Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]
(Comentariu la articolul lui M. Cartarescu publicat pe data de 05 nov. 2010 in EVZ sub titlul ” Mica dictatura din PNL”, care poate fi citit accesand linkul http://www.evz.ro/detalii/stiri/senatul-evz-mica-dictatura-din-pnl-911406.html)

Motto:

Să n-o bată, să n-o-njure,

Să nu bea și să nu fure.

Iar ibovnică de-și ia,

Să n-o afle nimenea!

Pentru Mircea Cărtărescu poporul român nu există decât ca un personaj colectiv amorf, fără chip, fără trăiri, fără nevoi. Se referă la el rar, cu răceală statistică,  așa cum s-ar încrunta la o specie de buruieni ce abuzează nepermis de cernoziomul patriei, îngrășat și de valoroasele sale producții copro, cum ar fi editorialul de azi.

Nu aceeași atitudine ca față de figurantul popor român o are Cărtărescu atunci când vine vorba de relieful patriei. După cât de zglobiu bate câmpii în această ultimă subproducție, e clar că nu doar a căutat etnobotanice dar le-a găsit și chiar degustat.

Cu o condamnabilă satisfacție trebuie să recunosc că rar mi-a fost dat să văd, nu la intelectualii eclectici, nici la scriitorii psihedelici, nici măcar la jurnaliștii mimetici, poate doar la Mircea Mihăieș, atâta  lăfăială în contradicție și arbitrar ca în această proaspătă  producție cărtăresciană. Și, peste toate, băsesciana sentențiozitate în gogomănii, asumată din afectivitate, fără ghilimele.

Iată doar 3 exemple:

1. „… nu a existat nicio clipă vreo alternativă. Oricine-ar fi fost prins la putere ar fi făcut exact același lucru. […] Nu sunt soluții, nu sunt alternative » ;

2. „Până și Patriciu, dac-ar conduce țara, tot la el [la FMI n.a.] ar apela » ;

3. ” Băsescu a făcut, în general, ce trebuia făcut, ce se aștepta de la el. A condamnat comunismul, a dat drumul la dosarele Securității, a dus o politică externă plauzibilă”;

Comentarii :
1. Viciu de logică : alternative există întotdeauna. Sistemul binar nu mai poate fi redus;

2. Fals ! Patriciu a afirmat repetat că ar rezilia acordul cu FMI ;

3. Poate a făcut ce aștepta camarila lui, nu poporul. Politică externă plauzibilă? Domnul Pleșu e rugat să chicotească mai discret.

Când poporul tău se stinge cu zile, când e suficient, mergând pe stradă sau cu transportul în comun, să privești fețele oamenilor pentru a înțelege dimensiunea tragediei, tu să te răfuiești cu opoziția, după ce-ai dat, la alibi, o tură de compasive dojeneli puterii, este, pardon de eufemism, nesimțire în stare pură.

 Pentru că domnul Cărtărescu pare a fi sensibil doar la sine și ai lui, neavând organ pentru suferința macro, pentru că în plină ciumă portocalie sufletul său vibrează tandru la șiretenia frustă a președintelui, crispându-se ostil când vine vorba de Antonescu și Ponta, îi propun un nevinovat joc de imaginație:

Să presupunem că dânsul, ca tată de fată, ar trebui să aleagă pe soțul fiicei sale dintre Băsescu, Antonescu și Ponta. Ar ține cont de sfaturile date de înțelepciunea populară pentru o astfel de alegere a viitorului ginere, sfaturi cuprinse în motto-ul la acest articol ? Iar dacă da, care i-ar fi decizia?

Contele de Saint GermainPolemiceBasescu,viitorul ginere(Comentariu la articolul lui M. Cartarescu publicat pe data de 05 nov. 2010 in EVZ sub titlul ' Mica dictatura din PNL', care poate fi citit accesand linkul http://www.evz.ro/detalii/stiri/senatul-evz-mica-dictatura-din-pnl-911406.html) Motto: Să n-o bată, să n-o-njure, Să nu bea și să nu fure. Iar ibovnică de-și ia, Să n-o afle nimenea! Pentru Mircea Cărtărescu poporul român...Blog politic si polemic