Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]


(acest comentariu a fost postat la articolul din Adevarul al lui Andrei Plesu intitulat ” Balciul national”, articol ce poate fi citit accesand linkul http://www.adevarul.ro/andrei_plesu_-_opinii/Balciul_national_7_406829316.html)

(Eugen Barbu, 1979, despre Europa Liberă: “…trădătorii şi pederaştii acestei oficine care ne improaşcă […] cu balele lor de cîini turbaţi, […] încercând să ne convingă că realitatea nu e cea pe care o trăim noi, zi de zi, ci aia pe care o maimuţăresc ei, seară de seară”.

Andrei Pleşu, 2011, Adevărul: “Ar fi exagerat să vorbesc de o imagine generală sumbră […] Dacă însă te uiţi la televizor, te trezeşti confruntat cu o altă Românie…”.)

Prima nedumerire inspirată de articolul de azi este: de unde şi-o lua, Andrei Pleşu, realitatea pe care o comentează?

În metrou sau prin pieţe n-a prea fost văzut, de vizite prin ţară şi întâlniri, pe stradă, cu oameni obişnuiţi din talpa ţării nu ne-a povestit vreodată, la posturile de ştiri ale mogulilor nu rezistă să se uite. Atunci de unde se informează (şi crede că obţine informaţii corecte) pentru a fi îndreptăţit să afirme că “Ar fi exagerat să vorbesc de o imagine generală sumbră…”? De la B1TV, de la ştirile doamnei Culcer sau direct de la Traian Băsescu, Emil Boc şi Elena Udrea?

Tragic, domnule Pleşu, este că, de pe gradenele rezervate oamenilor care se deplasează cu transportul în comun şi se uită la dumneavoastră ca la un guru, viaţa se vede şi este, fară nicio exagerare, chiar sumbră. Sumbră de tot. Şi ei, noi, nu putem înţelege miopia de care daţi dovadă. Şi ei, noi, am ajuns în situaţia de a ne simţi ca pe vremea lui Ceauşescu: fără ieşire, condamnaţi, dispreţuiţi, cu telefoanele ascultate şi cu ziua de mâine fără măcar certitudinea răsăritului de soare.  Numere, procente, paria Europei, asta am ajuns. E bine?

Iar, în acest context, televiziunile de ştiri au devenit “Europa Liberă” a noastră. E rău?

Da, mai exagerează! Ce, Europa Liberă nu exagera? Dar o ascultam noapte de noapte, pe furiş, cu nesaţ, şi asta ne ţinea treji. Fără aceste blamate televiziuni de ştiri am mai fi aflat de hoţia de voturi din parlament, marca Anastase şi Voinescu ? Am mai fi văzut cu cât respect e tratat preşedintele României de « colegii » lui pe la summiturile internaţionale ? Ori câte parale fac unii politicieni? Şi lista e lungă. O fi rău ca are cine să semnaleze toate derapajele şi minciunile puterii? Oare cine o fi fost mai aproape de adevăr şi, în primul rând, de popor? ”Marele” Eugen Barbu sau « oficina » Europa Liberă ? Mutatis mutandis, pentru prezent : serenul Andrei Pleşu sau televiziunile de ştiri ?

Dar mai există şi o a doua nedumerire: referirea la “protestatarul sinucigaş” (nu făcea nici măcar să-i rostiţi numele, este?). “Bietul om nu merita această speculă mediatică”. Câtă sinceră compătimire, câtă lipsă de ipocrizie.

Să nu fi băgat de seamă tocmai dumneavoastră, o persoană atât de atentă la nuanţe, că gestul lui Adrian Sobaru a fost unul explicit de protest politic. Prelungirea acestui gest prin interviuri şi dezbateri televizate nu este nicidecum o « speculă mediatică” ci o datorie de onoare faţă de un om care şi-a riscat viaţa pentru o cauză corectă. Ar fi fost « speculă mediatică » dacă gestul lui ar fi avut o motivaţie egoistă şi presa l-ar fi deturnat într-un gest politic. Dar n-a fost aşa !

Mă întreb şi vă întreb, în final : oare tot « speculă mediatică » or fi fost şi emisiunile consacrate de către Europa Liberă Doinei Cornea, pe toată durata protestului acesteia ?

Contele de Saint GermainEditorialePolemiceAdevarul,Adrian Sobaru,andrei plesu,Balciul national,Basescu,Eugen Barbu,Europa Libera(acest comentariu a fost postat la articolul din Adevarul al lui Andrei Plesu intitulat ' Balciul national', articol ce poate fi citit accesand linkul http://www.adevarul.ro/andrei_plesu_-_opinii/Balciul_national_7_406829316.html) (Eugen Barbu, 1979, despre Europa Liberă: “…trădătorii şi pederaştii acestei oficine care ne improaşcă cu balele lor de cîini turbaţi, încercând să ne...Blog politic si polemic