Guvernul ca un atlet: sprinteur sau maratonist?

Orice guvern nou instalat, in orice țară, se confruntă în primele luni ale funcționării sale cu o turbulență cauzată de 3 forțe majore, în general neconvergente: presiunea venită din interior (partidul / alianța ce-i asigură susținerea), presiunea transmisă de opoziție și presiunea problemelor  critice ale țării. (mai mult…)
continuare...

Aventurierul Sebastian Lăzăroiu și scenariile sale halucinogene

Sebastian Lăzăroiu este sociolog. Se închipuie, totodată, și un teoretician al păstrării, fără îndreptățire, a puterii. Din acest motiv  caută neobosit Lăpușneni ("Dacă voi nu mă vreți, eu vă vreau!"), pe care să-i convingă că el deține soluția salvatoare atunci când salvarea pare a fi utopică.  Prin astfel de disperați ajunge să experimenteze fantezii dictatoriale, de  conducere  în condiții de  ilegitimitate a unui popor amorțit. (mai mult…)
continuare...

Exorcism și zvârcoliri

În calitatea sa de funcționar public, vicepreședinte la Institutul Cultural Român, Mircea Mihăieș ar fi trebuit să se ocupe de cultură și nu de politică. Cum însă ceea ce îl recomandă pentru cultură este doar o uriașă impostură, domnia sa putându-se lăuda cel mult cu mutilarea limbii române (fapt pe care l-am  exemplificat în repetate rânduri), a ales politica. (mai mult…)
continuare...

Politică externă și diplomație (2)

Au trecut mai mult de 10 ani de când de politica externă a României se ocupă un singur om. Și se ocupă pornind de la o premisă fundamental  greșită: că politica externă se poate face ca și politica internă: pe bază de bătut cu pumnul în masă, de persiflat oponenții, de mutat pionii cu dosare dintr-o parte în alta a rezervațiilor parlamentare,  de vândut minciuni ambalate frumos pe post de adevăruri solide. (mai mult…)
continuare...
12