Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

 

(Comentariu postat la un articol publicat de Sorin Ioniţă în EVZ din 22 mai 20100

Un articol ca o autoaccidentare: gândit penibil, scris jalnic.

Domnul Ioniţă, altfel o prezenţă PDL-istă atipică prin faptul că  reuşeşte să mai fie şi el însuşi uneori, simte nevoia sa ne anunte în stilul său nazal – academic ca a venit vacanta. Adică pauză la gândire, pauză la logică.

Nu voi comenta  scriitura mai mult decât spunând că este o însăilare plină de locuri comune, cu metaforiţe de alfabetizare ilustrată (sfintele moaşte, fata morgana, cal de bătaie) lipsite, în context, de orice supliment ideatic.

Adevărata nonvaloare a textului o dă conţinutul.

Să începem cu chiar subtitlul bolduit: “De vreo lună încoace, tot felul de comentatori, politicieni lipsiţi de ocupaţie şi alţi oameni de bine strigă că tăierile de cheltuieli nu-s de ajuns pentru a echilibra bugetul pe termen lung; se cere urgent alături de ele un “pachet de relansare economică”. Domnul Ioniţă consideră acest fragment o chintesenţă a mesajului său polemico – economic de vreme ce îl scoate astfel în relief. Mesajul subiacent este că ideea de a adăuga tăierilor de cheltuieli un “pachet de relansare economică” ar fi o mare gogoriţă din moment ce ea este susţinută de tot felul de năimiţi (comentatori, politicieni lipsiţi de ocupaţie şi alţi oameni de bine) care pe deasupra mai şi strigă (evident din lipsă de argumente). Adică să lăsăm doar tăierile de pensii şi salarii să regleze (probabil demografic) lucrurile şi vom ieşi din criză (probabil, repet, cu picioarele înainte).

Doar acest exemplu şi ar fi suficient să ne convingă de totala, adânca rătăcire a dlui. Ioniţă într-un domeniu care refuză verbalizări doar de dragul unor speculaţii retorice.

Ca de cele mai multe ori când cineva spune o prostie majoră, nu se limitează la atât ci simte nevoia s-o argumenteze prin subprostioare de coloratură.

Astfel, referindu-se la combaterea evaziunii ca măsură propusă de prestigioşi economişti şi strategi, dl. Ioniţă face iar vocalize de originalitate, evident nu în gama partiturii deci false. Nu este într-atât de stupid să respingă ab initio o astfel de măsură dar o elimină de la eligibilitate printr-un argument infailibil: nu suntem noi în stare. Şi, pe deasupra, chiar dacă am fi, ar avea efecte pe termen mediu şi lung. Aici i-l contrapun pe chiar ministrul Vlădescu (o fi şi el un “politician lipsit de ocupaţie”?) care de curând, într-o emisiune televizată, referindu-se la acest subiect a spus clar: legi există (pentru combaterea contrabandei), aş şti să le aplic cu efecte vizibile în 3 luni de zile dar, de 20 de ani încoace, nu există voinţă politică pentru aşa ceva.

Şi acum întreb: cine deţine azi toată puterea în România? Cine, deci, nu are voinţă politică azi? Dece, nici când ţara este în pragul dezintegrării, arhanghelul dreptăţii de la Cotroceni nu înţelege să fie patriot ci doar şef de clan?

Marea contrabandă în România nu este cea a moldoveanului care vindea ţigări la negru în piaţa Pieptănari (să nu fim naivi, dle. Ioniţă) ci este aceea de partid şi de stat care se realizează cu petroliere care acostează fără a fi înregistrate, cu trenuri încărcate cu alcool netimbrat, cu convoaie de 30 de tiruri care intră în ţară nevămuite.

Ar fi multe de comentat şi la alte încropeli de argumente din acest articol de o pauperitate intelectuală deprimantă. Mă opresc însă aici, subliniind că i-aş fi acordat dlui. Ioniţă măcar prezumţia de bună credinţă puerilă dacă nu ar fi existat evidenta tendentiozitate cu care a comentat, încercând să o prezinte drept utopică,  măsura de combatere a contrabandei de partid şi de stat.

Fără măsuri suplimentare de relansare economică vom ajunge Somalia Europei, asta să fie convins dl. Ioniţă. Şi o să ne trezim că atunci, preşedintele pe viaţă Băsescu, va mai da două luni de graţie Guvernului Boc 69 să redreseze situaţia în timp ce primul ministru al Somaliei, ca cel al Bulgariei acum câteva zile, va respinge vexat orice comparaţie cu România.

Contele de Saint GermainPolemice  (Comentariu postat la un articol publicat de Sorin Ioniţă în EVZ din 22 mai 20100 Un articol ca o autoaccidentare: gândit penibil, scris jalnic. Domnul Ioniţă, altfel o prezenţă PDL-istă atipică prin faptul că  reuşeşte să mai fie şi el însuşi uneori, simte nevoia sa ne anunte în stilul său nazal...Blog politic si polemic