Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]


(Acest comentariu a fost postat la editorialul din Adevarul al lui Andrei Plesu, intitulat “Zapada”, editorial ce poate fi citit accesand linkul http://www.adevarul.ro/andrei_plesu_-_opinii/Zapada_7_402629736.html )

Placid şi atemporal ca o ţestoasă de Galapagos, astfel arată Andrei Pleşu de luni bune încoace, contemplând ecranizarea studiourilor Băsescu după “Căderea îngerilor rebeli” a lui Pieter Breugel.

O învăţătoare face greva foamei 70 de zile, un cameraman se arunca de la balconul parlamentului, spânzurători decorează toate punctele cardinale ale ţării, atârnând gâturi strangulate de amărâţi, pe care foamea oricum le făcuse inutile, cupluri fără speranţă se prăvălesc, îmbrăţişate, în  hăul unei morţi mai demne, pe fundul îngheţat al Dunării… Ciné – verité de cea mai tragică esenţă. Binele luptând prin jertfă cu un rău strălucind de armuri de demagogie şi lănci de abator. Armaghedonul după care s-a inspirat Noul Testament.

Iar în timpul ăsta Andrei Pleşu ce face? Andrei Pleşu, sastisit, peripatetizează: “afară plouă”! Sau, ca să fiu mai aplicat: “afară ninge”!

Totuşi, AP e un om sensibil. Ăsta pare a fi mesajul editorialului său de azi. Sensibil la lucruri frumoase, nu zic nu, pentru că însumi am vibrat la vraja lumii ireale răzbătând, în acele timpuri, din paginile “Jurnalului de la Păltiniş”. Dar sensibil la lucruri care-l privesc egoist pe el, confortul şi imaginea lui. Desprinse din arhiva personală de extaze. Lucruri dintr-o lume intimă, privată, disjunctă de realitatea breugelinană tocmai descrisă, care, vulgară şi de o spiritualitate pauperă, ne merită atenţia sa atâta vreme cât nu-l jenează la ego.

Trăim însă vremuri criminale, în care întoarcerea privirii, lipsa de reacţie, nu se pot scuza prin discreţie ori nebăgare de seamă. Sunt, pur şi simplu, acte de complicitate. Care, cu timpul, vor intra în rechizitorii.

Herbert von Karajan a încercat să-şi scuze fidelitatea faţă de nazişti pretinzând că nu a ştiut de lagărele de concentrare. Cine-l poate crede?

Mircea Cărtărescu şi-a ambalat laşitatea şi oportunismul de pe vremea regimului comunist în poleiala turnului de fildeş al artistului, care l-ar fi împiedicat să afle despre persecutarea unor colegi scriitori şi care i-ar fi ecranat accesul la ştirile Europei Libere. Oglinda pusă în faţă de Herta Muller a fost însă nemiloasă.

După aceste exemple, ce speră Andrei Plesu?  Că posteritatea va fi oarbă? Orbită de strălucirea zăpezilor lui de la Păltiniş?

Alte comentarii pe blogul conteledesaintgermain.ro

Contele de Saint GermainPolemiceandrei plesu,Basescu,Breugel,caderea ingerilor rebeli,cartarescu,Herta Muller,testoasa de Galapagos,zapada(Acest comentariu a fost postat la editorialul din Adevarul al lui Andrei Plesu, intitulat 'Zapada', editorial ce poate fi citit accesand linkul http://www.adevarul.ro/andrei_plesu_-_opinii/Zapada_7_402629736.html ) Placid şi atemporal ca o ţestoasă de Galapagos, astfel arată Andrei Pleşu de luni bune încoace, contemplând ecranizarea studiourilor Băsescu după “Căderea îngerilor rebeli” a lui...Blog politic si polemic