Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

Sunt momente în viață care scot la iveală în ce măsură, de-a dreptul monstruoasă, mintea umană poate fi condusă, fără voia și știința ei, în direcții alese de alte minți.

Recentele alegeri locale, cu efecte care au înflăcărat și pe resemnați și pe blazați și pe somnoroși și pe contemplativi, reprezintă un astfel de moment. O undă de energie a măturat toată gama de IQ-uri, precum o furtună de nisip deșertul, lăsând în urma ei pe foarte multe creiere, ca niște rifluri, idei induse și prea puțină gândire autonomă.

După ce, ieri, v-am recomandat excelentul articol al Alinei Mungiu Pippidi, din RL, care evidenția tocmai astfel de efecte, șapte percepții false despre alegeri, „pseudo – idei” – cum le numește autoarea –  azi doresc să comentez și eu o îngrijorare repetat afirmată în ultimele zile de editorialiști, analiști, minți chemate să ne călăuzească, îngrijorare care, după părerea mea, este o consecință a ducerii ideii de democrație  din zona opțiunilor recomandabile  în zona fetișurilor.

Îngrijorarea se referă la un fals pericol ce ar putea fi sintetizat prin următoarea formulare:

Dacă PDL dispare, nu vom mai avea opoziție!

Iată cum își exprimă într-un editorial de azi această îngrijorare Florin Negruțiu, un ziarist pe care, nu de mult, l-am lăudat pe acest blog ( http://www.gandul.info/puterea-gandului/gaina-fara-cap-9748689 ) :

„PDL este în acest moment un partid mort. [„¦] E nevoie însă ca PDL să învie. Dezintegrarea acestui partid nu face bine nimănui. Știu că mulți dintre români [„¦] și-ar dori sincer să dispară PDL. Dar imaginați-vă cum ar fi România împărțită între USL și PP-DD”?

Sunt mai multe premise false aici (cred eu). Cea mai flagrantă mi se pare aceea că structura politică actuală ar fi de neclintit, ar fi condamnată să rămână  în blocurile de partide / alianțe cu care s-a operat la aceste alegeri. O altă  premisă falsă este aceea că PDL ar putea renaște prin resuscitarea acelorași organe vitale (Băsescu, Udrea, Anastase, Blaga) care l-au adus în starea de moarte clinică actuală.

Mă număr printre cei care nu cred că buruiana PDL se mai poate transforma într-o plantă utilă și nedăunătoare. Ca să reușească această performanță ar trebui să se debaraseze de tentaculele ei devoratoare și rapace pe care tocmai le-am numit. Dar dacă s-ar debarasa de ele s-ar mai putea numi PDL? Nu am avea de-a face, de fapt, cu o altă formațiune?

De ce nu mă îngrijorează (prin prisma raportării la valorile democratice) o eventuală dispariție a PDL? Dintr-un motiv foarte simplu. În momentul în care PDL ar dispărea (cu Traian Băsescu, cu tot) de pe scena politică românească, USL nu și-ar mai avea rostul. Ponta cu pesediștii lui s-ar putea instala, acolo unde le e locul, la peluza din stânga, Antonescu și liberalii și-ar recucerii integral dreapta, pedeliștii cu adevărat atașați doctrinar s-ar alătura PNL, iar PP-DD-iștii, care au apărut și proliferat tocmai pe fundalul haosului și disperării generate de regimul Băsescu, ar dispărea de la sine din lipsă de combustie populistă și demagogică.

Așa văd eu reîntoarcerea la normalitate. Prin crearea cât mai rapidă a condițiilor ca USL, această conjuncturală  concentrare de forțe, ca pentru vremuri de război, dar nefirească ideologic și doctrinar pe termen lung, să poată reda destinului lor inițial cele trei partide pe care le reunește. Iar dispariția PDL – Băsescu ar fi, în acest context, cea mai eficientă formă de a grăbi o astfel de revenire la normalitate.

Nu vi s-ar părea mai natural și mai dătător de speranță ca puterea / opoziția să fie împărțite între dreapta și stânga (fiecare autentică și populată de oameni normali) și nu între antibăsiști și probăsiști?

Contele de Saint GermainEditorialeAdevarul,Alina Mungiu Pippidi,Anastase,Basescu,Blaga,Florin Negrutiu,PDL,PP-DD,Romania Libera,Udrea,USLSunt momente în viață care scot la iveală în ce măsură, de-a dreptul monstruoasă, mintea umană poate fi condusă, fără voia și știința ei, în direcții alese de alte minți. Recentele alegeri locale, cu efecte care au înflăcărat și pe resemnați și pe blazați și pe somnoroși și pe contemplativi,...Blog politic si polemic