Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]


Ultima  emisiune 2+1 a fost extrem de instructivă. Am putut vedea doi intelectuali implicaţi,  Alina Mungiu Pippidi şi Horia Roman Patapievici, faţă în faţă cu paradigma libertăţii lor actuale.

Mi-au plăcut prestaţiile ambilor în planul elocinţei, în planul acelei dimensiuni suplimentare pe care anumite spirite au capacitatea de a o adăuga şi retrage prin propria prezenţă, spaţiului nostru comun.

Fără a dori să-i compar şi să-i clasific, o diferenţă mi-a sărit însă în ochi: în vreme ce dna. Pippidi vorbea ca un om liber, dl. Patapievici vorbea ca un om legat. Legat de cele 10 milioane de euro ale ICR care vin, an de an, doar dacă el “face frumos” dar şi de incapacitatea de a-şi recunoaşte propriile erori de evaluare.

Dl. Patapievici mi s-a părut profund obosit  în partea sa de cetăţean comun, de trăitor în lumea taxelor, impozitelor şi a oamenilor copleşiţi de grijile zilei de mâine. Probabil că uneori nu se mai suportă nici pe sine ca girant al lui Băsescu iar perpetua căutare a unor argumente cât de cât digerabile pentru a-şi justifica această conivenţă cu răul corupător îl costă cearcăne, paloare şi, până la urmă, posteritate cu urme de zgardă.

Faptul că se revigora îndată ce discuţia îi permitea să evadeze în libertatea ideilor despre cultură, acolo unde putea vorbi fără precauţii, era pozitiv dar trecător. Ceea ce persista era impresia de oboseală şi tristeţe.

L-am criticat vehement altădată. Motivele incă există.  Ce s-a modificat, determinându-mă să diluez puţin vitriolul, este acest cenuşiu de fond pe care i l-am observat şi faptul că parcă a schimbat aroganţa de gânditor infailibil cu un scepticism de bunic pe care nepoţii se străduiesc, căscând, să-l asculte până la capăt debitându-şi poveştile deja ştiute.

La polul opus, dna. Pippidi trăia plenar temele sociale. Plină de entuziasmul regenerativ al proiectului România Curată al cărui mămică spirituală este, a radiografiat clar şi la obiect multe dintre malformaţiile regimului Băsescu – Boc. De fapt prin asta s-a evidenţiat cel mai clar diferenţa dintre libertatea dnei. Pippidi şi trista captivitate a dlui. Patapievici: prin exercitarea dreptului de a critica fără precauţii o putere lamentabilă.

Eu unul nu cred în proiectul România Curată. Mi se pare utopic şi făcut cu oameni, unii dintre ei, necredibili. Asta nu înseamnă însă că nu aş dori din tot sufletul să mă înşel în privinţa asta şi proiectul să reuşească.

Deocamdată, rumenă în obraji, liberă şi combativă, doamna Pippidi a marcat la impresia generală mult mai consistent decât palidul şi captivul domn Patapievici.

Contele de Saint GermainCrochiul de martiAlina Mungiu Pippidi,Basescu,Boc,ICR,Patapievici,Romania CurataUltima  emisiune 2+1 a fost extrem de instructivă. Am putut vedea doi intelectuali implicaţi,  Alina Mungiu Pippidi şi Horia Roman Patapievici, faţă în faţă cu paradigma libertăţii lor actuale. Mi-au plăcut prestaţiile ambilor în planul elocinţei, în planul acelei dimensiuni suplimentare pe care anumite spirite au capacitatea de a o...Blog politic si polemic