Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

Unul dintre vizitatorii blogului meu, care se semnează @InimaRea, s-a identificat singur, crezând că ne striveşte, ca fiind scriitorul G. T. Cum, în ignoranţa mea, nu auzisem de domnia sa până atunci şi cum, în lipsa unor maniere corespunzătoare, am făcut imprudenţa să recunosc într-un comentariu că acest nume imi este necunoscut, mi-am atras grabnica şi eterna sa maledicţiune. A început să-mi vâneze fiecare opinie pentru a-şi exersa în subsolul ei, cu orice preţ, spiritul de contradicţie; uneori mai presus de logică ori de ameninţarea ridicolului.

De-o vreme am decis să nu-i mai postez pe blog  enervările în formă scrisă, pentru că a-i răspunde însemna o imensă pierdere de timp iar a nu-i răspunde putea să fie interpretat ca o încurajare la perseverenţă.

Astăzi insă, distinsul scriitor GT m-a onorat cu o izbucnire atât de impregnată de parfum de viscere insuficient oxigenate, încât m-am hotărât să-i redau notorietatea după care tânjeşte atât, consacrându-i un editorial în exclusivitate. Am să încerc să-i public chiar şi poza (nu ştiu dacă o să mă pricep), ca să vă amuzaţi (vă rog însă cu discreţie) atunci când veţi citi, undeva mai departe, cum mă face dânsul pe mine un “bătrânel firoscos”.

Iată, în continuare, comentariul lui @InimaRea la textul publicat de mine azi şi intitulat “Băsescu şi Horty – cultura”.

@InimaRea

“Cum era de aşteptat, ai început să baţi cîmpii. Aşa păţeşti cînd îţi faci “curte” în loc de blog, şi accepţi numai tămîieri.
De pildă analogiile tale dintre Horty şi Băsescu sînt jalnice, ca şi speculaţia că ultimul s-ar fi apropiat de unguri fiindcă l-ar refuza ţara.
La fel sînt pretenţiile tale de cunoscător al istoriei Europei, cu referirile la aventurile lui Horty. Mai aproape săpînd, ai fi aflat că şi Antonescu iniţiase tratative de armistiţiu cu Stalin dar “Actul de la 23 August” a-ntors definitiv situaţia în favoara ruşilor.
Citatul din Bismark e prost plasat căci prost înţeles. Ideea lui vine de la Richelieu (l’interet d’Etat) şi de la Maetternich (echilibrul de putere) căruia Bismark i-a dat alt nume – Realpolitik.
Tînărul tău Rege n-a luat nimic pe umerii săi ci în cîrca sa istorică, salvîndu-şi familia de la o existenţă mizeră, de rudă săracă a monarhiilor europene. Ei, aici ar fi mers o comparaţie cu alte dinastii, care-au refuzat să abdice şi s-au refugiat în Vest cu ce aveau în gemantane, nu în vagoane.
În fond, tu cam eşti de acord cu Băsescu – aici, în ce-l priveşte pe Ion Antonescu. La atît se rezumă liberalismul tău fără rădăcină, altfel ai fi ştiut că Brătienii au fost neînduplecaţi adversari ai Hohenzollernilor, aprope imediat după ce l-au adus pe Carol pe tron. Şi-ai mai fi ştiut că şi Brătianu, şi Maniu s-au spălat pe mâini cînd Antonescu le-a propus să preia conducerea ţării, s-o scoată ei din război.
Deh, contele tot conte! Nu se coboară el la izvoare, el s’adapă de la “ghiuvetă”. Acolo, nu-i apă vie, e doar apă chioară, de clătit ochii şi-atît”.

De ce s-o fi enervat atât de neliterar un ditamai scriitorul: de text, de context sau de lipsă de argumente? Pentru că acuză, jigneşte, iar când ajunge la prezentarea argumentelor abandonează, vlaguit, demonstraţia.

Nu ne explică de ce analogiile dintre Horty şi Băsescu ar fi jalnice; eu m-am referit doar la lucruri documentate (ambii au făcut Academia de Marină, ambii au fost comandanţi de navă, ambii au ajuns şefi de stat). Dacă i-aş fi asemănat la patriotism, la preocuparea pentru binele real al ţării lor, poate că da, aş fi fost jalnic, dar aşa?

Apoi, de ce e janică “speculaţia” că Băsescu “s-ar fi apropiat de unguri fiindcă l-ar refuza ţara”? Ce nu e adevărat aici? Că-l refuză ţara, cu 20% predicţie electorală, sau că e prieten la cataramă cu premierul Orban, că l-a făcut pe Laszlo Tokes vicepreşedintele Parlamentului European, că nu ştie ce să le mai descânte UDMR-iştilor ca să-şi păstreze jilţul?  

Tocmai pentru că nu am pretenţii de cunoscător al istoriei mă documentez de două ori mai atent atunci când scriu despre istorie decât despre domenii mai apropiate mie. Tot ce-am afirmat despre Horty e adevărat (ba chiar am lăsat deoparte faptul că Hitler îi răpise şi fiul pentru a-l şantaja mai eficient) iar argumentul că “Antonescu iniţiase tratative de armistiţiu cu Stalin dar “Actul de la 23 August” a-ntors definitiv situaţia în favoara ruşilor” ce să însemne de fapt? Cumva că la momentul 22 August tratativele lui Antonescu nu erau în favoarea Rusiei şi brusc s-a băgat Regele Mihai şi a doua zi le-a stricat? Aşa o enormitate numai un fan fără limite al lui Ion Antonescu ar putea-o spune sau un prozator de fictiuni, energizat artificial, în preludiile sale onirice.

În fine, n-aş mai insista… Totul e atât de străveziu… Întreg pasajul despre “Tânărul tău Rege…” e atât de vadimtudorist pe cât de mirceamihăieşist e fragmentul referitor la Brătianu şi Maniu.

Cât de rău trebuie că l-am scos din paradigmele tinereţii sale roşii pe domnul GT de i-am făcut atâta inimă rea încât să-mi arunce cu “ghiuveta” în cap.

Şi ca să vedeţi că e vorba de parapon şi nu de istoria naţională, şi ca să înţelegeţi cât de liberal şi antibăsist este subiectul nostru de azi, vă mai reproduc un mesaj  scris de acesta din adâncul cugetului şi simţirilor sale de român verde (observaţi, n-am spus “portocaliu”), cu vreo săptămână în urmă, la comentariul meu intitulat  Lichelele libertatii – replica doamnei Lucia Hossu Longin

@InimaRea

CSG: Din păcate pentru tine, eşti ridicol. Pui laolaltă gesturi şi oameni care n-au ce căuta împreună – Doinea Cornea, Paul Goma şi Sobaru; rezistenţa anticomunistă cu protestul faţă de o guvernare democratic aleasă; teroarea comunistă cu pornirea autodestructivă. Chiar nu-nţelegi nimic din eroism. După tine, ar fi eroi şi diliii care se urcă pe stîlpii de telegraf şi ameninţă că se aruncă de-acolo ori că se-agaţă de fire, fiindcă mor de foame, n-au casă ori i-au lăsat nevestele.
Înţeleg că din consecvenţă “politică” ajungi să-l iei în braţe pe Sobaru – tot antibăsismul a interpretat gestul său ca un act eroic împotriva Regimului Băsescu. Îngrijorător este că antibăsismul se-ndreaptă către anarhie, nu către luptă democratică pentru reabilitarea democraţiei noastre. Că antibăsismul nu se sfieşte să ameninţe cu revolta deschisă, cum ungurii şi secuii nu se mai feresc să declare că-s gata să pună mîna pe arme. Eroismul la care vă-nchinaţi – necăjiţilor! – duce la război civil, după cum eroismul maghiar duce la război interetnic.
Adică, exact ce ne mai lipsea ca să se-aleagă praful de ţara asta.
Voi nu faceţi politică, voi sînteţi isterici ca huliganii de pe stadioane, nu vă mai interesează nici scopul, nici rezultatul luptei, aveţi doar luptă-n faţa ochilor, vreţi sînge.
Vai de capul vostru! Şi vai de-al nostru, al tuturor, dacă sînteţi destui cît să creaţi massa critică pentru aşa nenorociri.
Iar tu, bătrînele firoscos în spatele pc-ului, chiar te crezi în stare să ieşi la luptă de stradă? Atunci eşti chiar mai sonat decît Sobaru, care măcar a păstrat atîta minte cît să nu se şi sinucidă-n parlament, doar să mimeze actul bizuindu-se şi pe noroc, ca orice nevropat dependent de adrenalină
 ».

Tot textul este, cu toată indulgenţa posibilă, un text de nevropat (ca să utilizez chiar vocabularul poetic propus de domnul GT). Iar aserţiunea că Sobaru ar fi mimat actul sinuciderii, « bazându-se pe noroc », cred că lămureşte si pe ultimii naivi cât preţ se poate pune pe obiectivitatea, raţionamentele şi discernământul acestui forumist, alias InimaRea.

De la care, aici, acum, îmi iau adio fără vreun regret şi fără sentimentul că aş pierde ceva. Îl cedez deplin muzeului scriitorilor de ceara din România, cu recomandarea : bun de şters praful de pe statuile lui Pleşu şi Cărtărescu.

Contele de Saint GermainEditorialeBasescu,Bismark,Bratianu,George Tudor,Horty,Ion Antonescu,Maniu,Nicolae Turtureanu,regele Mihai,Timpul,Uniunea ScriitorilorUnul dintre vizitatorii blogului meu, care se semnează @InimaRea, s-a identificat singur, crezând că ne striveşte, ca fiind scriitorul G. T. Cum, în ignoranţa mea, nu auzisem de domnia sa până atunci şi cum, în lipsa unor maniere corespunzătoare, am făcut imprudenţa să recunosc într-un comentariu că acest nume...Blog politic si polemic