Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]


Să acceptăm o clipă, de dragul polemicii, ipoteza din ce in ce mai vehiculată, inclusiv în articolul lui Mircea Marian, pe care o consider însă falsă, că manevrele declanșate intempestiv de Traian Băsescu  în interiorul PDL ar avea ca principal scop îndepărtarea lui Blaga de la preluarea partidului.

O astfel de teorie este fundamentată pe două ipoteze, niciodată demonstrate:

1. Că Blaga ar deține controlul asupra majorității filialelor PDL;

2. Că Blaga ar avea tendințe de disidență față de autoritatea lui Traian Băsescu.

Dacă acceptăm aceste ipoteze (pe care, repet, le privesc cu scepticism, mai ales pe a doua) și faptul că lupta lui Băsescu ar fi îndreptată împotriva lui Blaga, ar rezulta că, pentru președinte, obiectivul major al șarjelor sale este controlul asupra PDL și nu securizarea mandatului său până în 2014.  De ce? Pentru că, pornind de la aceleași două ipoteze, un Blaga supărat de asaltul Cotroceniului asupra sa și cu perspectiva pierderii alegerilor în partid, ar putea amenința în replică cu trecerea, dimpreună cu susținătorii săi (acceptând ipoteza 1), de partea alianței USL la prima moțiune de cenzură. Care ar fi efectul în acest caz? Guvern al opoziției, suspendarea președintelui. Totul depinzând de Blaga, indiferent de fasoanele UDMR. Totul fezabil în următoarele două luni.

E dispus Traian Băsescu să riște așa ceva? Adică să-l provoace în așa măsură pe Blaga încât să declanșeze prin disidența acestuia (acceptând ipoteza 2) și pierderea executivului și procedura de suspendare?

Eu nu cred. Traian Băsescu este mult prea „darwinist” în felul său de a face politică pentru a-l suspecta de altruisme sau principialități.

Explicația agitației din ultima vreme a lui Traian Băsescu, iscată aparent din senin,  trebuie căutată în informații calde primite de acesta de la servicii. Cum noi nu avem acces la aceste informații, nu putem decât bănui ori presupune.

Cum am mai susținut și în alte comentarii (inclusiv în cel de azi, de pe blog) un factor imprevizibil în toată ecuația guvernării pentru următoarele luni îl constituie UDMR. Cum acest partid nu este controlat de la București ci de la Budapesta, nu este exclus ca strategii săi, jucându-se cu globul de cristal al președinției UE, să fi văzut un viitor pe malurile Dâmboviței în care Traian Băsescu nu mai apare în poza de familie a puterii.

Poate asta o fi aflat și Traian Băsescu de la servicii și asta încearcă să evite prin brusca lui efervescență de aranjor. Vom vedea în scurt timp dacă se confirmă sau nu.

Contele de Saint GermainEditorialul de joiBasescu,Blaga,Budapesta,editorial,EVZ,Mircea MarianSă acceptăm o clipă, de dragul polemicii, ipoteza din ce in ce mai vehiculată, inclusiv în articolul lui Mircea Marian, pe care o consider însă falsă, că manevrele declanșate intempestiv de Traian Băsescu  în interiorul PDL ar avea ca principal scop îndepărtarea lui Blaga de la preluarea partidului. O astfel...Blog politic si polemic