot), nimeni nu-și va permită să facă până atunci vreun gest hazardat, care să pună în pericol această mașinărie, USL,  care și-a dovedit excepționala eficiență cu ocazia localelor.

2.Frecventabilitatea PNL. Chiar și după ce Traian Băsescu va fi deposedat de putere, PSD nu își va face o prioritate din despărțirea de PNL ori din trecerea acestuia la remorcă. Motivul este unul cât se poate de practic: beneficiul de imagine și de stabilitate pe care PNL i-l asigură. Mai devreme sau mai târziu PDL se va reforma. Băsescu va trece în istoria coșmarescă, Udrea, Anastase, Videanu, Oltean vor fi expulzați într-o zonă nefrecventabilă și o nouă generație de politicieni va încerca să construiască ceva credibil, în golul lăsat de aceștia.  Vor renaște sloganele anticomuniste și ofertele de construire a unei drepte autentice lansate către PNL. PNL va fi dezirabil pentru acest tip de proiect și va avea oricând la dispoziție o astfel de opțiune în caz că PSD-ul va manifesta tendințe autoritariste. Oare de dragul unui surplus de putere liderii pesediști vor risca să reînvie ostilitatea populară la adresa lor, să redevină în conștiința românilor neocomuniștii lui Iliescu și Năstase? Greu de crezut!

Mă întreb până unde va merge, totuși, complacerea în superficialitate și teama de a lua taurul de coarne a decidenților din PDL? Va fi cazul să moară ca să poată, apoi, renaște?

Contele de Saint GermainEditorialeAlina Mungiu Pippidi,Anastase,Antonescu,Basescu,Iliescu,Nastase,Oltean,PDL,Ponta,Romania Libera,Sabina Fati,Udrea,USL,VideanuCitesc astăzi în România Liberă o excelentă analiză, după alegeri, a Alinei Mungiu Pippidi (http://www.romanialibera.ro/opinii/comentarii/sapte-falsuri-despre-alegeri-267369.html) și un articolaș cu temă de casă primită de la PDL, pus pe hârtie de Sabina Fati (nu dau linkul pentru că nu merită). Ce diferență'¦ Pe de o parte personalitate, gândire logică nesiluită de...Blog politic si polemic