Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]


Să acceptăm o clipă, de dragul polemicii, ipoteza din ce in ce mai vehiculată, inclusiv în articolul lui Mircea Marian, pe care o consider însă falsă, că manevrele declanşate intempestiv de Traian Băsescu  în interiorul PDL ar avea ca principal scop îndepărtarea lui Blaga de la preluarea partidului.

O astfel de teorie este fundamentată pe două ipoteze, niciodată demonstrate:

1. Că Blaga ar deţine controlul asupra majorităţii filialelor PDL;

2. Că Blaga ar avea tendinţe de disidenţă faţă de autoritatea lui Traian Băsescu.

Dacă acceptăm aceste ipoteze (pe care, repet, le privesc cu scepticism, mai ales pe a doua) şi faptul că lupta lui Băsescu ar fi îndreptată împotriva lui Blaga, ar rezulta că, pentru preşedinte, obiectivul major al şarjelor sale este controlul asupra PDL şi nu securizarea mandatului său până în 2014.  De ce? Pentru că, pornind de la aceleaşi două ipoteze, un Blaga supărat de asaltul Cotroceniului asupra sa şi cu perspectiva pierderii alegerilor în partid, ar putea ameninţa în replică cu trecerea, dimpreună cu susţinătorii săi (acceptând ipoteza 1), de partea alianţei USL la prima moţiune de cenzură. Care ar fi efectul în acest caz? Guvern al opoziţiei, suspendarea preşedintelui. Totul depinzând de Blaga, indiferent de fasoanele UDMR. Totul fezabil în următoarele două luni.

E dispus Traian Băsescu să rişte aşa ceva? Adică să-l provoace în aşa măsură pe Blaga încât să declanşeze prin disidenţa acestuia (acceptând ipoteza 2) şi pierderea executivului şi procedura de suspendare?

Eu nu cred. Traian Băsescu este mult prea “darwinist” în felul său de a face politică pentru a-l suspecta de altruisme sau principialităţi.

Explicaţia agitaţiei din ultima vreme a lui Traian Băsescu, iscată aparent din senin,  trebuie căutată în informaţii calde primite de acesta de la servicii. Cum noi nu avem acces la aceste informaţii, nu putem decât bănui ori presupune.

Cum am mai susţinut şi în alte comentarii (inclusiv în cel de azi, de pe blog) un factor imprevizibil în toată ecuaţia guvernării pentru următoarele luni îl constituie UDMR. Cum acest partid nu este controlat de la Bucureşti ci de la Budapesta, nu este exclus ca strategii săi, jucându-se cu globul de cristal al preşedinţiei UE, să fi văzut un viitor pe malurile Dâmboviţei în care Traian Băsescu nu mai apare în poza de familie a puterii.

Poate asta o fi aflat şi Traian Băsescu de la servicii şi asta încearcă să evite prin brusca lui efervescenţă de aranjor. Vom vedea în scurt timp dacă se confirmă sau nu.

Contele de Saint GermainEditorialul de joiBasescu,Blaga,Budapesta,editorial,EVZ,Mircea MarianSă acceptăm o clipă, de dragul polemicii, ipoteza din ce in ce mai vehiculată, inclusiv în articolul lui Mircea Marian, pe care o consider însă falsă, că manevrele declanşate intempestiv de Traian Băsescu  în interiorul PDL ar avea ca principal scop îndepărtarea lui Blaga de la preluarea partidului. O astfel...Blog politic si polemic