Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]


Sunt derutat. De vreo două săptămâni tot îmi propun să evidențiez  cea mai nesimțită declarație făcută recent de un politician din România și mereu sunt obligat să revizuiesc ordinea la vârful clasamentului din cauza câte unui „new entry”. O fi criza, o fi apropierea vacanței de iarnă, o fi impresia că dacă poporul ăsta este tăcut trebuie să fie și prost? Nu știu. Cert este că dacă mai amân mult declararea câștigătorului s-ar putea  să se întâmple ca la ciclism, când etapa este câștigată la fotografie și un intreg pluton este declarat sosit în același timp cu învingătorul.

Acum vreo 10 zile l-aș fi anunțat ca autor al celei mai nesimțite declarații pe Sever Voinescu, însoțindu-i pertformanța cu următorul laudatio:

„Ca să vedeți până unde poate merge sfidarea și, până la urmă, schizofrenia unui intelectual devenit politician, iată un fragment din ultimul articol  publicat de SV în Dilema Veche și intitulat „Note recente”. Acest fragment mi se pare culmea nesimțirii într-o lume cu inflație de nesimțiți:

„Mă întreb cum anume gestionează ceilalți sentimentul acela tăios și adînc pînă în viscere, cu gust amar și efect de venin, greu ca plumbul și vibrant ca un roi de albine sălbatice pe care îl are oricine întîlnește și recunoaște un ticălos. De cîțiva ani, eu mă tratez livresc. Mă reped la carnetele mele de notițe și improvizez un text despre ipochimen, așa cum îmi imaginez că l-ar fi scris Borges pentru Istoria universală a infamiei. Peste cîteva zile, citesc ce-am scris și mă binedispun imediat. Fie că îmi place textul (vanitatea mea bate infamia lui), fie că regăsesc pe ticălos într-o lumină diferită. Cînd îl văd, mă enervez. Cînd citesc ce-am scris despre el, mă amuz”.

Că SV se întâlnește cu sine, în fiecare dimineață, în fața oglinzii e clar. Oare s-a recunoscut ca ticălos după tot ce a făcut în parlament? Inevitabil. Și totuși scrie ce scrie? Iată!  Precum acei înalți prelați pedofili irlandezi, cu sute de abuzuri sexuale la activ, care, după lascivele rătăciri, credeau că expiază ținând predici patetice despre virtuțile ascezei”.

Nu am apucat să finalizez protocolul de acordare a cununii cu lauri domnului Voinescu, când a apărut următoarea declarație a lui Marko Bela. Liderul UDMR, cu un tupeu fără margini, atacă opoziția la baionetă:

„nu mai colaborăm ( cu opoziția n.a.) fără Legea Educației!”. Și continuă, cu spume iredentiste la colțurile gurii:

„Mă refer inclusiv la domnul Antonescu, care a devenit mare patriot și mare antimaghiar în ultima vreme. Problema istoriei și geografiei, să ne în”țelegem, nu e problema politicienilor maghiari, ci a copiilor maghiari sau ucraineni sau nem”ți. Deci domnul Antonescu poate să nu ne iubească, nu e nicio problemă, nu i-am solicitat acest lucru, dar să recunoască că aici discutăm despre copii și să nu se răzbune pe copiii maghiari”.

Apoi aprofundeaza:

„In ce priveste continutul raportului, acesti colegi (din opoziție, n.a.), cu vehementa viscerala, […] vor sa se razbune pe UDMR si nu observa ca de fapt se razbuna pe copiii maghiari, ucrainieni, nemti”.

Că miza UDMR-ului, cu Legea Educației, ar fi copiii, e o gogorita pe care nu o mai cred nici cei mai ultrași suporteri UDMR-iști sau PDL-iști. Faptul însă că Bela Marko introduce copiii printre argumente arată o disperare dată de perspectiva că miza reală, cu terminații la Budapesta, este în pericol. Și oamenii slabi, se știe, atunci când sunt în pericol uită de bun simț, de aparențe și-și dau, necontrolat, arama pe față.

Mi-am zis, puțin înciudat: uite cum i-a suflat Marko trofeul lui Sever .

N-a fost însă să fie nici pentru Marko Bela. Cum rivalitatea intraetnică este chiar mai mare decât cea interetnică, și-a cerut dreptul la microfon Laszlo Tokes:

„Urmarile Tratatului de pace de la Trianon se fac incă simtite si trebuie remediate „“ a declarat Laszlo Tokes la Budapesta (unde altundeva?). Apoi a continuat: „bunavointa neconditionata si loialitatea nu ne pot face sa uitam că ceea ce ei sărbătoresc ca zi de bucurie, pentru noi este o zi de doliu„, deoarece actuala „Romanie a fost nascuta prin divizarea Ungariei”.

La o astfel de insolență, cât o declarație de război, evident că patrioții care conduc azi România au tăcut mâlc. M-am gândit că, într-o oarecare măsură, inițiativa mea de a-l desemna pe Laszlo Tokes drept câștigător la secțiunea „Topul nesimțirii” va mai spăla puțin din rușine.

Tocmai definitivam concluziile galei de decernare când gâfâind, transpirat, cu ochelarii aburiți, cu cravată roșie la gât și ciufulit de un spirit de dreptate de care nu-l credeam în stare, mi-a aținut calea, blocându-mi drumul spre tribună, același ca la început Sever Voinescu. Iată fragmente de la ultima sa declarație de sâmbătă, de la Conferinta „Integritate în Europa Centrala si Est”:
„S-a mai spus (în cadrul Conferinței, n.a.) ca daca esti o persoana bine educata, cu multe diplome, doctorate, cu activitate academica, intelectuala, de prestigiu, esti mai putin coruptibil. Iarasi e o chestiune de discutat”. ARGUMENTEZ PRIN EXEMPLUL MEU PERSONAL „“ ar fi putut marca un punct spectaculos dl. SV. Evident însă, a ratat ocazia să o facă. În schimb a adăugat altceva:

„  Esti bun pentru un partid daca aduci bani si voturi”Â  Tot cu trimiteri autobiografice și asta. Vă amintiți câte voturi a adus el partidului la votarea Legii Pensiilor? Spectaculos!

Gata! Ma grabesc sa fac anuntul ca cine stie ce mai apare si iar trebuie sa revizuiesc.

Deci: pentru performanța de a exemplifica fenomenul corupției prin propriile-i experiențe, combinată cu  arătarea acuzatoare cu degetul către alții, el deghizându-se în instanță morală, se acordă titlul de lider al topului nesimțirii dlui. Sever Voinescu, membru PD-L, vicepreședinte al Camerei Deputaților, colaborator de neclintit la Dilema Veche.

Sa vina sampania!

Contele de Saint GermainEditorialeLaszlo Tokes,Marko Bela,Sever Voinescu,Topul nesimtiriiSunt derutat. De vreo două săptămâni tot îmi propun să evidențiez  cea mai nesimțită declarație făcută recent de un politician din România și mereu sunt obligat să revizuiesc ordinea la vârful clasamentului din cauza câte unui 'new entry'. O fi criza, o fi apropierea vacanței de iarnă, o fi...Blog politic si polemic