Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

 

(Comentariu postat la articolul din EVZ, 22 oct. 2010, de M Cărtărescu, intitulat „Păianjenul”, ce poate fi citit accesând linkul http://www.evz.ro/detalii/stiri/senatul-evz-paianjenul-909883.html )

Stenogramele lui Vantu reprezintă un excelent test de apartenență dar și de discernământ pentru vocile publice ale momentului.

La personaje precum Mircea Marian, Mircea Mihăieș, Andreea Pora, care au demonstrat constant, extrem și adesea grotesc că au discernământul complet obnubilat de apartenență, jubilația declanșată de stenograme a luat forma unei frenezii de junglă de tipul celei din peluza ultrașilor, « pe ei, pe mama lor », când Steaua a înscris golul de onoare lui Liverpool.

Chiar eram curios să văd cum va reacționa cel de-al treilea Mircea, portdrapelul lor, cel de la sfârșitul săptămânii, care dăduse în ultima vreme vagi semne de « rezistență prin cultură ».

Acum m-am lămurit : domnul Președinte poate fi mândru de el. CărtărǍscu a înghițit momeala cu tot cu plută, imprudență cu efecte ascensionale,  ce i-a împins la suprafață burtica portocalie, subminând orice demers anterior de camuflare a apartenenței.

E drept, jubilația Cărtăresciană e disimulată în sentimente care schimbă fotbalul cu tragedia antică,  așa cum îi stă bine unui intelectual ce nu se vrea asociat cu trivialul ; spaima și a stupefacția în fața mizeriei umane sunt trăirile pe care el le reclamă.

Ce trădează prezentul editorial ?

  1. Că MC, până la aceste stenograme, nu a crezut o iotă din tot ce spunea TB despre moguli și tonomate dar, tot timpul, s-a comportat ca și cum l-ar fi crezut. Băiat onest :
  2. Că MC, precum toți susținătorii președintelui, abia aștepta ca acesta, în bunul obicei al casei, să le servească o tărie, după atâta apă de ploaie, care să poată fi folosită în contrabalans la dezastrul economic ce îl lăsase fără replici de bine într-o agora tot mai ostilă. Iată că au primit-o, halucinogenă precum absintul ;
  3. Că MC nu este deloc egal înspăimântat și stupefiat de incalificabilul abuz asupra dreptului la intimitate pe care înregistrarea dar mai ales lansarea în spațiul public a acestor stenograme îl reprezintă. Oare voaieristul B (folosind serviciile secrete și imense resurse materiale din proprietatea noastră) nu este cel puțin la fel de odios ca păianjenul Vântu (folosind tonomatele și instrumentele de presă din proprietate sa) ?
  4. Că MC nu vrea câtuși de puțin să-și utilizeze imaginația care, altfel, i-a adus unele satisfacții profesionale, pentru a-și reprezenta cam cum ar putea să arate stenogramele de budoar (și nu numai) ale lui TB (în cazul în care acestea ar fi făcute publice,  caz evident imposibil având în vedere cine este regizorul unor astfel de încropituri). S-ar aștepta la mai puțin sau la infinit mai mult ?
  5. Că MC este, fundamental, un mercenar cu nimic mai bun decât corupții din stenograme din moment ce devine, stipendiat de aceasta, portavocea unei puteri cu apucături dictatoriale, susținând cu complice iresponsabilitate că da, « presa este cu adevărat o amenințare la securitatea națională ».

Mostra de abjecție totală a autorului este dată însă de următoarea chemare : « așteptăm și televiziunea primului mogul al țării ». O instigare mai transparentă la utilizarea poliției politice pentru desființarea oricărei opoziții va fi greu de imaginat.

Bravo Cărtărescu ! Prin această atitudine ți-ai câștigat dreptul la egală recunoaștere de suflet vândut (ca să te citez) cu Sever Voinescu, cel care, numărând voturi după o matematică nouă, nu s-a mărginit nici el să trăiască în animalitatea onoarei.

Apropo : pe când o indignare comparabilă cu cea de azi vizavi de malversațiunea semnată Anastase „“ Voinescu ? La Paștele Cailor, este ?

Contele de Saint GermainPolemice  (Comentariu postat la articolul din EVZ, 22 oct. 2010, de M Cărtărescu, intitulat 'Păianjenul', ce poate fi citit accesând linkul http://www.evz.ro/detalii/stiri/senatul-evz-paianjenul-909883.html ) Stenogramele lui Vantu reprezintă un excelent test de apartenență dar și de discernământ pentru vocile publice ale momentului. La personaje precum Mircea Marian, Mircea Mihăieș, Andreea Pora, care au...Blog politic si polemic