Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

@Stefan îmi atrage atenția, într-un comentariu la articolul meu „Mari gafe de politicieni”, că aș fi comis o neglijență semantică atribuind termenului „gafă” o semnificație neadecvată. Pierzându-i, adică, particularitatea de „jignire neintenționată” și confundându-l cu un termen mult mai acoperitor, „eroare”.
Cu bucuria reală de a constata încă o dată calitatea intelectuală și exigențele rafinate ale celor ce-mi fac onoarea de a mă citi, încerc prin acest răspuns să înfățișez și cheia mea de înțelegere asupra chestiunii.
Acțiunea lui Victor Ponta de a juca dublu fată de Crin Antonescu poate fi considerată o jignire premeditată la adresa lui Crin Antonescu și a PNL. Alegând să procedeze astfel  putem spune, într-adevăr, că dacă rezultatele așteptate de VP de la acest gest se vor dovedi nefaste în raport cu membrii și simpatizanții PNL, atunci a făcut o eroare, nu o gafă. Dacă însă  ne gândim că, aplicând această strategie, VP a jignit și pe toți cei care, fără a fi PNL-iști sau PSD-iști,  pun mai presus victoria USL asupra lui Traian Băsescu decât disputa dintre PSD și PNL, atunci mi-e greu să cred că această jignire a fost făcută de VP cu intenție (a fost, mai degrabă, o scăpare regretabilă) și, în consecință, pot încadra mutarea lui Victor Ponta în categoria gafelor. Ca la șah: te repezi să iei un pion, aparent neapărat, și faci asta cu toată voința și premeditarea de care ești capabil. Pionul însă se dovedește a fi fost „otrăvit” și, din pricina capturării lui, pierzi partida. Sigur, se poate spune că ai făcut o eroare lăcomindu-te la acel pion dar exprimarea mai bogată în nuanțe pentru  astfel de situații este că ai făcut o gafă.
Când Traian Băsescu a decis să cumpere moșia de la Nana nu cred că s-a gândit vreo clipă că  povestea asta o să declanșeze incendiul mediatic la care asistăm și, cu atât mai puțin, că milioane de români săraci se vor simți jigniți de burjuismul lui și al familiei sale. Nu cred că jignirea adusă concetățenilor săi a fost una intenționată. Poate fi numită, așadar, gafă. O eroare, dacă ne referim la urmările negative calculate (câte or fi fost) dar, mai mult decât o eroare, o gafă, dacă ne referim la urmările negative necalculate.
Programarea de către TB a ședinței CSAT exact în momentul în care summitul de la București își atingea apogeul de eveniment politic major se poate numi eroare dacă o judecăm strict în contextul luptei interne dintre președinte și premier.  TB a vrut să-și mai arate o dată mușchii, să le dea o linguriță de bicarbonat adepților săi fanatici  care se tăvăleau pe jos, în chinuri, de la arsurile provocate de lovitura de imagine reușită de Ponta în detrimentul idolului lor. Când, însă, suflul acestei răbufniri de frustrare prezidențială și-a arătat adevărata forță distructivă, când în afara jigniților de pe lista băsistă s-a profilat și o mulțime impunătoare de înalți jigniți neluați în calcul, pe care ar fi stupid să ne închipuim că Traian Băsescu ar fi avut intenția să-i vexeze în vreun fel (prim – miniștri ai unor țări vecine, diplomați, oameni de afaceri), a devenit clar că eroarea inițială a lui Traian Băsescu a căpătat magnitudinea unei imense gafe.
Să nu ne ferim, așadar, de nuanțe. În toate exemplele de mai sus partea de gafă, de greșeală neintenționată (adică nepremeditată) a depășit cu mult în gravitate partea de posibilă „eroare” luată inițial în calcul de autori. La bursa accentelor de comunicare, forța verdictului „gafă” este mult mai penetrantă decât cea a verdictului „eroare”.
Nu doresc ca prin aceste precizări să descurajez în vreun fel vigilența și spiritul critic constructiv ale cititorilor mei. Am făcut și fac greșeli în mod frecvent așa că semnalarea lor (când vine vorba de acest blog) mi se pare binevenită și îmbogățitoare. Interesul ar trebui să fie întotdeauna preferabil indiferenței.

Contele de Saint GermainEditorialeCrin Antonescu,eroare,gafa,mosia Nana,pion otravit,PNL,PSD,sedinta CSAT,USL,Victor Ponta@Stefan îmi atrage atenția, într-un comentariu la articolul meu 'Mari gafe de politicieni', că aș fi comis o neglijență semantică atribuind termenului 'gafă' o semnificație neadecvată. Pierzându-i, adică, particularitatea de 'jignire neintenționată' și confundându-l cu un termen mult mai acoperitor, 'eroare'. Cu bucuria reală de a constata încă o dată...Blog politic si polemic