Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

 

(Comentariu postat la articolul publicat de Alina Mungiu Pippidi în RL din 28 oct. 2010 sub titlul „Sexul stenogramelor și sensul moțiunii”, ce poate fi citit accesând linkul http://www.romanialibera.ro/opinii/comentarii/sexul-stenogramelor-si-sensul-motiunii-203949.html )

În situația deplorabilă și exponențial degradabilă în care a fost adusă România în ultimii ani, comparabilă cu o stare de război, ce se așteaptă de la elite este ieșirea din ambiguitatea analizelor prolixe, călduțe, confortabile și asumarea riscului de a alege una din tabere. Ne-am săturat de evaluările calitative care semnalează existența binelui și răului de ambele părți ale baricadei, cu un efect toxic împăciuitorist, de aneantizare. Vrem evaluări cantitative: dacă nu unde e mai mult bine, măcar unde e mai puțin rău. Pentru că binele și răul suportă grade de comparație, au intensități măsurabile, pot fi puse în balanță.

Formulați undeva, încurajator ca diagnostic deci ca șanse de găsire a unui tratament corect, o observație remarcabilă în sensul așteptărilor formulate mai sus:

„Aceștia sunt românii „žobiectivi”, care aleg întotdeauna să nu se lupte cu răul pentru că binele are și el defectele lui, dacă stai să le cauți atent”.

Pentru ca apoi să cădeți exact în simptomele descrise și chiar să păreți a fi mândră că vă confirmați diagnosticul:

„Aș vrea să țin cu opoziția, dar o opoziție care apară drepturile omului Vîntu de a țepui alți oameni și de a distruge oameni tineri și talentați care au ajuns din greșeală la el și nu au mai avut forța să plece nu merită sprijinul nostru.”

Eu cred că în momentul de fată opoziția e mult mai largă decât cea la care vă referiți când afirmați, generalizând din élan argumentativ, că ar apăra drepturile omului Vântu. Opoziția adevărată, cu care ar trebui să alegeți dacă țineți ori nu, este cea care dă substanță procentelor de peste 90% anti guvernarea Băsescu.

Da, puterea este ușor identificabilă și personificabilă pentru că în funcții există oameni cu nume și prenume. Opoziția însă, nu! Eu, și ca mine milioane de români nemulțumiți azi, aparținem opoziției. Suntem opoziția. Și nu avem niciun fel de conivență cu Vântu și ingineriile lui țepuitoare. Și suntem jigniți să vedem că o voce ca dv. ne asociază cu acesta și suntem dezamăgiți să constatăm că ne refuzați sprijinul pornind de la o premisă atât de șchioapă.

Viața reală nu înseamnă doar alb și negru, doar bine și rău. De aceea nu trebuie să așteptăm de la ea șansa alegerii perfecte, ci doar șansa alegerii.

Ce să înțelegem din formularea „Aș vrea să țin cu opoziția… dar nu merită sprijinul nostru” ?  Că v-ați ales colțul neutru, al arbitrului?

Asta, permiteți-mi să vă spun cu tot respectul, nu diferă prea mult de” rezistența prin cultură” cu care încearcă să-și legitimize trecutul laș niște intelectuali pe cât de egoiști pe atât de trufași și consecvenți în prosternarea față de putere.

Contele de Saint GermainEditorialePolemicealina mungiu,luciditate,nehotarare  (Comentariu postat la articolul publicat de Alina Mungiu Pippidi în RL din 28 oct. 2010 sub titlul 'Sexul stenogramelor și sensul moțiunii', ce poate fi citit accesând linkul http://www.romanialibera.ro/opinii/comentarii/sexul-stenogramelor-si-sensul-motiunii-203949.html ) În situația deplorabilă și exponențial degradabilă în care a fost adusă România în ultimii ani, comparabilă cu o stare de...Blog politic si polemic