Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

(Comentariu postat la editorialul din Romania Libera al Alinei Mungiu Pippidi intitulat ” Cum se scufunda opozitia” articol ce poate fi citit accesand linkul http://www.romanialibera.ro/opinii/comentarii/cum-se-scufunda-opozitia-215545.html)

Matematica este pilonul de rezistenţă al ştiinţelor exacte.   Forţa ei este dată de faptul că produce demonstraţii infailibile. Iar unul dintre elementele ce asigură această infailibilitate este căutarea şi aflarea adevărului la capătul epuizării TUTUROR ipotezelor plauzibile ce ar putea contrazice acest adevăr.

De aceea o sintagmă clasică folosită în construirea unei demonstraţii matematice este “SǍ PRESUPUNEM CǍ”. Doamna Pippidi pare a nu cunoaşte această sintagmă.

De când cu cazul Nicolescu au ieşit la rampă, cu o vehemenţă şi mânie  specifice mai de grabă apostolilor minciunii decât îngerilor adevărului, obişnuitele bâte de baseball ale maşinăriei puterii, Mircea Mihăieş, Grigore Cartianu şi Marius Ghinea dar şi angrenaje fine ale acesteia, ţinute până acum mai la adăpost de compromiterea cotidiană, Monica Macovei, Sorin Ioniţă şi … special guest star, Alina Mungiu Pippidi.

SǍ PRESUPUNEM CǍ apariţia năvalnică a acestor personaje, în mai puţin de o săptămână, la muştiucul tuturor goarnelor puterii, de la TVR1 şi 10TV până la EVZ şi România Liberă, nu ar avea nicio legătură cu vreo bănuită mobilizare generală sunată de la un comandament anume.

SǍ PRESUPUNEM CǍ ele sunt de bună credinţă şi că au fost stârnite simultan de gravitatea gestului PSD de a sări să-şi apere colegul acuzând şi ameninţând judecătorii.

SǍ PRESUPUNEM CǍ argumentele aproape identice folosite de toţi cei nominalizaţi pentru a ridica baricade de indignare populară în faţa mişeilor atentatori la independenţa justiţiei nu provin dintr-o sursă unică, de propagandă profesionist coordonată, ci din logica formală aplicată capacităţii de înţelegere a fiecăruia.

Şi, în fine, SǍ mai PRESUPUNEM CǍ niciunul dintre numiţii mai sus nu şi-a propus să manipuleze în beneficiul puterii ci doar să fie obiectiv şi de folos bunelor practici democratice din ţară.

Cum se face atunci că, acceptând toate presupunerile anterioare, nici măcar una dintre demonstraţiile încercate de aceşti formatori de opinie nu are minima rigoare logică (logica este o parte a matematicii) de a lua în calcul şi alte ipoteze de lucru decât certitudinile lor subiective, de a-şi relativiza aceste certitudini cu măcar un singur SǍ PRESUPUNEM CǍ?

De ce aş fi eu obligat să înghit pe nemestecate  afirmaţia doamnei Pippidi, care se transformă în premisă de lucru: “Mihaela Neacşa – cinste ei că şi-a făcut datoria”?

De ce aş accepta, ca punct de plecare pentru o pledoarie de bună credinţă, o altă întrebare egal retorică şi sentenţioasă a doamnei Pippidi precum “cine mai crede că Băsescu vă arestează pe voi, măi băieţi?”

Eu înţeleg că doamna Pippidi, ca şi toţi ceilalţi “demonstratori” amintiţi, este de formaţie umanistă, nu a făcut vreo pasiune pentru matematică şi, cu atât mai puţin, pentru rigoarea acesteia. Totuşi, rudimente de logică s-au mai predat şi pe la şcolile înalte pe care dânsa le-a urmat. Dacă avea încredere în justeţea raţionamentelor proprii şi, mai ales, în adevărul finalităţii lor, ce-ar fi împiedicat-o să includă, la un moment dat, în fluviul demonstraţiei sale nestăvilite şi un mic afluent alternativ de tip”SǍ PRESUPUNEM CǍ”, pentru a-l analiza cu aceeaşi sete de dreptate?

De exemplu:

“SǍ PRESUPUNEM CǍ Mihaela Neacşa nu şi-a făcut onest datoria” sau

“SǍ PRESUPUNEM CǍ Traian Băsescu pune la cale arestări ale inamicilor săi”.

Tare aş fi curios să văd prin ce abilităţi retorice ar mai fi putut ajunge doamna Pippidi, plecând de la astfel de ipoteze, la concluzia din articolul său de azi şi anume că protestul opoziţiei faţă de o justiţie manipulată de putere ar fi un gest greşit.

Sau, cumva, cele două ipoteze propuse i se par neplauzibile, cu probabilitate de adevăr zero?

Contele de Saint GermainEditorialul de joiPolemiceAlina Mungiu Pippidi,justitie,logica matematica,opozitia,Romania Libera(Comentariu postat la editorialul din Romania Libera al Alinei Mungiu Pippidi intitulat ' Cum se scufunda opozitia' articol ce poate fi citit accesand linkul http://www.romanialibera.ro/opinii/comentarii/cum-se-scufunda-opozitia-215545.html) Matematica este pilonul de rezistenţă al ştiinţelor exacte.   Forţa ei este dată de faptul că produce demonstraţii infailibile. Iar unul dintre elementele ce asigură...Blog politic si polemic