Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

 

(Comentariu postat la articolul publicat de M. Cărtărescu în EVZ din 20 aug. 2010 sub titlul „Uciderea pruncilor”, articol ce poate fi citit accesând linkul http://www.evz.ro/detalii/stiri/senatul-evz-uciderea-pruncilor-903620/pagina-comentarii/1.html#comentarii )
Mircea Cărtărescu este genul de scriitor care scrie bine atunci când cineva sau ceva îl scoate din echilibrul călduț al rutinei supraviețuirii convenabile. Suferința îi alimentează acumularea secată de la ultima deversare, revolta îi deschide vanele. Este brusc decuplat de la meschinele baterii de 1,5V cu care funcționează în regim normal de robot social, pentru a fi branșat la înalta tensiune a stării de avarie, adică a grației artistice în cazul său.

Editorialul de azi o demonstrează. Am sperat să fie așa de fiecare dată când, indignat de însăilările sale subliterare și partizan – oportuniste din această margine de pagină, l-am comentat vehement „“ critic. Acum îl laud. Cu aceeași bună credință cu care l-am criticat.
Această mărturie a sa reușește, pe lângă a ne emoționa altfel, și o transfigurare a ororii în pildă durabilă.

Și îl întreb: pentru cineva dăruit cu rarissima șansă de a se putea salva prin talent și printr-o operă onestă, de ce este atât de important ca, în plin naufragiu, să întoarcă spatele disperaților de care fierbe apa în jurul epavei pentru a prezenta onor la căpitanul deja refugiat cu echipajul său în singura barcă a unei salvări provizorii?

Contele de Saint GermainPolemice  (Comentariu postat la articolul publicat de M. Cărtărescu în EVZ din 20 aug. 2010 sub titlul 'Uciderea pruncilor', articol ce poate fi citit accesând linkul http://www.evz.ro/detalii/stiri/senatul-evz-uciderea-pruncilor-903620/pagina-comentarii/1.html#comentarii ) Mircea Cărtărescu este genul de scriitor care scrie bine atunci când cineva sau ceva îl scoate din echilibrul călduț al rutinei supraviețuirii convenabile....Blog politic si polemic