Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

 

(Comentariu postat la articolul publicat de M. Cărtărescu în EVZ din 20 aug. 2010 sub titlul “Uciderea pruncilor”, articol ce poate fi citit accesând linkul http://www.evz.ro/detalii/stiri/senatul-evz-uciderea-pruncilor-903620/pagina-comentarii/1.html#comentarii )
Mircea Cărtărescu este genul de scriitor care scrie bine atunci când cineva sau ceva îl scoate din echilibrul călduţ al rutinei supravieţuirii convenabile. Suferinţa îi alimentează acumularea secată de la ultima deversare, revolta îi deschide vanele. Este brusc decuplat de la meschinele baterii de 1,5V cu care funcţionează în regim normal de robot social, pentru a fi branşat la înalta tensiune a stării de avarie, adică a graţiei artistice în cazul său.

Editorialul de azi o demonstrează. Am sperat să fie aşa de fiecare dată când, indignat de însăilările sale subliterare şi partizan – oportuniste din această margine de pagină, l-am comentat vehement – critic. Acum îl laud. Cu aceeaşi bună credinţă cu care l-am criticat.
Această mărturie a sa reuşeşte, pe lângă a ne emoţiona altfel, şi o transfigurare a ororii în pildă durabilă.

Şi îl întreb: pentru cineva dăruit cu rarissima şansă de a se putea salva prin talent şi printr-o operă onestă, de ce este atât de important ca, în plin naufragiu, să întoarcă spatele disperaţilor de care fierbe apa în jurul epavei pentru a prezenta onor la căpitanul deja refugiat cu echipajul său în singura barcă a unei salvări provizorii?

Contele de Saint GermainPolemice  (Comentariu postat la articolul publicat de M. Cărtărescu în EVZ din 20 aug. 2010 sub titlul “Uciderea pruncilor”, articol ce poate fi citit accesând linkul http://www.evz.ro/detalii/stiri/senatul-evz-uciderea-pruncilor-903620/pagina-comentarii/1.html#comentarii ) Mircea Cărtărescu este genul de scriitor care scrie bine atunci când cineva sau ceva îl scoate din echilibrul călduţ al rutinei supravieţuirii convenabile....Blog politic si polemic