Un autor şlefuit “pentru export” şi cartea sa de uz intern: Aneta Bogdan: “Branding pe frontul de Est”
Stăteam întinşi alături, pe şezlongurile scurtei noastre vacanţe plănuită ca o evadare. Fiecare cu lecturile sale, fiecare cu tehnicile proprii de decuplare şi cuplare la altceva.
Din când în când soţia mea scotea câte o exclamaţie: “ce tare”, “nu se poate”, “exact ca nouă”, “fii atent”. Urma apoi un citat cu voce tare şi toată construcţia mea de izolare dorită etanşă, tot închipuitul meu clopot de sticlă, se făcea ţăndări. Aneta Bogdan dimpreună cu cartea ei “Branding pe frontul de Est” năvăleau de pe celălalt şezlong, prin vocea unei cititoare entuziaste, căreia nu-i puteam îngrădi dreptul de a savura “în familie” numeroasele gânduri de acolo cu care rezona.
Astfel am luat primul contact cu un autor inteligent, spiritual, şlefuit parcă “pentru export” şi cu revolta sa reprimată adesea în mâhnire. Acum, după ce numita carte s-a transferat pe noptiera mea, pot spune că am fost deranjat cu folos.
Aneta Bogdan mi se pare a fi genul de român înzestrat pentru a străluci printre străini dar care, în propria ţară, se simte mai degrabă tratat ca un corp străin decât ca un membru al unei formaţiuni de elită.
Este o profesionistă recunoscută şi onorată de prietenia unor legende în viaţă ale brandingului mondial (prefaţa cărţii aparţine celebrului Wally Olins) şi este dependentă de un cuvânt, fascinant şi in egală măsură oribil, după cum îi coagulează pe unii şi îi dizolvă pe alţii: REPUTAŢIE.
Una – două aduce vorba despre asta: reputatie în sus, reputaţie în jos, lucru care, de înţeles , devine echivalent, pentru diabolicii noştri conducători, cu rostirea unei mantre de exorcizare. Motiv suficient pentru aceştia de a-şi scuipa în sân, de a o ţine la distanţă şi de a-i transmite, prin suficienţa şi imoralitatea atitudinii lor de lideri egoişti şi fără viziune, un singur îndemn: lasă-ne, lasă-ne!
Din fericire pentru noi, cei diferiţi de ei, Aneta Bogdan a ales să nu le dea satisfacţie şi să-şi joace şansa aici, în România, chiar dacă, uneori, această aventură capătă accentele unui sport extrem.
Nu o cunosc personal pe doamna Aneta Bogdan dar, citindu-i eseul despre branding şi reputaţie, am găsit atâtea similitudini între povestea ei şi aventura mea profesională încât, parcă, au fost zile de la revoluţie încoace în care gândurile şi gesturile noastre au mers mână în mână.
Cu bucuria de a împărtăşi cu voi, cititorii mei , descoperirea unei cărţi de atitudine şi, mai ales, descoperirea autoarei sale, îi dau Anetei Bogdan cuvântul de încheiere a acestui comentariu, urmând ca eu să revin cu o nouă postare conţinând scurte extrase pe care, sunt sigur, le veţi citi cu interes.
“Cu precădere, în ultima perioadă, în România, valoarea reputaţiei tinde către zero şi consider aceasta cea mai mare ameninţare la adresa, dacă vreţi, a siguranţei naţionale. De aceea am ales să scriu despre reputaţie împotriva curentului. Fac asta pentru că sper să mai fie încă mulţi aceia care lucrează în tăcere şi îşi apără bunul nume. Şi fac asta mai ales pentru că am mai multă nevoie de ei decât au ei de mine”. Aneta Bogdan, “Branding pe frontul de est”, Bucureşti, 2011.
https://www.conteledesaintgermain.ro/un-autor-slefuit-%e2%80%9cpentru-export%e2%80%9d-si-cartea-sa-de-uz-intern-aneta-bogdan-branding-pe-frontul-de-est/27-08-2011EditorialeLecturi impartasiteAneta Bogdan,Branding pe frontul de Est,reputatie,Wally OlinsStăteam întinşi alături, pe şezlongurile scurtei noastre vacanţe plănuită ca o evadare. Fiecare cu lecturile sale, fiecare cu tehnicile proprii de decuplare şi cuplare la altceva. Din când în când soţia mea scotea câte o exclamaţie: “ce tare”, “nu se poate”, “exact ca nouă”, “fii atent”. Urma apoi un citat...Contele de Saint Germain de Saint Germainsaintgermain66@yahoo.comAdministratorContele de Saint GermainComentarii prin Facebook:
@Conte: Sigur, exista in librarii! Eu am cumparat-o de la Carturesti :).
Am urmarit-o pe d-na Aneta Bogdan de-a lungul timpului. Stiam ca a condus echipa care a creat brandul Connex si apoi de la multinationala, a trecut de cealalta parte a baricadei, la anteprenoriat, creandu-si propria firma de consultanta in branding. O profesionista de valoare si din interviurile pe care le-am vazut la TV, un om deosebit si foarte modest, un lucru caracteristic celor cu un ridicat nivel intelectual. Ma mir ca a ramas in tara si a perseverat sa promoveze valori care, in Romania de azi, sunt perdante…cred ca are nervii tari…mai ales ca opereaza intr-un mediu expus si unde se confrunta cu multa non-valoare…ma bucur, conte, ca ii pui in discutie cartea ei recenta…am citit-o si eu si este intr-adevar foarte faina; mi-a placut ca, transant, a pus de mai multe ori punctul pe i privind, printre altele, societatea romaneasca si starea de fapt a natiunii…
Cum ti-ai procurat aceasta carte? Exista in librarii (in care?) sau ai avut o alta sursa?
Cred ca am vazut-o pe Aneta Bogdan la televizor, cand se ocupa de brandul TVR. Mi s-a parut o tipa OK si chiar ma intrebam cum poate ea colabora cu sistemul asta de politicieni mafioti. Nu o vad dand spaga si infratindu-se cu Nicolau sau Culcer doar pentru a primi un contract si a da niste recomandari pe care, nimeni dupa aceea nu le asculta. Pentru ca astia asculta de sefii lor de partid, nu de consultanti profi care ii invata cum sa faca bine si corect gandindu-se la altii, la cei multi, si nu la ei si la gasca lor de profitori. Conte, merg pe mana ta si voi cauta cartea asta s-o citesc. Sper sa nu ma dezamageasca.
Din pacate la noi profesionistii de valoare ii sperie pe politicieni. Nu gandesc la fel, nu vorbesc aceeasi limba, nu au sisteme de valori apropiate, nu au aceeasi disponibilitate pentru compromis. Cei care prin studii afara, ca angajati de multinationale etc. au fost “atinsi” de “morbul” seriozitatii, al respectului de sine si de profesie, sunt tratati ca niste septici, tinuti la distanta, in cel mai bun caz apreciati cu indemnuri ipocrite de tipul “esti prea bun ca sa ramai aici, e pacat de tine, pleaca”. Cunosc un tanar de calibru care, dupa 10 ani la Google, s-a intors in Romania sperand, in naivitatea lui, ca cineva il va aprecia, ca cineva va avea nevoie, in beneficiul tarii, de ce stie el sa faca. Si-a consumat in doi ani aproape toate economiile, a divortat, a devenit dintr-un excelent informatician un excelent autist…