Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

Atâta vreme cât era asociat cu PNL, PSD se bucura în ochii electoratului de o doză de indulgență, de o diluție a fibrei sale de roșu dur. Asta îl făcea mai  digerabil, trecând până la un punct în uitare  baroniadele și mineriadele de tristă amintire și mutând accentul de intoleranță furioasă către securisticul portocaliu. Paritatea în cadrul USL a celor două partide principale era îndreptățită tocmai de acest soi de complementaritate: PSD mai mare numeric și electoral dar PNL mai credibil și mai puțin vulnerabil moral. Atunci când Traian Băsescu ataca furibund USL de corupție și de tentativă de subjugare a justiției, românul moromețian se foia pe lavița lui din pridvorul casei,strâmba din nas și mormăia sceptic: „minte, domne, prea-i pune la grămadă de parcă toți ar fi bandiți, o apă și-un pământ, doar el bun și farfuza lui”.
Acum, prin crearea USD, percepția populară se va schimba radical: „i-au scos afară pe liberali care, cât de cât, erau mai cinstiți, ca să fure ei mai lesne și să se scape unii pe alții de pârnaie. Cum să ingăduie printre ei un neamț (și la Interne, culmea!), că ăla nu știe multe și le dă peste mână una – două?!
Condițiile sunt cât se poate de prielnice pentru o asemenea judecată sumară. Istoria de după revoluție e nemiloasă: PSD – mineriade, corupție și baroni locali, UNPR – partid de traseiști, curvele generalului izmană țucălar pe la toate guvernările, PC – partidul unei televiziuni și a unui securist din aceeași esență cu Băsescu. Cine să mai dreagă imaginea acestui blestemat din naștere USD când nu numai că liberalii nu vor mai fi acolo să le ridice cât de cât cota de încredere dar îi vor mai și ataca din opoziție?
Am auzit multe voci, chiar printre prietenii mei de pe blog, că Antonescu ar exagera în ultima vreme cu intransigența sa justițiară (tot mai asemănătoare cu aceea, ipocrită, a lui Băsescu), că până mai ieri ataca și el abuzurile DNA și poliția politică a președintelui, pentru ca acum, deodată, să fi devenit un fel de vocea Ambasadei SUA în materie. Da, schimbarea este evidentă și surprinzătoare însă trebuie citită în altă cheie decât aceea facilă și tendențioasă a pactizării lui Crin Antonescu cu Traian Băsescu. Cheia corectă, după părerea mea, este următoarea:
PSD, dimpreună cu sateliții săi constituenți ai USD, s-au lansat în ultimele luni în vaste operațiuni de reducere și marginalizare a PNL în schema guvernării. „Doi și-un sfert” le-a fost luat liberalilor de la interne fiind trecut în subordinea directă a cuplului Ponta – Oprea. Transgaz, Romgaz și alte mine de aur ale executivului au fost glisate spre zonele de autoritate pesediste. Ministere grele, încredințate inițial PNL (finanțe, transporturi) au fost practic rupte în două pentru a avea și PSD felia lui de prăjitură. Exemplele ar putea continua cu incalificabile injusteți în teritoriu, unde reprezentanții PNL au devenit mai mult decorativi.  Și toate scestea în numele dimensiunii mai mari a USD, a faptului că paritatea convenită inițial, acceptată într-un puseu de entuziasm, ar fi inechitabilă.
În acest context, după multe și dureroase concesii, Crin Antonescu s-a decis să pună piciorul în prag: de acord, sunteți mai mari, sunteți mai mulți dar nu cumva sunteți și mult mai vulnerabili in fața justiției? Nu cumva noi, prin prezența noastră vă cauționăm? Iar dacă nu v-am mai cauționa (ca acum, când ne riscăm astfel propria imagine) și am  lăsa justiția să-și facă treaba pe bune și până la capăt, voi ați avea mai mult de câștigat sau mai mult de pierdut? Dacă noi v-am lăsa să vă apărați singuri de tăvălugul DNA, fără să mai protestăm alături de voi fată de abuzurile băsiste și trăgând din asta dublu avantaj pentru PNL, îmbunătățirea imaginii pe plan international și decredibilizarea voastră în fața electoratului, v-ar conveni mai mult?
Mesajul lui Crin Antonescu, deși destul de limpede (referiri la respingerea legii amnistiei, la votarea în parlament a cererilor DNA de arestări preventive etc.) a fost luat în derâdere de adrisanți. Dan Voiculescu chiar a plusat, criticându-l dur pe Antonescu la congresul conservatorilor și dând semnalul, practic al deschiderii ostilităților care azi au ajuns unde au ajuns. Dacă ar fi să numesc un responsabil principal cu actuala criză din USL, l-aș numi fără ezitare pe Dan Voiculescu. El a atacat primul, el l-a împins pe Daniel Constantin să facă tot felul de declarații provocatoare la adresa lui Crin, el  a cerut reducerea drastică a prezențelor lui Antonescu la Antena 3 (mai ales în direct, ca invitat în platou), el, sunt sigur, l-a influențat decisiv pe Victor Ponta să oficializeze USD și să îl respingă pe Johannis prin tertipul numit Daniel Constantin vicepremier.
Astfel s-a ajuns aici, pe drumul fără de întoarcere. USL se destramă și dispare, USD este tras, forțat, în prim plan, să-l înlocuiască. Doar că forcepsul acestei nașteri precipitate a deformat noua creatură, USD prezentând deja două malformații respingătoare: prima este debutul său parlamentar, întâia sa majoritate pe care, parcă simbolic, a dedicat-o respingerii arestării preventive a unui mare mafiot din rândurile sale. Cosma, de la Ploiești, fusese dovedit chiar de Antena 3, cu ceva ani în urmă, drept un stâlp al corupției locale. A doua malformație, ce va urmări acest mic monstru până la dezintegrarea sa, cred eu nu foarte îndepărtată, este trocul aducerii sale pe lume: Klaus + Johannis contra Oprea + Voiculescu. O mai clară emblemă a valorilor, care să definească diferența de fond dintre USL și USD, greu va mai putea fi găsită.
Până la alegerile prezidențiale USD va deveni (garantez cu promisiunea că dacă mă înșel închid blogul ăsta imediat) simbolul incontestabil al stângii lacome și corupte, mai detestat chiar decât PDL-ul lui Băsescu de către populația onestă a tării. Vor contribui la asta  trei motoare puternice, aproape imposibil  de blocat: istoria neagră a partidelor fondatoare,  precaritatea umană și morală a unora dintre membrii lor marcanți și efectul devastator al unor critici ce vor curge, încrucișat, din direcții complet opuse, spre bazine electorale absolut disjuncte.  Sigur, în anumite momente ale lansării acestor critici, unele pornind din tabăra lui Crin Antonescu, altele din cea a lui Traian Băsescu, se va putea crea impresia unei conivențe a celor doi. Întrucât singurul care ar avea de câștigat dintr-o astfel de conivență ar fi Traian Băsescu (și de aceea va încerca prin toate mijloacele să o sugereze), sper din tot sufletul (și cred puternic în asta) că domnul Antonescu va avea înțelepciunea să știe să evite crearea unor confuzii de acest fel.
Dar, până atunci, mai e mult. Teoretic, Victor Ponta ar mai avea încă timp, până luni, să se salveze. Mi-e greu însă să cred  că are și forța de a se desprinde din cleștele de boa constrictor al baronilor săi nesățioși și fără minte.
Viziunea dezastrului in care se aruncă acest USD de mucava, precum într-un ritual barbar cu flăcări mistuind necruțător tot ce ating, îmi stârnește aproape un sentiment de milă. Milă mai ales pentru Victor Ponta alături de care am fost de multe ori, în ultimul an,  prin articolele mele. Regret că nu am atâta forță de convingere să-l ajut să evite dezastrul. Să-l influențez să-i ceară o întâlnire privată lui Crin și să încerce, ca între doi bărbați de stat tineri, inteligenți și bine intenționați, să pună bazele temeinice ale unui nou început.
Nu pot să înțeleg cum de Victor Ponta nu vede flăcările dezastrului ce-l paște. Totuși trocul Klaus Johannis contra Oprea + Voiculescu este catastrofal pentru imaginea și credibilitatea PSD. Să-și fi băgat din nou coada în poveste Aliodor Manolea, ca atunci când, cu o zi înainte de prezidențiale, l-a trimis pe Geoană să se relaxeze la Vântu? N-ar fi exclus. Cam cu asta seamănă!

Contele de Saint GermainEditorialeAliodor Manolea,Dan Voiculescu,Daniel Constantin,DNA,Klaus Johannis,Mircea Geoana,Oprea,PC,PNL,PSD,Romgaz,Transgaz,UNPR,USD,USLAtâta vreme cât era asociat cu PNL, PSD se bucura în ochii electoratului de o doză de indulgență, de o diluție a fibrei sale de roșu dur. Asta îl făcea mai  digerabil, trecând până la un punct în uitare  baroniadele și mineriadele de tristă amintire și mutând accentul de...Blog politic si polemic