Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

(Comentariu postat la editorialul din Romania Libera al Alinei Mungiu Pippidi intitulat ” Cum se scufunda opozitia” articol ce poate fi citit accesand linkul http://www.romanialibera.ro/opinii/comentarii/cum-se-scufunda-opozitia-215545.html)

Matematica este pilonul de rezistență al științelor exacte.   Forța ei este dată de faptul că produce demonstrații infailibile. Iar unul dintre elementele ce asigură această infailibilitate este căutarea și aflarea adevărului la capătul epuizării TUTUROR ipotezelor plauzibile ce ar putea contrazice acest adevăr.

De aceea o sintagmă clasică folosită în construirea unei demonstrații matematice este „SǍ PRESUPUNEM CǍ”. Doamna Pippidi pare a nu cunoaște această sintagmă.

De când cu cazul Nicolescu au ieșit la rampă, cu o vehemență și mânie  specifice mai de grabă apostolilor minciunii decât îngerilor adevărului, obișnuitele bâte de baseball ale mașinăriei puterii, Mircea Mihăieș, Grigore Cartianu și Marius Ghinea dar și angrenaje fine ale acesteia, ținute până acum mai la adăpost de compromiterea cotidiană, Monica Macovei, Sorin Ioniță și „¦ special guest star, Alina Mungiu Pippidi.

SǍ PRESUPUNEM CǍ apariția năvalnică a acestor personaje, în mai puțin de o săptămână, la muștiucul tuturor goarnelor puterii, de la TVR1 și 10TV până la EVZ și România Liberă, nu ar avea nicio legătură cu vreo bănuită mobilizare generală sunată de la un comandament anume.

SǍ PRESUPUNEM CǍ ele sunt de bună credință și că au fost stârnite simultan de gravitatea gestului PSD de a sări să-și apere colegul acuzând și amenințând judecătorii.

SǍ PRESUPUNEM CǍ argumentele aproape identice folosite de toți cei nominalizați pentru a ridica baricade de indignare populară în fața mișeilor atentatori la independența justiției nu provin dintr-o sursă unică, de propagandă profesionist coordonată, ci din logica formală aplicată capacității de înțelegere a fiecăruia.

Și, în fine, SǍ mai PRESUPUNEM CǍ niciunul dintre numiții mai sus nu și-a propus să manipuleze în beneficiul puterii ci doar să fie obiectiv și de folos bunelor practici democratice din țară.

Cum se face atunci că, acceptând toate presupunerile anterioare, nici măcar una dintre demonstrațiile încercate de acești formatori de opinie nu are minima rigoare logică (logica este o parte a matematicii) de a lua în calcul și alte ipoteze de lucru decât certitudinile lor subiective, de a-și relativiza aceste certitudini cu măcar un singur SǍ PRESUPUNEM CǍ?

De ce aș fi eu obligat să înghit pe nemestecate  afirmația doamnei Pippidi, care se transformă în premisă de lucru: „Mihaela Neacșa – cinste ei că și-a făcut datoria”?

De ce aș accepta, ca punct de plecare pentru o pledoarie de bună credință, o altă întrebare egal retorică și sentențioasă a doamnei Pippidi precum „cine mai crede că Băsescu vă arestează pe voi, măi băieți?”

Eu înțeleg că doamna Pippidi, ca și toți ceilalți „demonstratori” amintiți, este de formație umanistă, nu a făcut vreo pasiune pentru matematică și, cu atât mai puțin, pentru rigoarea acesteia. Totuși, rudimente de logică s-au mai predat și pe la școlile înalte pe care dânsa le-a urmat. Dacă avea încredere în justețea raționamentelor proprii și, mai ales, în adevărul finalității lor, ce-ar fi împiedicat-o să includă, la un moment dat, în fluviul demonstrației sale nestăvilite și un mic afluent alternativ de tip”SǍ PRESUPUNEM CǍ”, pentru a-l analiza cu aceeași sete de dreptate?

De exemplu:

„SǍ PRESUPUNEM CǍ Mihaela Neacșa nu și-a făcut onest datoria” sau

„SǍ PRESUPUNEM CǍ Traian Băsescu pune la cale arestări ale inamicilor săi”.

Tare aș fi curios să văd prin ce abilități retorice ar mai fi putut ajunge doamna Pippidi, plecând de la astfel de ipoteze, la concluzia din articolul său de azi și anume că protestul opoziției față de o justiție manipulată de putere ar fi un gest greșit.

Sau, cumva, cele două ipoteze propuse i se par neplauzibile, cu probabilitate de adevăr zero?

Contele de Saint GermainEditorialul de joiPolemiceAlina Mungiu Pippidi,justitie,logica matematica,opozitia,Romania Libera(Comentariu postat la editorialul din Romania Libera al Alinei Mungiu Pippidi intitulat ' Cum se scufunda opozitia' articol ce poate fi citit accesand linkul http://www.romanialibera.ro/opinii/comentarii/cum-se-scufunda-opozitia-215545.html) Matematica este pilonul de rezistență al științelor exacte.   Forța ei este dată de faptul că produce demonstrații infailibile. Iar unul dintre elementele ce asigură...Blog politic si polemic