Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

 

(Comentariu postat la un articol publicat de Sorin Ioniță în EVZ din 22 mai 20100

Un articol ca o autoaccidentare: gândit penibil, scris jalnic.

Domnul Ioniță, altfel o prezență PDL-istă atipică prin faptul că  reușește să mai fie și el însuși uneori, simte nevoia sa ne anunte în stilul său nazal – academic ca a venit vacanta. Adică pauză la gândire, pauză la logică.

Nu voi comenta  scriitura mai mult decât spunând că este o însăilare plină de locuri comune, cu metaforițe de alfabetizare ilustrată (sfintele moaște, fata morgana, cal de bătaie) lipsite, în context, de orice supliment ideatic.

Adevărata nonvaloare a textului o dă conținutul.

Să începem cu chiar subtitlul bolduit: „De vreo lună încoace, tot felul de comentatori, politicieni lipsiți de ocupație și alți oameni de bine strigă că tăierile de cheltuieli nu-s de ajuns pentru a echilibra bugetul pe termen lung; se cere urgent alături de ele un „pachet de relansare economică”. Domnul Ioniță consideră acest fragment o chintesență a mesajului său polemico „“ economic de vreme ce îl scoate astfel în relief. Mesajul subiacent este că ideea de a adăuga tăierilor de cheltuieli un „pachet de relansare economică” ar fi o mare gogoriță din moment ce ea este susținută de tot felul de năimiți (comentatori, politicieni lipsiți de ocupație și alți oameni de bine) care pe deasupra mai și strigă (evident din lipsă de argumente). Adică să lăsăm doar tăierile de pensii și salarii să regleze (probabil demografic) lucrurile și vom ieși din criză (probabil, repet, cu picioarele înainte).

Doar acest exemplu și ar fi suficient să ne convingă de totala, adânca rătăcire a dlui. Ioniță într-un domeniu care refuză verbalizări doar de dragul unor speculații retorice.

Ca de cele mai multe ori când cineva spune o prostie majoră, nu se limitează la atât ci simte nevoia s-o argumenteze prin subprostioare de coloratură.

Astfel, referindu-se la combaterea evaziunii ca măsură propusă de prestigioși economiști și strategi, dl. Ioniță face iar vocalize de originalitate, evident nu în gama partiturii deci false. Nu este într-atât de stupid să respingă ab initio o astfel de măsură dar o elimină de la eligibilitate printr-un argument infailibil: nu suntem noi în stare. Și, pe deasupra, chiar dacă am fi, ar avea efecte pe termen mediu și lung. Aici i-l contrapun pe chiar ministrul Vlădescu (o fi și el un „politician lipsit de ocupație”?) care de curând, într-o emisiune televizată, referindu-se la acest subiect a spus clar: legi există (pentru combaterea contrabandei), aș ști să le aplic cu efecte vizibile în 3 luni de zile dar, de 20 de ani încoace, nu există voință politică pentru așa ceva.

Și acum întreb: cine deține azi toată puterea în România? Cine, deci, nu are voință politică azi? Dece, nici când țara este în pragul dezintegrării, arhanghelul dreptății de la Cotroceni nu înțelege să fie patriot ci doar șef de clan?

Marea contrabandă în România nu este cea a moldoveanului care vindea țigări la negru în piața Pieptănari (să nu fim naivi, dle. Ioniță) ci este aceea de partid și de stat care se realizează cu petroliere care acostează fără a fi înregistrate, cu trenuri încărcate cu alcool netimbrat, cu convoaie de 30 de tiruri care intră în țară nevămuite.

Ar fi multe de comentat și la alte încropeli de argumente din acest articol de o pauperitate intelectuală deprimantă. Mă opresc însă aici, subliniind că i-aș fi acordat dlui. Ioniță măcar prezumția de bună credință puerilă dacă nu ar fi existat evidenta tendentiozitate cu care a comentat, încercând să o prezinte drept utopică,  măsura de combatere a contrabandei de partid și de stat.

Fără măsuri suplimentare de relansare economică vom ajunge Somalia Europei, asta să fie convins dl. Ioniță. Și o să ne trezim că atunci, președintele pe viață Băsescu, va mai da două luni de grație Guvernului Boc 69 să redreseze situația în timp ce primul ministru al Somaliei, ca cel al Bulgariei acum câteva zile, va respinge vexat orice comparație cu România.

Contele de Saint GermainPolemice  (Comentariu postat la un articol publicat de Sorin Ioniță în EVZ din 22 mai 20100 Un articol ca o autoaccidentare: gândit penibil, scris jalnic. Domnul Ioniță, altfel o prezență PDL-istă atipică prin faptul că  reușește să mai fie și el însuși uneori, simte nevoia sa ne anunte în stilul său nazal...Blog politic si polemic