Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]


(Acest comentariu ar fi trebuit postat la articolul lui Vladimir Tismaneanu din EVZ intitulat : “Omul intre oameni: politicul ca spatiu al libertatii”.  El nu a putut fi postat deoarece domnul Tismaneanu, in profundul sau atasament fata de valorile democratiei, nu mai accepta forumuri la compunerile sale propagandistice)

Omagierea lui Vasile Paraschiv, ca gest în sine, trebuie salutată.

Aşa cum o face însă Vladimir Tismăneanu ea devine un gest politic ofensator la adresa omagiatului. Probabil că, dacă ar putea citi acest articol, Vasile Paraschiv l-ar respinge hotărât şi demn, aşa cum a refuzat şi “Steaua României în grad de cavaler” acordată de preşedintele Traian Băsescu la 1 decembrie 2008.

I-a spus atunci preşedintelui: “”Domnule preşedinte, vă mulţumesc pentru înalta distincţie ce aţi hotărât să mi-o acordaţi astăzi, dar eu sunt obligat să refuz primirea ei de la un comunist […] Eu nu vreau de la dumneavoastră, domnule preşedinte, decoraţii, bani, funcţii etc. Eu vreau dreptatea şi adevărul pentru întregul nostru popor, adică exact ceea ce aţi promis dumneavoastră poporului nostru în noiembrie 2004 […] dar din nefericire nu v-aţi respectat promisiunea făcută, m-aţi minţit şi m-aţi indus în eroare şi pe mine şi întregul nostru popor cu promisiuni pe care nu vi le-aţi respectat niciodată”.

Ce l-ar insulta pe Vasile Paraschiv în articolul de azi al lui Vladimir Tismăneanu?

În primul rând ciuntirea tendenţioasă a meritelor lui de luptător anticomunist prin neamintirea a două gesturi memorabile pentru această luptă făcute de el după revoluţia din 1989: amintitul refuz de a fi decorat de Traian Băsescu şi, cu doi ani înainte, protestul faţă de Raportul Comisiei Tismăneanu de condamnare a comunismului, raport pe care îl caracteriza ca având “un evident caracter ideologic de sorginte internaţionalistă prezentând numeroase omisiuni, interpretări eronate ale faptelor şi mistificări crase ale adevărului istoric”. De ce trece sub tăcere domnul Tismăneanu aceste două gesturi?

În al doilea rând pe Vasile Paraschiv l-ar insulta încercarea de capitalizare de către dl. Tismăneanu, în folosul propagandistic al său şi al regimului Băsescu, a dizidenţei unui anticomunist autentic care, atâta vreme cât a trăit sub acest regim, a fost marginalizat, ba chiar pedepsit pentru atitudinea sa demascatoare faţă de fariseii comunismului postrevoluţionar din România, anulându-i-se dreptul acordat de Tribunalul Bucureşti la despăgubiri morale de 300 000 EUR pentru tortura la care a fost supus pe vremea comunismului.

Prin modul în care înţelege să apeleze la şi să utilizeze informaţia obiectivă, selectiv şi partizanal, dl. Tismăneanu îşi descalifică cum nu se poate mai bine probitatea morală şi, mai ales, pe cea profesională, de istoric. Cum poate spera dânsul la respect şi credibilitate pentru un raport cu o miză uriaşă, cel de condamnare a comunismului când, pentru o miză infinit mai mică, cea de anexare post – mortem a memoriei lui Vasile Paraschiv, se pretează la o atât de străvezie manipulare prin omisiune.

Şi încă o anomalie în logica scindată de partizanate a domnului Tismăneanu: poziţia sa privind riscurile de “a nu consimţi la injustiţie şi minciună”. Dânsul prezintă laolaltă riscurile la care s-a supus Gabriel Liiceanu prin “Apelul către lichele” şi “riscurile cu care sunt confruntaţi azi “intelectualii lui Băsescu”, făcându-se că uită iarăşi un aspect esenţial dar, vai, care nu ar conveni demonstratiei unidirecţionate pe care o construieşte: poziţionarea subiecţilor faţă de putere. În timp ce, la vremea respectivă, manifestul lui Liiceanu era antiputere, deci cu riscuri semnificative, odele probăsiste ale “intelectualilor portocalii” şi vituperările lor împotriva opoziţiei prezintă doar riscuri ipotetice, dată fiind protecţia şi avantajele pe care puterea le asigură acestora.

Contele de Saint GermainEditorialeanticomunism,manipulare,omisiune,tismaneanu,Vasile Paraschiv(Acest comentariu ar fi trebuit postat la articolul lui Vladimir Tismaneanu din EVZ intitulat : 'Omul intre oameni: politicul ca spatiu al libertatii'.  El nu a putut fi postat deoarece domnul Tismaneanu, in profundul sau atasament fata de valorile democratiei, nu mai accepta forumuri la compunerile sale propagandistice) Omagierea lui...Blog politic si polemic