Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]


Traian Băsescu este, structural, un autoritarist. Chiar și pe sine se conduce cu ucazuri viscerale, ce-i produc probleme nu de puține ori finalizate cu deranjamente publice.

Reacțiile sale imprevizibile, incapacitatea de a accepta soluția corectă atunci când ea intră în coliziune cu tenebrele unei firi de nestăpânit, îl fac de temut. Oamenii din jurul lui, mai toți împliniți deci având ce pierde, nu se încumetă să-i vrea binele atât de mult încât să-l corecteze ori să-l oprească de la fapte necugetate. Le e frică de represalii pentru crima de lesmajestate.  Când s-au găsit totuși unii  să-și depășească această frică (Pleșu, Renate Webber), cleștele personalității lui paranoice i-a sugrumat până i-a extras și ejectat afară.

Un astfel de om nu se va împăca vreodată cu o plasare de bunăvoie în afara puterii. Nici măcar cu o oprire a expansiunii propriei puteri, oricât de considerabilă ar fi aceasta la un moment dat.

Cine poate crede că TB, cât va fi președinte, va accepta, din înțelepciune politică, ori din alte rațiuni neimpuse să-și strunească apetitul de subordonare a oricărei pârghii de control ce-i lipsește, fie nu-l cunoaște pe TB fie a greșit intrând pe blogul ăsta.

Cine poate crede că TB, la sfârșitul acestui mandat de președinte, va părăsi politica din proprie inițiativă, asa cum îi place să declare pentru efecte speciale de scenă, este sau un optimist idealist sau unul care încă îl crede pe TB rațional și cu simțul măsurii.

În toiul unor astfel de reflecții mi-a apărut în față, ca o sincronicitate,  articolul din Dilema Veche semnat de Cristian Ghinea și intitulat „Ce frumos rujează intelectualii porcul”. Un articol cu un titlu inspirat, în care, deși se vorbește de Rusia recunoaștem România, deși se vorbește de Putin, îl recunoaștem pe Băsescu.

Intelectualii lui Putin (păi ce credeați?!) au fundamentat ideologic și terminologic pulsiunile dictatoriale ale favoritului lor susținând că „democrația defectă” de pe vremea lui Elțîn a evoluat spre o „democrație suverană” în era Putin. Cam ceea ce s-a întâmplat și la noi, „democrația originală” a lui Ion Iliescu fiind înlocuită de TB cu o „democrație autoritară”.

După ce Putin a reușit, cu democrația lui „suverană”, să  strivească presa și opoziția, a venit Medvedev  cu încununarea: „termenul de „ždemocrație suverană” nu mai e la modă; democrația nu are nevoie de adjective”.  La noi, Băsescu nu a ajuns chiar așa departe dar a preluat din zbor ideile lui Putin și se află acum în plină implementare a lor, scopul fiind același: zdrobirea presei libere și a opoziției nedeghizate. După aia, dacă va ajunge, va umbla și el la adjective.

Dar cea mai șocantă similitudine între, hai s-o spunem de-a dreptul, dictatura lui Putin și dictatura lui Băsescu, rezultă din următorul fragment al articolului citat:

„Cel mai deprimant este cînd intelectualii iau o realitate aberantă și o analizează, coafează, rujează și aranjează, astfel încît să pară ceva măreț. [„¦] Cel mai interesant exemplu este teoria lui Simon Kordonsky, care a publicat în 2008 o carte despre societatea de status din Rusia. Explică cum Putin a reînviat și dus la nivel de artă a guvernării sistemul de status (sau de castă) din fosta URSS, adică acel sistem prin care ai acces la resurse în funcție de categoria căreia îi aparții. Numai în primul mandat de președinte Putin a dat 140 de legi prin care anumite grupuri [„¦] obțin acces la banii publici și imunități speciale”¦”.

Oare ce altceva face guvernul BÄ‚SESCU – boc de când s-a înscăunat, decât să îmbunătățească până la perfecțiune sistemul de castă prin care se dă acces la resursele bugetare doar găștii portocalii, devenită între timp un adevărat nor de lăcuste nesățioase.

În fața atâtor idei și practici preluate pe modelul chinezesc, fără copyright, de „anticomunistul”Â  Băsescu de la KGB-istul Putin, s-ar mai mira cineva dacă în reveriile sale de președinte ajuns întreg la sfârșitul celui de-al doilea mandat, domnul Băsescu s-ar vedea, precum maestrul său nedeclarat, prelungit oficial în funcția de prim ministru pe care, neoficial, o deține și acum?

Contele de Saint GermainEditorialeBasescu,democratie suverana,Dilema Veche,modelul rusesc,pirat,PutinTraian Băsescu este, structural, un autoritarist. Chiar și pe sine se conduce cu ucazuri viscerale, ce-i produc probleme nu de puține ori finalizate cu deranjamente publice. Reacțiile sale imprevizibile, incapacitatea de a accepta soluția corectă atunci când ea intră în coliziune cu tenebrele unei firi de nestăpânit, îl fac...Blog politic si polemic