Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]


(comentariu postat la articolul din EVZ al lui Mircea Mărieş intitulat “Ura de sine a întregului popor”, articol ce poate fi citit accesând linkul

http://www.evz.ro/detalii/stiri/senatul-evz-ura-de-sine-a-intregului-popor-915482.html#commentAddLink)

L-am iertat două săptămâni pe acest textier precar de kitsch-uri “academice”. A fost după apariţia sa la televizor când, mieluşel, cu voce hermafrodită şi privire autistă, se plângea că familia îi este afectată de modul injust în care este contrat. Mi-am zis că lunea, când îi apare editorialul, îmi voi întoarce privirea în altă direcţie şi mă voi ţine cu degetele de nas doar să nu fiu provocat a reacţiona. Familia lui e şi aşa pedepsită că trebuie să-l suporte zi de zi, la ce-aş mai amărâ-o şi eu cu comentariile mele.

Astăzi însă, bomba cu biogaz a atacat din nou şi, cu toate precauţiile, nu m-am putut proteja de damful ei cu efecte iritante.

Acest om este un povestitor, după oglindă, a propriei hidoşenii. Dar nu are tăria să fie autobiografic, dimpotrivă îi împovărează pe alţii cu imundele lui imagini.

Preluând de la Pleşu şi Cărtărescu tema urii (cum i-o fi apucat pe toţi de-odată ?) ne-o exemplifică în stilul său personal, adică vulgar, agresiv şi tendenţios.

Admirati-l urând cu apucături moralizatoare mai mult de jumătate din popor (pe cei care l-au ales şi reales pe Băsescu) :

«Ai votat comunismul, i-ai menţinut la putere pe neocomunişti, iar azi nu ieşi din centura de fier a ideologiei tembelizării propagate de slugile lui Vîntu şi Voiculescu şi tot tu faci gălăgie că-ţi merge prost! »

De atâta negru de ură judecata îi e obnubilată iar logica tembelizată până la comică autoincriminare. Să te arondezi, odată cu portocaliii tăi, mogulilor răi şi să te mai şi muştri, privindu-te în oglindă, că « tot tu faci gălăgie că-ţi merge prost!” iată un execelent exemplu pentru vorba românească “gura păcătosului adevăr grăieşte”. Pentru că, înţelegem cu toţii, pe alţii vrut-a el să se slobozească.

Mai  mult însă decât pe alegători, Mircea Mihăieş îi urăşte pe tineri. Şi nu pe oricare dintre aceştia ci pe studenţi, de pe urma cărora, dacă ar fi să-i luăm în serios titlul de profesor universitar, mănâncă o pâine.

Cât de alienat trebuie să fii, cât de sufocat de propriile-ţi limite, cât de frustrat şi resentimentar, cât de impostor în  statutul tău de intelectual, încât să produci un text atât de segregaţionist – discriminator şi pe deasupra şi neadevărat, ca acesta:

“Îl recunosc – nu chiar total, dar cu siguranţă majoritar – în acest portret pe tânărul român al momentului. Trecut printr-o şcoală generală mai proastă decât pe vremea când Ion Creangă prindea muşte cu ceaslovul şi printr-un liceu pentru care calificativul ruşinos e un elogiu, studentul român reprezintă, în proporţie covârşitoare, un epitom al paraliziei intelectual-volitive. Neobişnuit să muncească – doisprezece ani de dolce far niente au extirpat orice dorinţă şi putinţă “de a pune osul” -, e şocat când află că trebuie să frecventeze cursurile […], că are de parcurs o bibliografie […], de dat examene”.

Închei cu tema “complexul gramaticii la MM”. Zice dânsul:

“Că din text lipseşte o virgulă (sau o cratimă, ori măcar două puncte), treacămeargă: au apus vremurile când i se pretindea absolventului de facultate (cum se presupune a fi persoana din fotografie) cunoaşterea decentă a limbii materne”.

Din nou înţelepciunea populară iese la rampă: “prostu’ până nu-i fudul, parcă nu e prost destul”!

Se vede treaba că au apus şi vremurile când i se pretindea profesorului de facultate cunoaşterea decentă a limbii materne.

Întâi că “treacămeargă” nu există în dex. Poate treacă – meargă? Dar e una şi mai flămândă:

“[studentul n.a.] e şocat când află că trebuie să frecventeze cursurile (de ce, când facultatea e… facultativă?!), că are de parcurs o bibliografie (la ce bun, când copy/paste-ul face savant din ultimul analfabet?), de dat examene.”

Trebuia « că are de dat examene » dar, la cât de fomist gramatical e autorul, « treacămeargă ».

În cartonaşul luat la ţintă de MM lipsea o virgulă (sau o cratimă). În paragraful de mai sus lipsesc două cuvinte. Iată diferenţa dintre un student “paralizat intelectual – volitiv” şi un critic de artă “ eliptic de limba maternă”.

Contele de Saint GermainPolemicebomba cu biogaz,intelectual eliptic de limba romana,Mircea Mihaies,ura(comentariu postat la articolul din EVZ al lui Mircea Mărieş intitulat “Ura de sine a întregului popor”, articol ce poate fi citit accesând linkul http://www.evz.ro/detalii/stiri/senatul-evz-ura-de-sine-a-intregului-popor-915482.html#commentAddLink) L-am iertat două săptămâni pe acest textier precar de kitsch-uri “academice”. A fost după apariţia sa la televizor când, mieluşel, cu voce hermafrodită şi privire autistă,...Blog politic si polemic