Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

 

(Comentariu postat la articolul lui V. Tismăneanu din EVZ, 14 iulie 2010, intitulat „Intelectualii publici și puterea”, ce poate fi citit accesând linkul http://www.evz.ro/detalii/stiri/senatul-evz-intelectualii-publici-si-puterea-900580.html )

Când evadează din „patria mică”  incognito și cu batista la nas,  pentru a prospecta, în patria mare, forumurile generate de ideile lor, „íntelectualii publici” de la Ev. Zilei  sunt, în ultima vreme, tot mai des invitați în plin rafting metafizic,  de un popor cititor care nu-i merită.

Dacă și pe teren propriu fanii îi fluieră, în condițiile în care și-au pus ghetele cu crampoane anticomuniste și tricourile portocalii cu chipul sponsorului ambutisat,  înseamnă că „exponenții extremelor (aliați, iată, într-un baroc nociv, agresiv și ignobil)” și-au atins scopul.

Iar lor, intelectualilor publici care „prețuiesc contactul cu puterea” , nu le mai rămâne decât să-și accepte în continuare martiriul de „a rezista valurilor de calomnii, insinuări și invective”, asediați în citadelele lor antifonate cu o elitistă nesimțire de agresiunea unui popor muribund.

În condițiile în care țara este sub asfixiantă ocupație portocalie, stÇŽpânitÇŽ de demonul jefuirii printr-o legiune imundÇŽ de ciorditori, smenari, contrabandiști, incendiatori de nave și mai nou interlopi cu diplomÇŽ, legitimați ca politicieni și intelectuali publici, domnul Tismăneanu are incomensurabilul tupeu de a-și plasa argumentația în contextul unei pretinse ordini liberal „“ democratice.  Asta e în România acum?  Când președintele și-a însușit abuziv, peste zestrea stabilită constituțional, și guvernul și parlamentul și CC?

Singur recunoaște dl. T la început că pledoaria sa nu se aplică raportului dintre intelectuali și  regimurile antidemocratice. Dar când regimurile sunt în tranziție avansată de la democratic la antidemocratic se aplică? Dar când singura strategie a președintelui este să antagonizeze societatea, să dezbine, se aplică?  Privați contra bugetari, activi contra pensionari, părinți și elevi contra profesori, diasporă contra rezidenți în România, se aplică?

Vânturați stafia comunismului ca pe marele pericol de care apărați voi și președintele Băsescu țara? Suntem în NATO, suntem în UE, încetați cu diversiunile rizibile și acceptați, cât mai e vreme de contramandare, că sărmana putere pe care voi o cauționați, apărând-o de „barocul nociv, agresiv și ignobil” tocmai pune la cale un pogrom.

Ca-n orice rÇŽzboi adevÇŽrat de scuturare de sub ocupanți, opresaților le sunt contrapuși colaboraționiștii de vitrinÇŽ. Precum corsarii de pe vremuri arborau pe corÇŽbiile lor stindardul cu cap de mort pentru a se legitima, tot astfel piratul nostru suprem a ales să-și prindă la butonierÇŽ, din oportunism, nu că ar da vreun ban pe ei,  intelectuali înmuguriți, dornici de înflorire.

Astfel el pregătește încă de pe acum, cu clarviziune și pioșenie, jerbele funebre pe care le va depune înlăcrimat la groapa comună a morților de frig și de foame ai iernii ce urmează.

Contele de Saint GermainPolemice  (Comentariu postat la articolul lui V. Tismăneanu din EVZ, 14 iulie 2010, intitulat 'Intelectualii publici și puterea', ce poate fi citit accesând linkul http://www.evz.ro/detalii/stiri/senatul-evz-intelectualii-publici-si-puterea-900580.html ) Când evadează din 'patria mică'  incognito și cu batista la nas,  pentru a prospecta, în patria mare, forumurile generate de ideile lor, 'íntelectualii publici' de...Blog politic si polemic