Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]


Ultima  emisiune 2+1 a fost extrem de instructivă. Am putut vedea doi intelectuali implicați,  Alina Mungiu Pippidi și Horia Roman Patapievici, față în față cu paradigma libertății lor actuale.

Mi-au plăcut prestațiile ambilor în planul elocinței, în planul acelei dimensiuni suplimentare pe care anumite spirite au capacitatea de a o adăuga și retrage prin propria prezență, spațiului nostru comun.

Fără a dori să-i compar și să-i clasific, o diferență mi-a sărit însă în ochi: în vreme ce dna. Pippidi vorbea ca un om liber, dl. Patapievici vorbea ca un om legat. Legat de cele 10 milioane de euro ale ICR care vin, an de an, doar dacă el „face frumos” dar și de incapacitatea de a-și recunoaște propriile erori de evaluare.

Dl. Patapievici mi s-a părut profund obosit  în partea sa de cetățean comun, de trăitor în lumea taxelor, impozitelor și a oamenilor copleșiți de grijile zilei de mâine. Probabil că uneori nu se mai suportă nici pe sine ca girant al lui Băsescu iar perpetua căutare a unor argumente cât de cât digerabile pentru a-și justifica această conivență cu răul corupător îl costă cearcăne, paloare și, până la urmă, posteritate cu urme de zgardă.

Faptul că se revigora îndată ce discuția îi permitea să evadeze în libertatea ideilor despre cultură, acolo unde putea vorbi fără precauții, era pozitiv dar trecător. Ceea ce persista era impresia de oboseală și tristețe.

L-am criticat vehement altădată. Motivele incă există.  Ce s-a modificat, determinându-mă să diluez puțin vitriolul, este acest cenușiu de fond pe care i l-am observat și faptul că parcă a schimbat aroganța de gânditor infailibil cu un scepticism de bunic pe care nepoții se străduiesc, căscând, să-l asculte până la capăt debitându-și poveștile deja știute.

La polul opus, dna. Pippidi trăia plenar temele sociale. Plină de entuziasmul regenerativ al proiectului România Curată al cărui mămică spirituală este, a radiografiat clar și la obiect multe dintre malformațiile regimului Băsescu „“ Boc. De fapt prin asta s-a evidențiat cel mai clar diferența dintre libertatea dnei. Pippidi și trista captivitate a dlui. Patapievici: prin exercitarea dreptului de a critica fără precauții o putere lamentabilă.

Eu unul nu cred în proiectul România Curată. Mi se pare utopic și făcut cu oameni, unii dintre ei, necredibili. Asta nu înseamnă însă că nu aș dori din tot sufletul să mă înșel în privința asta și proiectul să reușească.

Deocamdată, rumenă în obraji, liberă și combativă, doamna Pippidi a marcat la impresia generală mult mai consistent decât palidul și captivul domn Patapievici.

Contele de Saint GermainCrochiul de martiAlina Mungiu Pippidi,Basescu,Boc,ICR,Patapievici,Romania CurataUltima  emisiune 2+1 a fost extrem de instructivă. Am putut vedea doi intelectuali implicați,  Alina Mungiu Pippidi și Horia Roman Patapievici, față în față cu paradigma libertății lor actuale. Mi-au plăcut prestațiile ambilor în planul elocinței, în planul acelei dimensiuni suplimentare pe care anumite spirite au capacitatea de a o...Blog politic si polemic