Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

@Stefan îmi atrage atenţia, într-un comentariu la articolul meu “Mari gafe de politicieni”, că aş fi comis o neglijenţă semantică atribuind termenului “gafă” o semnificaţie neadecvată. Pierzându-i, adică, particularitatea de “jignire neintenţionată” şi confundându-l cu un termen mult mai acoperitor, “eroare”.
Cu bucuria reală de a constata încă o dată calitatea intelectuală şi exigenţele rafinate ale celor ce-mi fac onoarea de a mă citi, încerc prin acest răspuns să înfăţişez şi cheia mea de înţelegere asupra chestiunii.
Acţiunea lui Victor Ponta de a juca dublu fată de Crin Antonescu poate fi considerată o jignire premeditată la adresa lui Crin Antonescu şi a PNL. Alegând să procedeze astfel  putem spune, într-adevăr, că dacă rezultatele aşteptate de VP de la acest gest se vor dovedi nefaste în raport cu membrii şi simpatizanţii PNL, atunci a făcut o eroare, nu o gafă. Dacă însă  ne gândim că, aplicând această strategie, VP a jignit şi pe toţi cei care, fără a fi PNL-işti sau PSD-işti,  pun mai presus victoria USL asupra lui Traian Băsescu decât disputa dintre PSD şi PNL, atunci mi-e greu să cred că această jignire a fost făcută de VP cu intenţie (a fost, mai degrabă, o scăpare regretabilă) şi, în consecinţă, pot încadra mutarea lui Victor Ponta în categoria gafelor. Ca la şah: te repezi să iei un pion, aparent neapărat, şi faci asta cu toată voinţa şi premeditarea de care eşti capabil. Pionul însă se dovedeşte a fi fost “otrăvit” şi, din pricina capturării lui, pierzi partida. Sigur, se poate spune că ai făcut o eroare lăcomindu-te la acel pion dar exprimarea mai bogată în nuanţe pentru  astfel de situaţii este că ai făcut o gafă.
Când Traian Băsescu a decis să cumpere moşia de la Nana nu cred că s-a gândit vreo clipă că  povestea asta o să declanşeze incendiul mediatic la care asistăm şi, cu atât mai puţin, că milioane de români săraci se vor simţi jigniţi de burjuismul lui şi al familiei sale. Nu cred că jignirea adusă concetăţenilor săi a fost una intenţionată. Poate fi numită, aşadar, gafă. O eroare, dacă ne referim la urmările negative calculate (câte or fi fost) dar, mai mult decât o eroare, o gafă, dacă ne referim la urmările negative necalculate.
Programarea de către TB a şedinţei CSAT exact în momentul în care summitul de la Bucureşti îşi atingea apogeul de eveniment politic major se poate numi eroare dacă o judecăm strict în contextul luptei interne dintre preşedinte şi premier.  TB a vrut să-şi mai arate o dată muşchii, să le dea o linguriţă de bicarbonat adepţilor săi fanatici  care se tăvăleau pe jos, în chinuri, de la arsurile provocate de lovitura de imagine reuşită de Ponta în detrimentul idolului lor. Când, însă, suflul acestei răbufniri de frustrare prezidenţială şi-a arătat adevărata forţă distructivă, când în afara jigniţilor de pe lista băsistă s-a profilat şi o mulţime impunătoare de înalţi jigniţi neluaţi în calcul, pe care ar fi stupid să ne închipuim că Traian Băsescu ar fi avut intenţia să-i vexeze în vreun fel (prim – miniştri ai unor ţări vecine, diplomaţi, oameni de afaceri), a devenit clar că eroarea iniţială a lui Traian Băsescu a căpătat magnitudinea unei imense gafe.
Să nu ne ferim, aşadar, de nuanţe. În toate exemplele de mai sus partea de gafă, de greşeală neintenţionată (adică nepremeditată) a depăşit cu mult în gravitate partea de posibilă “eroare” luată iniţial în calcul de autori. La bursa accentelor de comunicare, forţa verdictului “gafă” este mult mai penetrantă decât cea a verdictului “eroare”.
Nu doresc ca prin aceste precizări să descurajez în vreun fel vigilenţa şi spiritul critic constructiv ale cititorilor mei. Am făcut şi fac greşeli în mod frecvent aşa că semnalarea lor (când vine vorba de acest blog) mi se pare binevenită şi îmbogăţitoare. Interesul ar trebui să fie întotdeauna preferabil indiferenţei.

Contele de Saint GermainEditorialeCrin Antonescu,eroare,gafa,mosia Nana,pion otravit,PNL,PSD,sedinta CSAT,USL,Victor Ponta@Stefan îmi atrage atenţia, într-un comentariu la articolul meu “Mari gafe de politicieni”, că aş fi comis o neglijenţă semantică atribuind termenului “gafă” o semnificaţie neadecvată. Pierzându-i, adică, particularitatea de “jignire neintenţionată” şi confundându-l cu un termen mult mai acoperitor, “eroare”. Cu bucuria reală de a constata încă o dată...Blog politic si polemic