Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]


(acest comentariu a fost postat la articolul din Adevarul al lui Andrei Plesu intitulat ” Balciul national”, articol ce poate fi citit accesand linkul http://www.adevarul.ro/andrei_plesu_-_opinii/Balciul_national_7_406829316.html)

(Eugen Barbu, 1979, despre Europa Liberă: „”¦trădătorii și pederaștii acestei oficine care ne improașcă [„¦] cu balele lor de cîini turbați, [„¦] încercând să ne convingă că realitatea nu e cea pe care o trăim noi, zi de zi, ci aia pe care o maimuțăresc ei, seară de seară”.

Andrei Pleșu, 2011, Adevărul: „Ar fi exagerat să vorbesc de o imagine generală sumbră [„¦] Dacă însă te uiți la televizor, te trezești confruntat cu o altă Românie”¦”.)

Prima nedumerire inspirată de articolul de azi este: de unde și-o lua, Andrei Pleșu, realitatea pe care o comentează?

În metrou sau prin piețe n-a prea fost văzut, de vizite prin țară și întâlniri, pe stradă, cu oameni obișnuiți din talpa țării nu ne-a povestit vreodată, la posturile de știri ale mogulilor nu rezistă să se uite. Atunci de unde se informează (și crede că obține informații corecte) pentru a fi îndreptățit să afirme că „Ar fi exagerat să vorbesc de o imagine generală sumbr㔦”? De la B1TV, de la știrile doamnei Culcer sau direct de la Traian Băsescu, Emil Boc și Elena Udrea?

Tragic, domnule Pleșu, este că, de pe gradenele rezervate oamenilor care se deplasează cu transportul în comun și se uită la dumneavoastră ca la un guru, viața se vede și este, fară nicio exagerare, chiar sumbră. Sumbră de tot. Și ei, noi, nu putem înțelege miopia de care dați dovadă. Și ei, noi, am ajuns în situația de a ne simți ca pe vremea lui Ceaușescu: fără ieșire, condamnați, disprețuiți, cu telefoanele ascultate și cu ziua de mâine fără măcar certitudinea răsăritului de soare.  Numere, procente, paria Europei, asta am ajuns. E bine?

Iar, în acest context, televiziunile de știri au devenit „Europa Liberă” a noastră. E rău?

Da, mai exagerează! Ce, Europa Liberă nu exagera? Dar o ascultam noapte de noapte, pe furiș, cu nesaț, și asta ne ținea treji. Fără aceste blamate televiziuni de știri am mai fi aflat de hoția de voturi din parlament, marca Anastase și Voinescu ? Am mai fi văzut cu cât respect e tratat președintele României de « colegii » lui pe la summiturile internaționale ? Ori câte parale fac unii politicieni? Și lista e lungă. O fi rău ca are cine să semnaleze toate derapajele și minciunile puterii? Oare cine o fi fost mai aproape de adevăr și, în primul rând, de popor? „Marele” Eugen Barbu sau « oficina » Europa Liberă ? Mutatis mutandis, pentru prezent : serenul Andrei Pleșu sau televiziunile de știri ?

Dar mai există și o a doua nedumerire: referirea la „protestatarul sinucigaș” (nu făcea nici măcar să-i rostiți numele, este?). „Bietul om nu merita această speculă mediatică”. Câtă sinceră compătimire, câtă lipsă de ipocrizie.

Să nu fi băgat de seamă tocmai dumneavoastră, o persoană atât de atentă la nuanțe, că gestul lui Adrian Sobaru a fost unul explicit de protest politic. Prelungirea acestui gest prin interviuri și dezbateri televizate nu este nicidecum o « speculă mediatică” ci o datorie de onoare față de un om care și-a riscat viața pentru o cauză corectă. Ar fi fost « speculă mediatică » dacă gestul lui ar fi avut o motivație egoistă și presa l-ar fi deturnat într-un gest politic. Dar n-a fost așa !

Mă întreb și vă întreb, în final : oare tot « speculă mediatică » or fi fost și emisiunile consacrate de către Europa Liberă Doinei Cornea, pe toată durata protestului acesteia ?

Contele de Saint GermainEditorialePolemiceAdevarul,Adrian Sobaru,andrei plesu,Balciul national,Basescu,Eugen Barbu,Europa Libera(acest comentariu a fost postat la articolul din Adevarul al lui Andrei Plesu intitulat ' Balciul national', articol ce poate fi citit accesand linkul http://www.adevarul.ro/andrei_plesu_-_opinii/Balciul_national_7_406829316.html) (Eugen Barbu, 1979, despre Europa Liberă: ''¦trădătorii și pederaștii acestei oficine care ne improașcă cu balele lor de cîini turbați, încercând să ne...Blog politic si polemic