Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

Unul dintre vizitatorii blogului meu, care se semnează @InimaRea, s-a identificat singur, crezând că ne strivește, ca fiind scriitorul G. T. Cum, în ignoranța mea, nu auzisem de domnia sa până atunci și cum, în lipsa unor maniere corespunzătoare, am făcut imprudența să recunosc într-un comentariu că acest nume imi este necunoscut, mi-am atras grabnica și eterna sa maledicțiune. A început să-mi vâneze fiecare opinie pentru a-și exersa în subsolul ei, cu orice preț, spiritul de contradicție; uneori mai presus de logică ori de amenințarea ridicolului.

De-o vreme am decis să nu-i mai postez pe blog  enervările în formă scrisă, pentru că a-i răspunde însemna o imensă pierdere de timp iar a nu-i răspunde putea să fie interpretat ca o încurajare la perseverență.

Astăzi insă, distinsul scriitor GT m-a onorat cu o izbucnire atât de impregnată de parfum de viscere insuficient oxigenate, încât m-am hotărât să-i redau notorietatea după care tânjește atât, consacrându-i un editorial în exclusivitate. Am să încerc să-i public chiar și poza (nu știu dacă o să mă pricep), ca să vă amuzați (vă rog însă cu discreție) atunci când veți citi, undeva mai departe, cum mă face dânsul pe mine un „bătrânel firoscos”.

Iată, în continuare, comentariul lui @InimaRea la textul publicat de mine azi și intitulat „Băsescu și Horty „“ cultura”.

@InimaRea

„Cum era de așteptat, ai început să bați cîmpii. Așa pățești cînd îți faci „curte” în loc de blog, și accepți numai tămîieri.
De pildă analogiile tale dintre Horty și Băsescu sînt jalnice, ca și speculația că ultimul s-ar fi apropiat de unguri fiindcă l-ar refuza țara.
La fel sînt pretențiile tale de cunoscător al istoriei Europei, cu referirile la aventurile lui Horty. Mai aproape săpînd, ai fi aflat că și Antonescu inițiase tratative de armistițiu cu Stalin dar „Actul de la 23 August” a-ntors definitiv situația în favoara rușilor.
Citatul din Bismark e prost plasat căci prost înțeles. Ideea lui vine de la Richelieu (l”™interet d”™Etat) și de la Maetternich (echilibrul de putere) căruia Bismark i-a dat alt nume „“ Realpolitik.
Tînărul tău Rege n-a luat nimic pe umerii săi ci în cîrca sa istorică, salvîndu-și familia de la o existență mizeră, de rudă săracă a monarhiilor europene. Ei, aici ar fi mers o comparație cu alte dinastii, care-au refuzat să abdice și s-au refugiat în Vest cu ce aveau în gemantane, nu în vagoane.
În fond, tu cam ești de acord cu Băsescu „“ aici, în ce-l privește pe Ion Antonescu. La atît se rezumă liberalismul tău fără rădăcină, altfel ai fi știut că Brătienii au fost neînduplecați adversari ai Hohenzollernilor, aprope imediat după ce l-au adus pe Carol pe tron. Și-ai mai fi știut că și Brătianu, și Maniu s-au spălat pe mâini cînd Antonescu le-a propus să preia conducerea țării, s-o scoată ei din război.
Deh, contele tot conte! Nu se coboară el la izvoare, el s”™adapă de la „ghiuvetă”. Acolo, nu-i apă vie, e doar apă chioară, de clătit ochii și-atît”.

De ce s-o fi enervat atât de neliterar un ditamai scriitorul: de text, de context sau de lipsă de argumente? Pentru că acuză, jignește, iar când ajunge la prezentarea argumentelor abandonează, vlaguit, demonstrația.

Nu ne explică de ce analogiile dintre Horty și Băsescu ar fi jalnice; eu m-am referit doar la lucruri documentate (ambii au făcut Academia de Marină, ambii au fost comandanți de navă, ambii au ajuns șefi de stat). Dacă i-aș fi asemănat la patriotism, la preocuparea pentru binele real al țării lor, poate că da, aș fi fost jalnic, dar așa?

Apoi, de ce e janică „speculația” că Băsescu „s-ar fi apropiat de unguri fiindcă l-ar refuza țara”? Ce nu e adevărat aici? Că-l refuză țara, cu 20% predicție electorală, sau că e prieten la cataramă cu premierul Orban, că l-a făcut pe Laszlo Tokes vicepreședintele Parlamentului European, că nu știe ce să le mai descânte UDMR-iștilor ca să-și păstreze jilțul?  

Tocmai pentru că nu am pretenții de cunoscător al istoriei mă documentez de două ori mai atent atunci când scriu despre istorie decât despre domenii mai apropiate mie. Tot ce-am afirmat despre Horty e adevărat (ba chiar am lăsat deoparte faptul că Hitler îi răpise și fiul pentru a-l șantaja mai eficient) iar argumentul că „Antonescu inițiase tratative de armistițiu cu Stalin dar „Actul de la 23 August” a-ntors definitiv situația în favoara rușilor” ce să însemne de fapt? Cumva că la momentul 22 August tratativele lui Antonescu nu erau în favoarea Rusiei și brusc s-a băgat Regele Mihai și a doua zi le-a stricat? Așa o enormitate numai un fan fără limite al lui Ion Antonescu ar putea-o spune sau un prozator de fictiuni, energizat artificial, în preludiile sale onirice.

În fine, n-aș mai insista… Totul e atât de străveziu… Întreg pasajul despre „Tânărul tău Rege…” e atât de vadimtudorist pe cât de mirceamihăieșist e fragmentul referitor la Brătianu și Maniu.

Cât de rău trebuie că l-am scos din paradigmele tinereții sale roșii pe domnul GT de i-am făcut atâta inimă rea încât să-mi arunce cu „ghiuveta” în cap.

Și ca să vedeți că e vorba de parapon și nu de istoria națională, și ca să înțelegeți cât de liberal și antibăsist este subiectul nostru de azi, vă mai reproduc un mesaj  scris de acesta din adâncul cugetului și simțirilor sale de român verde (observați, n-am spus „portocaliu”), cu vreo săptămână în urmă, la comentariul meu intitulat  Lichelele libertatii „“ replica doamnei Lucia Hossu Longin

@InimaRea

CSG: Din păcate pentru tine, ești ridicol. Pui laolaltă gesturi și oameni care n-au ce căuta împreună „“ Doinea Cornea, Paul Goma și Sobaru; rezistența anticomunistă cu protestul față de o guvernare democratic aleasă; teroarea comunistă cu pornirea autodestructivă. Chiar nu-nțelegi nimic din eroism. După tine, ar fi eroi și diliii care se urcă pe stîlpii de telegraf și amenință că se aruncă de-acolo ori că se-agață de fire, fiindcă mor de foame, n-au casă ori i-au lăsat nevestele.
Înțeleg că din consecvență „politică” ajungi să-l iei în brațe pe Sobaru „“ tot antibăsismul a interpretat gestul său ca un act eroic împotriva Regimului Băsescu. Îngrijorător este că antibăsismul se-ndreaptă către anarhie, nu către luptă democratică pentru reabilitarea democrației noastre. Că antibăsismul nu se sfiește să amenințe cu revolta deschisă, cum ungurii și secuii nu se mai feresc să declare că-s gata să pună mîna pe arme. Eroismul la care vă-nchinați „“ necăjiților! „“ duce la război civil, după cum eroismul maghiar duce la război interetnic.
Adică, exact ce ne mai lipsea ca să se-aleagă praful de țara asta.
Voi nu faceți politică, voi sînteți isterici ca huliganii de pe stadioane, nu vă mai interesează nici scopul, nici rezultatul luptei, aveți doar luptă-n fața ochilor, vreți sînge.
Vai de capul vostru! Și vai de-al nostru, al tuturor, dacă sînteți destui cît să creați massa critică pentru așa nenorociri.
Iar tu, bătrînele firoscos în spatele pc-ului, chiar te crezi în stare să ieși la luptă de stradă? Atunci ești chiar mai sonat decît Sobaru, care măcar a păstrat atîta minte cît să nu se și sinucidă-n parlament, doar să mimeze actul bizuindu-se și pe noroc, ca orice nevropat dependent de adrenalină
 ».

Tot textul este, cu toată indulgența posibilă, un text de nevropat (ca să utilizez chiar vocabularul poetic propus de domnul GT). Iar aserțiunea că Sobaru ar fi mimat actul sinuciderii, « bazându-se pe noroc », cred că lămurește si pe ultimii naivi cât preț se poate pune pe obiectivitatea, raționamentele și discernământul acestui forumist, alias InimaRea.

De la care, aici, acum, îmi iau adio fără vreun regret și fără sentimentul că aș pierde ceva. Îl cedez deplin muzeului scriitorilor de ceara din România, cu recomandarea : bun de șters praful de pe statuile lui Pleșu și Cărtărescu.

Contele de Saint GermainEditorialeBasescu,Bismark,Bratianu,George Tudor,Horty,Ion Antonescu,Maniu,Nicolae Turtureanu,regele Mihai,Timpul,Uniunea ScriitorilorUnul dintre vizitatorii blogului meu, care se semnează @InimaRea, s-a identificat singur, crezând că ne strivește, ca fiind scriitorul G. T. Cum, în ignoranța mea, nu auzisem de domnia sa până atunci și cum, în lipsa unor maniere corespunzătoare, am făcut imprudența să recunosc într-un comentariu că acest nume...Blog politic si polemic