Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

Florin Negruțiu este editorialist la ziarul Gândul. Îl citesc cel mai adesea cu încuviințare, pentru că  raționamentele lui mi se par curate, și intotdeauna cu plăcere, pentru că are talent.

Astăzi însă, în articolul „Cât mai tace Băsescu”, ( scris, ca de obicei, cu prospețime) domnul Negruțiu a făcut două afirmații cu care nu sunt de acord și pe care vreau să le comentez.

1. Referindu-se la numirea lui Andrei Marga ca Ministru de Externe și interpretând asta ca o manevră destinată provocării lui Traian Băsescu, domnul Negruțiu  spune:

„Era un gest mult prea iresponsabil să muți meciul intern pe terenul politicii externe, acolo unde, surprinzător pentru această țară, România a reușit să vorbească în ultimii ani coerent și convingător”.

Coerent și convingător? Oare aud (văd) bine? Când cobori relațiile cu Germania și Franța la nivelul asfixiei, al măștii de gaze,  al gesturilor cu un deget (vă mai amintiți de Sarkozy?)? Când încerci să inunzi Olanda (țara cea mai tare în diguri) cu viituri de minciuni despre onestitatea și performanțele vameșilor tăi, să o pui la colț cu golănisme de mărunțiș  gen embargou la lalele și strâmbe lansate prin parcările de supermarket despre untul olandez? Când persiflezi finanța asiatică, interesul chinezilor de a investi în România,  făcând astfel cadou, la pachet, Bulgariei, proiecte de miliarde de Euro, gândite inițial pentru România? Să mai aduc în discuție și popeyenele zborșiri spre Rusia, care ne-au transformat în excentricii zonei,  în recordmenii prețului de achiziție al gazelor naturale?

Ce să fie coerent și convingător în toate acestea?  Parteneriatul cu SUA? Faptul că am zis da unui interes major al americanilor în zonă, scutul antirachetă? Că am trimis militari în Afganistan și că le prelungim misiunea când toți și-i retrag pe-ai lor? Cine nu înțelege că aici e vorba de „impuse” ar trebui să se mai aplece peste manualul de istorie.

2. Referindu-se la unele declarații ale lui Victor Ponta despre Traian Băsescu, domnul Negruțiu spune:

„Prin aceasta, dl. Ponta transmite lumii întregi următorul mesaj: România are un președinte senil și uitat în debara; dacă cumva scapă prin lume, nu-l băgați în seamă, e doar un pișcotar și un bufon! Trimiteți-l pachet acasă, că-i bun de suspendat”!

Aici, domnul Negruțiu s-a lăsat ispitit de chemările talentului său literar, pierzând din vedere o realitate demonstrabilă prin nenumărate semnale de politică externă direcționate în ultimii ani către România. Domnul Traian Băsescu nu mai este de multă vreme considerat de liderii mondiali un partener demn de a fi invitat la masă. Nici măcar unul ale cărui invitații la masă ar merita să fie acceptate. Mi-ar putea aminti domnul Negruțiu măcar una – două vizite bilaterale, la cel mai înalt nivel, avându-l ca protagonist pe președintele nostru, în acest al doilea mandat al său? Și, vai, câte alte argumente aș mai avea!

Ce vreau să spun este că, de la o vreme, mulțumită „originalității” președintelui ei jucător, modului in care acesta știe să „flateze” casele regale și să elogieze persoane cel puțin controversate, România a fost sever marginalizată pe plan internațional. Acum diplomațiile străine mai privesc către România doar în așteptarea mesajului de schimbare. Când acesta va fi dat, când vor avea certitudinea că noi nu reprezentăm doar hăhăieli cu gura plină, ni se va permite din nou să părăsim strapontina pentru un fotoliu de orchestră.

Poate acest mesaj de schimbare este ceea ce dorește să transmită domnul Ponta lumii intregi. Din păcate mesajul este încă prematur, schimbarea nefiind completă. Cel de care toți s-au săturat (și români și străini) se ține încă cu ambele mâini de scaun. Totuși, e un pas înainte. Cu mâinile astfel imobilizate, capacitatea distructivă a acestuia e dramatic diminuată.

În rest, domnului Negruțiu, simpatia mea.

Contele de Saint GermainEditorialeAdevarul,Andrei Marga,Basescu,Florin Negrutiu,lalele,Olanda,Parteneriatul cu SUA,Victor PontaFlorin Negruțiu este editorialist la ziarul Gândul. Îl citesc cel mai adesea cu încuviințare, pentru că  raționamentele lui mi se par curate, și intotdeauna cu plăcere, pentru că are talent. Astăzi însă, în articolul 'Cât mai tace Băsescu', ( scris, ca de obicei, cu prospețime) domnul Negruțiu a făcut două...Blog politic si polemic