Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]


(comentariu postat la articolul din EVZ al lui Mircea Mărieș intitulat „Ura de sine a întregului popor”, articol ce poate fi citit accesând linkul

http://www.evz.ro/detalii/stiri/senatul-evz-ura-de-sine-a-intregului-popor-915482.html#commentAddLink)

L-am iertat două săptămâni pe acest textier precar de kitsch-uri „academice”. A fost după apariția sa la televizor când, mielușel, cu voce hermafrodită și privire autistă, se plângea că familia îi este afectată de modul injust în care este contrat. Mi-am zis că lunea, când îi apare editorialul, îmi voi întoarce privirea în altă direcție și mă voi ține cu degetele de nas doar să nu fiu provocat a reacționa. Familia lui e și așa pedepsită că trebuie să-l suporte zi de zi, la ce-aș mai amărâ-o și eu cu comentariile mele.

Astăzi însă, bomba cu biogaz a atacat din nou și, cu toate precauțiile, nu m-am putut proteja de damful ei cu efecte iritante.

Acest om este un povestitor, după oglindă, a propriei hidoșenii. Dar nu are tăria să fie autobiografic, dimpotrivă îi împovărează pe alții cu imundele lui imagini.

Preluând de la Pleșu și Cărtărescu tema urii (cum i-o fi apucat pe toți de-odată ?) ne-o exemplifică în stilul său personal, adică vulgar, agresiv și tendențios.

Admirati-l urând cu apucături moralizatoare mai mult de jumătate din popor (pe cei care l-au ales și reales pe Băsescu) :

«Ai votat comunismul, i-ai menținut la putere pe neocomuniști, iar azi nu ieși din centura de fier a ideologiei tembelizării propagate de slugile lui Vîntu și Voiculescu și tot tu faci gălăgie că-ți merge prost! »

De atâta negru de ură judecata îi e obnubilată iar logica tembelizată până la comică autoincriminare. Să te arondezi, odată cu portocaliii tăi, mogulilor răi și să te mai și muștri, privindu-te în oglindă, că « tot tu faci gălăgie că-ți merge prost!” iată un execelent exemplu pentru vorba românească „gura păcătosului adevăr grăiește”. Pentru că, înțelegem cu toții, pe alții vrut-a el să se slobozească.

Mai  mult însă decât pe alegători, Mircea Mihăieș îi urăște pe tineri. Și nu pe oricare dintre aceștia ci pe studenți, de pe urma cărora, dacă ar fi să-i luăm în serios titlul de profesor universitar, mănâncă o pâine.

Cât de alienat trebuie să fii, cât de sufocat de propriile-ți limite, cât de frustrat și resentimentar, cât de impostor în  statutul tău de intelectual, încât să produci un text atât de segregaționist „“ discriminator și pe deasupra și neadevărat, ca acesta:

„Îl recunosc – nu chiar total, dar cu siguranță majoritar – în acest portret pe tânărul român al momentului. Trecut printr-o școală generală mai proastă decât pe vremea când Ion Creangă prindea muște cu ceaslovul și printr-un liceu pentru care calificativul rușinos e un elogiu, studentul român reprezintă, în proporție covârșitoare, un epitom al paraliziei intelectual-volitive. Neobișnuit să muncească – doisprezece ani de dolce far niente au extirpat orice dorință și putință „de a pune osul” -, e șocat când află că trebuie să frecventeze cursurile […], că are de parcurs o bibliografie […], de dat examene”.

Închei cu tema „complexul gramaticii la MM”. Zice dânsul:

„Că din text lipsește o virgulă (sau o cratimă, ori măcar două puncte), treacămeargă: au apus vremurile când i se pretindea absolventului de facultate (cum se presupune a fi persoana din fotografie) cunoașterea decentă a limbii materne”.

Din nou înțelepciunea populară iese la rampă: „prostu”™ până nu-i fudul, parcă nu e prost destul”!

Se vede treaba că au apus și vremurile când i se pretindea profesorului de facultate cunoașterea decentă a limbii materne.

Întâi că „treacămeargă” nu există în dex. Poate treacă „“ meargă? Dar e una și mai flămândă:

„[studentul n.a.] e șocat când află că trebuie să frecventeze cursurile (de ce, când facultatea e… facultativă?!), că are de parcurs o bibliografie (la ce bun, când copy/paste-ul face savant din ultimul analfabet?), de dat examene.”

Trebuia « că are de dat examene » dar, la cât de fomist gramatical e autorul, « treacămeargă ».

În cartonașul luat la țintă de MM lipsea o virgulă (sau o cratimă). În paragraful de mai sus lipsesc două cuvinte. Iată diferența dintre un student „paralizat intelectual „“ volitiv” și un critic de artă ” eliptic de limba maternă”.

Contele de Saint GermainPolemicebomba cu biogaz,intelectual eliptic de limba romana,Mircea Mihaies,ura(comentariu postat la articolul din EVZ al lui Mircea Mărieș intitulat 'Ura de sine a întregului popor', articol ce poate fi citit accesând linkul http://www.evz.ro/detalii/stiri/senatul-evz-ura-de-sine-a-intregului-popor-915482.html#commentAddLink) L-am iertat două săptămâni pe acest textier precar de kitsch-uri 'academice'. A fost după apariția sa la televizor când, mielușel, cu voce hermafrodită și privire autistă,...Blog politic si polemic