Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

 

(Comentariu postat la articolul publicat de Alina Mungiu Pippidi în RL din 28 oct. 2010 sub titlul “Sexul stenogramelor şi sensul moţiunii”, ce poate fi citit accesând linkul http://www.romanialibera.ro/opinii/comentarii/sexul-stenogramelor-si-sensul-motiunii-203949.html )

În situaţia deplorabilă şi exponenţial degradabilă în care a fost adusă România în ultimii ani, comparabilă cu o stare de război, ce se aşteaptă de la elite este ieşirea din ambiguitatea analizelor prolixe, călduţe, confortabile şi asumarea riscului de a alege una din tabere. Ne-am săturat de evaluările calitative care semnalează existenţa binelui şi răului de ambele părţi ale baricadei, cu un efect toxic împăciuitorist, de aneantizare. Vrem evaluări cantitative: dacă nu unde e mai mult bine, măcar unde e mai puţin rău. Pentru că binele şi răul suportă grade de comparaţie, au intensităţi măsurabile, pot fi puse în balanţă.

Formulaţi undeva, încurajator ca diagnostic deci ca şanse de găsire a unui tratament corect, o observaţie remarcabilă în sensul aşteptărilor formulate mai sus:

“Aceştia sunt românii „obiectivi”, care aleg întotdeauna să nu se lupte cu răul pentru că binele are şi el defectele lui, dacă stai să le cauţi atent”.

Pentru ca apoi să cădeţi exact în simptomele descrise şi chiar să păreţi a fi mândră că vă confirmaţi diagnosticul:

“Aş vrea să ţin cu opoziţia, dar o opoziţie care apară drepturile omului Vîntu de a ţepui alţi oameni şi de a distruge oameni tineri şi talentaţi care au ajuns din greşeală la el şi nu au mai avut forţa să plece nu merită sprijinul nostru.”

Eu cred că în momentul de fată opoziţia e mult mai largă decât cea la care vă referiţi când afirmaţi, generalizând din élan argumentativ, că ar apăra drepturile omului Vântu. Opoziţia adevărată, cu care ar trebui să alegeţi dacă ţineţi ori nu, este cea care dă substanţă procentelor de peste 90% anti guvernarea Băsescu.

Da, puterea este uşor identificabilă şi personificabilă pentru că în funcţii există oameni cu nume şi prenume. Opoziţia însă, nu! Eu, şi ca mine milioane de români nemulţumiţi azi, aparţinem opoziţiei. Suntem opoziţia. Şi nu avem niciun fel de conivenţă cu Vântu şi ingineriile lui ţepuitoare. Şi suntem jigniţi să vedem că o voce ca dv. ne asociază cu acesta şi suntem dezamăgiţi să constatăm că ne refuzaţi sprijinul pornind de la o premisă atât de şchioapă.

Viaţa reală nu înseamnă doar alb şi negru, doar bine şi rău. De aceea nu trebuie să aşteptăm de la ea şansa alegerii perfecte, ci doar şansa alegerii.

Ce să înţelegem din formularea “Aş vrea să ţin cu opoziţia… dar nu merită sprijinul nostru” ?  Că v-aţi ales colţul neutru, al arbitrului?

Asta, permiteţi-mi să vă spun cu tot respectul, nu diferă prea mult de” rezistenţa prin cultură” cu care încearcă să-şi legitimize trecutul laş nişte intelectuali pe cât de egoişti pe atât de trufaşi şi consecvenţi în prosternarea faţă de putere.

Contele de Saint GermainEditorialePolemicealina mungiu,luciditate,nehotarare  (Comentariu postat la articolul publicat de Alina Mungiu Pippidi în RL din 28 oct. 2010 sub titlul “Sexul stenogramelor şi sensul moţiunii”, ce poate fi citit accesând linkul http://www.romanialibera.ro/opinii/comentarii/sexul-stenogramelor-si-sensul-motiunii-203949.html ) În situaţia deplorabilă şi exponenţial degradabilă în care a fost adusă România în ultimii ani, comparabilă cu o stare de...Blog politic si polemic