Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

 

Ştiaţi că Miklos Horty a absolvit Academia de Marină? Apoi a ajuns Comandant de navă? Pentru a deveni în timpul primului război mondial  Comandantul Flotei Austro – Ungare iar în timpul celui de-al doilea război mondial Guvernatorul Ungariei?

Vă sună cunoscut traseul? Vedeţi ce similarităţi biografice, ce filiaţii putem descoperi dacă încercăm să descifrăm enigma bruscului şi aproape necondiţionatului ataşament al lui TB faţă de Ungaria, UDMR, Laszlo Tokes şi Viktor Orban?

Asemănarea lui Băsescu cu Horty merge încă şi mai departe: regimurile prin care cei doi şi-au condus tările au fost autoritare şi, cel puţin la nivel declarativ, de dreapta.

Ca şi Ion Antonescu, Horty şi-a aliat ţara cu Germania. Doar că, în 1942, după înfrângerea Axei la Stalingrad, Horty a deschis negocieri secrete de pace cu Aliaţii (începutul trădării, după unii…). Asta l-a costat, doi ani mai târziu (martie 1944), invadarea Ungariei de către Germania prin ceea ce s-a numit “Operaţiunea Margarethe I” şi instalarea la Budapesta a unui guvern marionetă impus de Hitler. Pe durata acestei operaţiuni fulger, Horty (împreună cu tot Statul său Major) a fost ţinut ostatic de către Hitler în castelul Klessheim.

Cam astfel de primejdii îi păşteau pe cei ce încercau să pună pe primul plan ţara şi poporul, nu onoarea personală de a muri alături de fuhrer. Ion Antonescu nu şi le-a asumat. A trebuit ca un rege tânăr, dar patriot şi bine sfătuit, să ia pe umerii săi riscul actului de la 23 August 1944, adeverind prin fapte vorbele lui Bismark, invocate două luni mai târziu de Horty: “Nu există o naţiune care se sacrifică pe altarul alianţelor”.

În urma acestei magistrale mişcări politice a Regelui Mihai, Horty a fost obligat să recunoască, cu ocazia capitulării (desăvârşirea trădării, după unii…), două luni mai târziu, prea târziu pentru ţara lui: “”Ţelul de căpătâi al Ungariei a fost politica externă. Prin pace am dorit revizuirea cel puţin parţială a Tratatului de la Trianon. Speranţele noastre în Liga Naţiunilor au rămas neîmplinite”.

Asta numeşte Traian Băsescu “trădarea Regelui Mihai”: contribuţia sa la rotunjirea conturului României în vest, acolo unde, de secole, am fost ameninţaţi cu spectrul concavităţilor teritoriale.

Traian Băsescu pare a se fi angajat, cam de-un an încoace, într-o luptă de recuperare a năzuinţelor lui Horty. Dacă cu poporul român nu se mai poate alia, fiind detestat de acesta, s-o fi gândit că n-ar fi rău să se alieze, pe linie de breaslă, cu urmaşii marinarului ţării fără de mare care, deşi perdant pentru naţiunea sa în război, este glorificat de aceasta ca erou naţional.

Până la urmă totul devine o chestie de cultură. Ce semeni şi ce culegi. Vasta cultură a preşedintelui nostru în materie de cârciumi, de argou portuar şi de tehnici securistice de manipulare populară se mai îmbogăţeşte, iată, cu o faţetă: horty-cultura.

Motiv pentru care putem suspina cu năduf dar şi cu îndreptăţire: Doamne, mare-i grădina ta şi plină de buruieni!

Contele de Saint GermainEditorialeBasescu,Bismark,Hitler,Horty,Ion Antonescu,regele Mihai  Ştiaţi că Miklos Horty a absolvit Academia de Marină? Apoi a ajuns Comandant de navă? Pentru a deveni în timpul primului război mondial  Comandantul Flotei Austro – Ungare iar în timpul celui de-al doilea război mondial Guvernatorul Ungariei? Vă sună cunoscut traseul? Vedeţi ce similarităţi biografice, ce filiaţii putem descoperi...Blog politic si polemic