Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

 

(Comentariu postat la articolul din EVZ, 22 oct. 2010, de M Cărtărescu, intitulat “Păianjenul”, ce poate fi citit accesând linkul http://www.evz.ro/detalii/stiri/senatul-evz-paianjenul-909883.html )

Stenogramele lui Vantu reprezintă un excelent test de apartenenţă dar şi de discernământ pentru vocile publice ale momentului.

La personaje precum Mircea Marian, Mircea Mihăieş, Andreea Pora, care au demonstrat constant, extrem şi adesea grotesc că au discernământul complet obnubilat de apartenenţă, jubilaţia declanşată de stenograme a luat forma unei frenezii de junglă de tipul celei din peluza ultraşilor, « pe ei, pe mama lor », când Steaua a înscris golul de onoare lui Liverpool.

Chiar eram curios să văd cum va reacţiona cel de-al treilea Mircea, portdrapelul lor, cel de la sfârşitul săptămânii, care dăduse în ultima vreme vagi semne de « rezistenţă prin cultură ».

Acum m-am lămurit : domnul Preşedinte poate fi mândru de el. CărtărǍscu a înghiţit momeala cu tot cu plută, imprudenţă cu efecte ascensionale,  ce i-a împins la suprafaţă burtica portocalie, subminând orice demers anterior de camuflare a apartenenţei.

E drept, jubilaţia Cărtăresciană e disimulată în sentimente care schimbă fotbalul cu tragedia antică,  aşa cum îi stă bine unui intelectual ce nu se vrea asociat cu trivialul ; spaima şi a stupefacţia în faţa mizeriei umane sunt trăirile pe care el le reclamă.

Ce trădează prezentul editorial ?

  1. Că MC, până la aceste stenograme, nu a crezut o iotă din tot ce spunea TB despre moguli şi tonomate dar, tot timpul, s-a comportat ca şi cum l-ar fi crezut. Băiat onest :
  2. Că MC, precum toţi susţinătorii preşedintelui, abia aştepta ca acesta, în bunul obicei al casei, să le servească o tărie, după atâta apă de ploaie, care să poată fi folosită în contrabalans la dezastrul economic ce îl lăsase fără replici de bine într-o agora tot mai ostilă. Iată că au primit-o, halucinogenă precum absintul ;
  3. Că MC nu este deloc egal înspăimântat şi stupefiat de incalificabilul abuz asupra dreptului la intimitate pe care înregistrarea dar mai ales lansarea în spaţiul public a acestor stenograme îl reprezintă. Oare voaieristul B (folosind serviciile secrete şi imense resurse materiale din proprietatea noastră) nu este cel puţin la fel de odios ca păianjenul Vântu (folosind tonomatele şi instrumentele de presă din proprietate sa) ?
  4. Că MC nu vrea câtuşi de puţin să-şi utilizeze imaginaţia care, altfel, i-a adus unele satisfacţii profesionale, pentru a-şi reprezenta cam cum ar putea să arate stenogramele de budoar (şi nu numai) ale lui TB (în cazul în care acestea ar fi făcute publice,  caz evident imposibil având în vedere cine este regizorul unor astfel de încropituri). S-ar aştepta la mai puţin sau la infinit mai mult ?
  5. Că MC este, fundamental, un mercenar cu nimic mai bun decât corupţii din stenograme din moment ce devine, stipendiat de aceasta, portavocea unei puteri cu apucături dictatoriale, susţinând cu complice iresponsabilitate că da, « presa este cu adevărat o ameninţare la securitatea naţională ».

Mostra de abjecţie totală a autorului este dată însă de următoarea chemare : « aşteptăm şi televiziunea primului mogul al ţării ». O instigare mai transparentă la utilizarea poliţiei politice pentru desfiinţarea oricărei opoziţii va fi greu de imaginat.

Bravo Cărtărescu ! Prin această atitudine ţi-ai câştigat dreptul la egală recunoaştere de suflet vândut (ca să te citez) cu Sever Voinescu, cel care, numărând voturi după o matematică nouă, nu s-a mărginit nici el să trăiască în animalitatea onoarei.

Apropo : pe când o indignare comparabilă cu cea de azi vizavi de malversaţiunea semnată Anastase – Voinescu ? La Paştele Cailor, este ?

Contele de Saint GermainPolemice  (Comentariu postat la articolul din EVZ, 22 oct. 2010, de M Cărtărescu, intitulat “Păianjenul”, ce poate fi citit accesând linkul http://www.evz.ro/detalii/stiri/senatul-evz-paianjenul-909883.html ) Stenogramele lui Vantu reprezintă un excelent test de apartenenţă dar şi de discernământ pentru vocile publice ale momentului. La personaje precum Mircea Marian, Mircea Mihăieş, Andreea Pora, care au...Blog politic si polemic