O zi de reflecţii
După multă vreme, presa e calmă. Nimic din ce-am citit nu mă incită azi să polemizez. Pare a fi o respiraţie lungă, de reîncărcare, înaintea unor noi bătălii.
E momentul ideal pentru câteva reflecţii.
Odată cu oficializarea USL s-a trecut intr-o nouă etapă a luptei politice. Dacă până acum a fost mai mult o luptă de guerilă, în care monoblocul puterii era şicanat de un adversar disparat, fiind obligat la riposte în orb, de intimidare, cu procuratură şi porumbaci, deodată termenii luptei s-au schimbat: la nivelul opoziţei, din confuzia şi incoerenţa comenzilor multiple, s-a coagulat brusc o siluetă de luptător ce nu mai poate fi tratată cu glumiţe de cheflii.
Comandamentul de la Cotroceni şi-a trădat neliniştea faţă de proiectul acestei construcţii încă din faza de gestaţie a ei când, printr-o mobilizare aproape fără precedent a tuturor resurselor propagandistice, active şi în adormire, a încercat să o submineze.
Amintiţi-vă de scoaterea în prima linie a Monicăi Macovei, a Alinei Mungiu Pippidi şi a lui Sorin Ioniţă, de sincronizarea şi virulenţa unor corişti mai vechi intonatori de ode portocalii cum ar fi Mircea Cărtărescu, Mircea Mihăieş, Grigore Cartianu, Cristian Câmpeanu.
Instruite de maeştrii cu propaganda şi manipularea din noile – foste oficine specializate ale serviciilor secrete, toate aceste notorii personaje au dezvoltat, după talent şi deficit de scrupule, variaţiuni pe aceeaşi temă: trădarea de către liberali a idealurilor de dreapta, pericolul alunecării ţării în comunism, chiar în fascism, dezamăgirea unui electorat adept al purităţii ideologice. Zadarnic.
De data asta toate manevrele de a provoca avortul alianţei opoziţiei au eşuat. Ea există.
Ce se întâmplă acum? Aş răspunde simplu: mobilizări într-o tabără, reevaluări în cealaltă!
Simulări ale realităţii momentului arată că pe scena politică românească există acum 2 forţe dominate, una cu 65 – 70% intenţii de vot, cealaltă cu maximum 20% şi nişte mici partide de nişă care, individual, nu depăşesc 5%.
În aceste condiţii este logic ca aceia cu 65 – 70% să încerce a urgenta noi alegeri, în vreme ce rivalii lor, necreditaţi cu mai mult de 20%, să facă tot posibilul a trage de timp, în speranţa unei reveniri miraculoase. Cât despre sateliţi, aceştia se vor duce unde se va înclina balanţa.
Urgentarea alegerilor presupune configurarea unei majorităţi parlamentare cât mai rapid. Sunt două soluţii: fie atragerea UDMR, fie racolări individuale până la pragul necesar.
Este clar că oficializarea noii alianţe a opoziţiei este un factor favorizant pentru oricare dintre aceste soluţii. El trebuie însă valorificat cu inteligenţă şi promptitudine.
Aş putea să pariez că dacă la cârma USL ar fi în acest moment Traian Băsescu, victoria opoziţiei ar fi rapidă şi devastatoare pentru putere. De ce? Pentru că dacă TB este maestru la ceva, atunci este la valorificarea, prin forţă, a situatiilor de superioritate, exploatând la maximum teama adversarului.
Ofer conducătorilor USL, în acest punct, un sfat-premoniţie:
daţi imediat UDMR-ului un ultimatum clar, autoritar, de pe poziţiile dominante pe care le deţineţi: fie vi se alătură până la un termen précis, foarte scurt, fie vor rămâne în opoziţie după ce veţi prelua puterea şi, nota bene, tot ce le oferă azi, în disperarea lor de supravieţuire, portocaliii (Legea Educaţiei, Legea Minorităţilor etc), li se va retrage îndată ce schimbarea se va produce. Comunicaţi ferm, vocal, pe toate canalele, acest ultimatum şi veţi câştiga. În caz contrar, de îi veti lăsa pe ei să ia iniţiativa în negocieri şi să vă condiţioneze, veţi pierde.
Ieri a apărut la rampă Dan Voiculescu pentru a prevesti o posibilă suspendare a lui Traian Băsescu până la finele lunii martie. Este utilă sau nu o astfel de mişcare?
Mişcarea în sine, ca formă de presiune psihologică atât asupra guvernanţilor cât şi a aliaţilor lor ce la asigură majoritatea parlamentară, este corectă. Nu ştiu ce suport real are în spate dar forţează decizii tranşante ceea ce este bine. Probabil însă că ea nu ar fi trebuit făcută de Dan Voiculescu.
Este o situaţie asemănătoare cu aceea a filmuleţului în care TB pălmuieşte un copil. Dacă acea dezvăluire nu ar fi fost asociată numelui lui Dinu Patriciu, cel care si-a revendicat-o, probabil că efectul ei asupra electorilor ar fi fost mult mai mare şi astăzi am fi avut un alt preşedinte.
https://www.conteledesaintgermain.ro/o-zi-de-reflectii/08-02-2011Crochiul de martialianta USL,Dan Voiculescu,relectii politice,suspendarea presedintelui,Traian BasescuDupă multă vreme, presa e calmă. Nimic din ce-am citit nu mă incită azi să polemizez. Pare a fi o respiraţie lungă, de reîncărcare, înaintea unor noi bătălii. E momentul ideal pentru câteva reflecţii. Odată cu oficializarea USL s-a trecut intr-o nouă etapă a luptei politice. Dacă până acum a fost...Contele de Saint Germain de Saint Germainsaintgermain66@yahoo.comAdministratorContele de Saint GermainComentarii prin Facebook:
Mda, Voiculescu sa-l fi amenintat pe Basescu la ureche, daca nu se putea abtine. In gura mare nu da bine deloc. Mai ales ca a avansat o data precisa, apropiata. Si nu s-a consultat cu nimeni, cum am vazut deja in presa.
Ganditi-va ca toate miscarile preconizate de opozitie se pot suprapune cu o posibila viitoare perioada de trai mai bun in tara. PDL are painea si cutitul. Deschide baierile pungii si pentru masele de amarati, cateva luni. Ce conteaza ca nu au si locuri de munca, au ce pune pe masa. In timpul asta, discursul autovictimizant al lui Basescu citandu-l pe Voiculescu. “Tara merge bine si uitati-va ce vor sa ne (imi) faca!” Reusita demiterii lui prin referendum nu e garantata nicidecum. Nu oricand, nu oricum. Intr-adevar, totul depinde de rasturnarea guvernului Boc si organizarea de noi alegeri, castigate net de USL. Abia apoi, daca Basescu refuza sa joace in limitele legale, se poate initia cu sanse de reusita debarcarea lui. Si sper ca USL s-a gandit la toate si poate ajunge efectiv la putere cu Basescu presedinte.
De acord, cineva ar trebui sa vorbeasca naibii cu Voiculescu, sa iasa cat mai putin in fatza.
Trebuie contraatacat cu “propaganda”, dar pt. asta trebuie determinare, sa nu cadem in capcanele basiste.
Crin trebuie sa actioneze ca un lider adevarat. De la Ponta nu astept mare lucru.
Astept mult de la zazania din PD. Blaga si udeo-basoii trebuie incaierati pe toate caile posibile. PD-ul trebuie ajutat sa intre in implozie. Deocamdata oamenii lui Blaga i-au cam facut de Pasat. 🙂
Astept contraatacul chiorului la TVR, diseara.
Cand ii vad pe asa zisii ‘’prudenti inteligenti’’, cu vesnica placa ‘’asa e, dar ce punem in loc… nu vedeti ca n-avem pe cine?’’, imi vine sa-i iau la gheare! Dupa parerea mea sincera, ceva mai rau ca Basescu si banda lui nu poate exista! A-l lasa pe Basescu inca patru ani, ‘’ca sa nu speriem electoratul’’, mi se pare o noua inginerie proaspat iesita din laboratoare manipularii de la Cotroceni. Sunt zeci de persoane in noua usl mai inteligente si mai capabile decat Basescu. Gata cu vrajeala, cu textele, cu vorbele! E timpul sa se treaca la fapte!
Foarte corecta treaba cu ultimatumul la adresa UDMR, exact acest lucru l-am cerut si eu, sa vedem daca ne aude cineva…
Se pare ca o atentionare in acest sens le-a fost data. Cum insa nici tu, nici eu, nici altii, nu am auzit-o cu urechile noastre, inseamna ca nu a indeplinit nici pe departe conditiile de fermitate si intransigenta pe care le consideram esentiale.
Nu cumva “portocalii” din textul boldat ar trebui sa fie “portocaliii”, cu 3 i? Eu cred ca prima varianta nu e corecta decat daca te referi la pomi. E adevarat, pentru celelalte forme de adjective substantivizate la plural, forma accentuata, avem “albii”, “negrii” si, probabil, “rosii”. In cazul asta, insa… Sau e o gluma?
Multumesc, Corina. Ai avut dreptate. Asta se intampla de prea mult Cartarescu si Mihaies! 🙂
Este de domeniul evidentei ca pedeleprele se zvarcolesc groaznic in urma coagularii opozitiei. Artizanul USL a fost din nou Crin Antonescu, cel care in 2009 fusese autorul unei alte mutari de maestru politic: celebra alianta Johannis care a dus la daramarea guvernului bok pe 13 octombrie 2009 si avansarea solutiei Johannis ca premier. Atunci opozitia avea 65% si doar incalcarea grava a Constitutiei de catre ba-secu( care a refuzat desemnarea unui premier de catre opozitie) a dus la blocajul politic de atunci.
TIMPUL este intr-adevar un factor extrem de important. Iti dau dreptate atunci cand spui ce ar face acum ba-secu daca ar fi in fruntea USL: un ultimatum dur la adresa UDMR, cu amenintarea abrogarii legii invatamantului. Acum 2 zile scriam urmatoarele catre bloggerul Cepeca:,,Nu stiu daca udemeristii vor sparge sau nu alianta de la putere. Daca ar fi pragmatici, asa cum ii stiu, se vor gandi de 10 ori inainte de a se decide. Ce ar avea de castigat daca raman la putere? Inca un an de guvernare si atat! Legea invatamantului? Cred ca va fi printre primele schimbate…Ce vor castiga daca rup alianta cu pedeleprele? Vor ramane la putere chiar din acest an! Basca legea invatamantului, cea mai de pret pentru ei. PRESIUNEA va fi tot mai mare asupra udemeristilor iar Congresul lor din luna asta va fi decisiv. Va fi alegerea lor! 6 februarie 2011, 18:14”
La cum il cunosc pe Crin cred ca nu va ezita sa faca acest lucru, transant si explicit. De un lucru poti sa fii siguri: sunt mai pragmatici decat multi altii! Inclin sa cred ca vor lua cea mai inteleapta hotarare, atat pentru ei cat si pentru tara!
Ti-am operat eu corectura in mesaj.
Cu stilul lor oportunisto – santajist, UDMR-isti nu stiu ce dorinta imposibil de acceptat in conditii normale sa mai inventeze acum ca sa i-o impuna lui Basescu pentru un nou troc. Problema lor este ca orice vor cere acum (Legea Minoritatilor, prag electoral la 3% etc.) risca sa piarda maine, atunci cand inevitabilul se va produce si puterea portocalie va fi exilata in opozitie, de brat cu ei…