Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

Sunt momente în viaţă care scot la iveală în ce măsură, de-a dreptul monstruoasă, mintea umană poate fi condusă, fără voia şi ştiinţa ei, în direcţii alese de alte minţi.

Recentele alegeri locale, cu efecte care au înflăcărat şi pe resemnaţi şi pe blazaţi şi pe somnoroşi şi pe contemplativi, reprezintă un astfel de moment. O undă de energie a măturat toată gama de IQ-uri, precum o furtună de nisip deşertul, lăsând în urma ei pe foarte multe creiere, ca nişte rifluri, idei induse şi prea puţină gândire autonomă.

După ce, ieri, v-am recomandat excelentul articol al Alinei Mungiu Pippidi, din RL, care evidenţia tocmai astfel de efecte, şapte percepţii false despre alegeri, “pseudo – idei” – cum le numeşte autoarea –  azi doresc să comentez şi eu o îngrijorare repetat afirmată în ultimele zile de editorialişti, analişti, minţi chemate să ne călăuzească, îngrijorare care, după părerea mea, este o consecinţă a ducerii ideii de democraţie  din zona opţiunilor recomandabile  în zona fetişurilor.

Îngrijorarea se referă la un fals pericol ce ar putea fi sintetizat prin următoarea formulare:

Dacă PDL dispare, nu vom mai avea opoziţie!

Iată cum îşi exprimă într-un editorial de azi această îngrijorare Florin Negruţiu, un ziarist pe care, nu de mult, l-am lăudat pe acest blog ( http://www.gandul.info/puterea-gandului/gaina-fara-cap-9748689 ) :

“PDL este în acest moment un partid mort. […] E nevoie însă ca PDL să învie. Dezintegrarea acestui partid nu face bine nimănui. Ştiu că mulţi dintre români […] şi-ar dori sincer să dispară PDL. Dar imaginaţi-vă cum ar fi România împărţită între USL şi PP-DD”?

Sunt mai multe premise false aici (cred eu). Cea mai flagrantă mi se pare aceea că structura politică actuală ar fi de neclintit, ar fi condamnată să rămână  în blocurile de partide / alianţe cu care s-a operat la aceste alegeri. O altă  premisă falsă este aceea că PDL ar putea renaşte prin resuscitarea aceloraşi organe vitale (Băsescu, Udrea, Anastase, Blaga) care l-au adus în starea de moarte clinică actuală.

Mă număr printre cei care nu cred că buruiana PDL se mai poate transforma într-o plantă utilă şi nedăunătoare. Ca să reuşească această performanţă ar trebui să se debaraseze de tentaculele ei devoratoare şi rapace pe care tocmai le-am numit. Dar dacă s-ar debarasa de ele s-ar mai putea numi PDL? Nu am avea de-a face, de fapt, cu o altă formaţiune?

De ce nu mă îngrijorează (prin prisma raportării la valorile democratice) o eventuală dispariţie a PDL? Dintr-un motiv foarte simplu. În momentul în care PDL ar dispărea (cu Traian Băsescu, cu tot) de pe scena politică românească, USL nu şi-ar mai avea rostul. Ponta cu pesediştii lui s-ar putea instala, acolo unde le e locul, la peluza din stânga, Antonescu şi liberalii şi-ar recucerii integral dreapta, pedeliştii cu adevărat ataşaţi doctrinar s-ar alătura PNL, iar PP-DD-iştii, care au apărut şi proliferat tocmai pe fundalul haosului şi disperării generate de regimul Băsescu, ar dispărea de la sine din lipsă de combustie populistă şi demagogică.

Aşa văd eu reîntoarcerea la normalitate. Prin crearea cât mai rapidă a condiţiilor ca USL, această conjuncturală  concentrare de forţe, ca pentru vremuri de război, dar nefirească ideologic şi doctrinar pe termen lung, să poată reda destinului lor iniţial cele trei partide pe care le reuneşte. Iar dispariţia PDL – Băsescu ar fi, în acest context, cea mai eficientă formă de a grăbi o astfel de revenire la normalitate.

Nu vi s-ar părea mai natural şi mai dătător de speranţă ca puterea / opoziţia să fie împărţite între dreapta şi stânga (fiecare autentică şi populată de oameni normali) şi nu între antibăsişti şi probăsişti?

Contele de Saint GermainEditorialeAdevarul,Alina Mungiu Pippidi,Anastase,Basescu,Blaga,Florin Negrutiu,PDL,PP-DD,Romania Libera,Udrea,USLSunt momente în viaţă care scot la iveală în ce măsură, de-a dreptul monstruoasă, mintea umană poate fi condusă, fără voia şi ştiinţa ei, în direcţii alese de alte minţi. Recentele alegeri locale, cu efecte care au înflăcărat şi pe resemnaţi şi pe blazaţi şi pe somnoroşi şi pe contemplativi,...Blog politic si polemic