Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

 

(Comentariu postat la articolul lui V. Tismăneanu din EVZ, 14 iulie 2010, intitulat “Intelectualii publici şi puterea”, ce poate fi citit accesând linkul http://www.evz.ro/detalii/stiri/senatul-evz-intelectualii-publici-si-puterea-900580.html )

Când evadează din “patria mică”  incognito şi cu batista la nas,  pentru a prospecta, în patria mare, forumurile generate de ideile lor, “íntelectualii publici” de la Ev. Zilei  sunt, în ultima vreme, tot mai des invitaţi în plin rafting metafizic,  de un popor cititor care nu-i merită.

Dacă şi pe teren propriu fanii îi fluieră, în condiţiile în care şi-au pus ghetele cu crampoane anticomuniste şi tricourile portocalii cu chipul sponsorului ambutisat,  înseamnă că “exponenţii extremelor (aliaţi, iată, într-un baroc nociv, agresiv şi ignobil)” şi-au atins scopul.

Iar lor, intelectualilor publici care “preţuiesc contactul cu puterea” , nu le mai rămâne decât să-şi accepte în continuare martiriul de “a rezista valurilor de calomnii, insinuări şi invective”, asediaţi în citadelele lor antifonate cu o elitistă nesimţire de agresiunea unui popor muribund.

În condiţiile în care ţara este sub asfixiantă ocupaţie portocalie, stǎpânitǎ de demonul jefuirii printr-o legiune imundǎ de ciorditori, smenari, contrabandişti, incendiatori de nave şi mai nou interlopi cu diplomǎ, legitimaţi ca politicieni şi intelectuali publici, domnul Tismăneanu are incomensurabilul tupeu de a-şi plasa argumentaţia în contextul unei pretinse ordini liberal – democratice.  Asta e în România acum?  Când preşedintele şi-a însuşit abuziv, peste zestrea stabilită constituţional, şi guvernul şi parlamentul şi CC?

Singur recunoaşte dl. T la început că pledoaria sa nu se aplică raportului dintre intelectuali şi  regimurile antidemocratice. Dar când regimurile sunt în tranziţie avansată de la democratic la antidemocratic se aplică? Dar când singura strategie a preşedintelui este să antagonizeze societatea, să dezbine, se aplică?  Privaţi contra bugetari, activi contra pensionari, părinţi şi elevi contra profesori, diasporă contra rezidenţi în România, se aplică?

Vânturaţi stafia comunismului ca pe marele pericol de care apăraţi voi şi preşedintele Băsescu ţara? Suntem în NATO, suntem în UE, încetaţi cu diversiunile rizibile şi acceptaţi, cât mai e vreme de contramandare, că sărmana putere pe care voi o cauţionaţi, apărând-o de “barocul nociv, agresiv şi ignobil” tocmai pune la cale un pogrom.

Ca-n orice rǎzboi adevǎrat de scuturare de sub ocupanţi, opresaţilor le sunt contrapuşi colaboraţioniştii de vitrinǎ. Precum corsarii de pe vremuri arborau pe corǎbiile lor stindardul cu cap de mort pentru a se legitima, tot astfel piratul nostru suprem a ales să-şi prindă la butonierǎ, din oportunism, nu că ar da vreun ban pe ei,  intelectuali înmuguriţi, dornici de înflorire.

Astfel el pregăteşte încă de pe acum, cu clarviziune şi pioşenie, jerbele funebre pe care le va depune înlăcrimat la groapa comună a morţilor de frig şi de foame ai iernii ce urmează.

Contele de Saint GermainPolemice  (Comentariu postat la articolul lui V. Tismăneanu din EVZ, 14 iulie 2010, intitulat “Intelectualii publici şi puterea”, ce poate fi citit accesând linkul http://www.evz.ro/detalii/stiri/senatul-evz-intelectualii-publici-si-puterea-900580.html ) Când evadează din “patria mică”  incognito şi cu batista la nas,  pentru a prospecta, în patria mare, forumurile generate de ideile lor, “íntelectualii publici” de...Blog politic si polemic