Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]


Mahalagismul românesc şi-a câştigat identitatea şi s-a împlinit până la burlescul de azi graţie corcirii a două gene intrate deja în mitologia frivolului: gena ancestrală şi cea balcanică. Rezultatul? Un mutant social, superficial şi fără demnitate, pus pe băşcălie şi ţepe, excelent întruchipat de exponentul său la vârf, Traian Băsescu.

Dintre toţi politicienii cu care ne-a blagoslovit destinul şi care au ajuns în jilţurile puterii, nici unul nu s-a dovedit până acum mai mahalagiu, mai caragialesc decât preşedintele nostru actual. Mare amator de spriţuri, bârfe, intrigi şi măscări, aprig la beţie iute la mânie, vizionar de alcov şi meşter în gâlcevi, petrecăreţ, pătimaş, dedulcit la cacialmale, domnia sa ne face şi desface vieţile în funcţie de digestia de peste noapte.

“Foncţia foncţie, coana Joiţica – coana Joiţica: trai neneaco, cu banii” nostri…

Dar ce să aibă dânsul cu francezii, cu germanii, de-i ia-n răspăr ca pe sinistraţi, la inundaţii?

Să-i creadă nişte dulăi răpciugoşi, dincolo de-un gard, care, oricât ar lătra, nu-l pot atinge cu colţii? De- asta a scos reteveiul aroganţei şi, ca-n copilăria lui de băiat de cartier, râcâie strident cu acest retevei ţambrele gardului ca să-i întărâte şi mai rău pe cei doi?

Să nu-l intereseze că ne face rău tuturor? Să-l fi lăsat nervii chiar în aşa măsură?

“Caragiale a avut geniul descrierii degradării româneşti, a corciturii româneşti, a lui Mitică, a reacţiunii. Dar, pe vremea aceea, nici măcar el nu se aştepta să iasă stârpiturile care au ieşit acum. […] Din punctul ăsta de vedere, Caragiale nu putea să devanseze timpul său şi să ajungă să prevadă stadiul de criminali de mai târziu. […] Da, mi-l arată pe Mitică, jigodia, dar n-a putut să surprindă ce lepre vor ieşi azi”.

Cum mahalagiii se înţeleg cel mai bine tot cu mahalagii, pe cine-şi putea lua de-a dreapta jupân Băsescu decât pe coniţa Udrea şi pe jupân Baconski?

V-o mai aduceţi aminte pe celebra doamnă în scena cu bileţelul lui Tăriceanu?

Nu era ea, atunci, o Zoe Trahanache răzbunătoare, apărându-şi concubinul, pe Tipătescu?  Să ne amintim:

“Zoe: A! Eşti un om pierdut!… Pierdut!…  A! S-a întorsc jocul, … începe să te părăsească norocul şi să mai treacă şi-n partea noastră… A! Eşti pierdut!, Da, pierdut.”

Şi nu era domnul Baconski un adevărat cetăţean turmentat când îi bătea temenele doamnei Udrea, la al cărei farmec îi era “greu să reziste”?  N-a fost închinarea lui soră de sânge cu: “In cinstea coanei Joitichii ca e dama buna!”?

Şi nu a fost domnul Băsescu un Caţavencu la pătrat atunci când a lansat şopârla cu “Porumbacu”? “La pătrat” pentru că, în vreme ce Caţavencu era, totuşi, în posesia unui “docoment” doveditor, eticul nostru preşedinte n-avea nimic la mână, nicio dovadă; doar el cu spiritul lui de mahala.

“Eu consider că ceea ce a făcut Caragiale a fost un act maxim de patriotism, pentru că le-a scos românilor în faţă gunoiul, cancerul, şi l-a arătat: uitaţi-vă, fraţilor, ăsta vă omoară pe voi. Care a fost reacţia românilor? De ce a murit Caragiale unde a murit, de ce nu a mai vrut să-şi vadă ţara?”

Pentru că românii nu erau şi n-au ajuns nici până astăzi un popor. Au rămas în stadiul de populaţie. Mânaţi de interese egoiste, laşi, fără simţul apartenenţei la un etos national, fără vreun elan de a-şi apăra demnitatea individuală sau de grup.

“Eu nu pot să spun că populaţia de care pomeneam mai devreme nu este din zona lui Caragiale. Pot să spun chiar mai mult: că a ieşit demult din zona lui Caragiale şi a intrat, pe rând, în zona unei criminalităţi staliniste şi astăzi a unei degenerări de tip globalizant”.

Atenţie la ghilimele.

Contele de Saint GermainEditorialeRevista presei de sambataBaconski,Basescu,diplomatie,Franta,Germania,Mahalagism,UdreaMahalagismul românesc şi-a câştigat identitatea şi s-a împlinit până la burlescul de azi graţie corcirii a două gene intrate deja în mitologia frivolului: gena ancestrală şi cea balcanică. Rezultatul? Un mutant social, superficial şi fără demnitate, pus pe băşcălie şi ţepe, excelent întruchipat de exponentul său la vârf,...Blog politic si polemic