Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]


Sunt derutat. De vreo două săptămâni tot îmi propun să evidenţiez  cea mai nesimţită declaraţie făcută recent de un politician din România şi mereu sunt obligat să revizuiesc ordinea la vârful clasamentului din cauza câte unui “new entry”. O fi criza, o fi apropierea vacanţei de iarnă, o fi impresia că dacă poporul ăsta este tăcut trebuie să fie şi prost? Nu ştiu. Cert este că dacă mai amân mult declararea câştigătorului s-ar putea  să se întâmple ca la ciclism, când etapa este câştigată la fotografie şi un intreg pluton este declarat sosit în acelaşi timp cu învingătorul.

Acum vreo 10 zile l-aş fi anunţat ca autor al celei mai nesimţite declaraţii pe Sever Voinescu, însoţindu-i pertformanţa cu următorul laudatio:

“Ca să vedeţi până unde poate merge sfidarea şi, până la urmă, schizofrenia unui intelectual devenit politician, iată un fragment din ultimul articol  publicat de SV în Dilema Veche şi intitulat “Note recente”. Acest fragment mi se pare culmea nesimţirii într-o lume cu inflaţie de nesimţiţi:

“Mă întreb cum anume gestionează ceilalţi sentimentul acela tăios şi adînc pînă în viscere, cu gust amar şi efect de venin, greu ca plumbul şi vibrant ca un roi de albine sălbatice pe care îl are oricine întîlneşte şi recunoaşte un ticălos. De cîţiva ani, eu mă tratez livresc. Mă reped la carnetele mele de notiţe şi improvizez un text despre ipochimen, aşa cum îmi imaginez că l-ar fi scris Borges pentru Istoria universală a infamiei. Peste cîteva zile, citesc ce-am scris şi mă binedispun imediat. Fie că îmi place textul (vanitatea mea bate infamia lui), fie că regăsesc pe ticălos într-o lumină diferită. Cînd îl văd, mă enervez. Cînd citesc ce-am scris despre el, mă amuz”.

Că SV se întâlneşte cu sine, în fiecare dimineaţă, în faţa oglinzii e clar. Oare s-a recunoscut ca ticălos după tot ce a făcut în parlament? Inevitabil. Şi totuşi scrie ce scrie? Iată!  Precum acei înalţi prelaţi pedofili irlandezi, cu sute de abuzuri sexuale la activ, care, după lascivele rătăciri, credeau că expiază ţinând predici patetice despre virtuţile ascezei”.

Nu am apucat să finalizez protocolul de acordare a cununii cu lauri domnului Voinescu, când a apărut următoarea declaraţie a lui Marko Bela. Liderul UDMR, cu un tupeu fără margini, atacă opoziţia la baionetă:

“nu mai colaborăm ( cu opoziţia n.a.) fără Legea Educaţiei!”. Şi continuă, cu spume iredentiste la colţurile gurii:

“Mă refer inclusiv la domnul Antonescu, care a devenit mare patriot şi mare antimaghiar în ultima vreme. Problema istoriei şi geografiei, să ne în‏ţelegem, nu e problema politicienilor maghiari, ci a copiilor maghiari sau ucraineni sau nem‏ţi. Deci domnul Antonescu poate să nu ne iubească, nu e nicio problemă, nu i-am solicitat acest lucru, dar să recunoască că aici discutăm despre copii şi să nu se răzbune pe copiii maghiari”.

Apoi aprofundeaza:

“In ce priveste continutul raportului, acesti colegi (din opoziţie, n.a.), cu vehementa viscerala, […] vor sa se razbune pe UDMR si nu observa ca de fapt se razbuna pe copiii maghiari, ucrainieni, nemti”.

Că miza UDMR-ului, cu Legea Educaţiei, ar fi copiii, e o gogorita pe care nu o mai cred nici cei mai ultraşi suporteri UDMR-işti sau PDL-işti. Faptul însă că Bela Marko introduce copiii printre argumente arată o disperare dată de perspectiva că miza reală, cu terminaţii la Budapesta, este în pericol. Şi oamenii slabi, se ştie, atunci când sunt în pericol uită de bun simţ, de aparenţe şi-şi dau, necontrolat, arama pe faţă.

Mi-am zis, puţin înciudat: uite cum i-a suflat Marko trofeul lui Sever .

N-a fost însă să fie nici pentru Marko Bela. Cum rivalitatea intraetnică este chiar mai mare decât cea interetnică, şi-a cerut dreptul la microfon Laszlo Tokes:

“Urmarile Tratatului de pace de la Trianon se fac incă simtite si trebuie remediate – a declarat Laszlo Tokes la Budapesta (unde altundeva?). Apoi a continuat: “bunavointa neconditionata si loialitatea nu ne pot face sa uitam că ceea ce ei sărbătoresc ca zi de bucurie, pentru noi este o zi de doliu“, deoarece actuala “Romanie a fost nascuta prin divizarea Ungariei”.

La o astfel de insolenţă, cât o declaraţie de război, evident că patrioţii care conduc azi România au tăcut mâlc. M-am gândit că, într-o oarecare măsură, iniţiativa mea de a-l desemna pe Laszlo Tokes drept câştigător la secţiunea “Topul nesimţirii” va mai spăla puţin din ruşine.

Tocmai definitivam concluziile galei de decernare când gâfâind, transpirat, cu ochelarii aburiţi, cu cravată roşie la gât şi ciufulit de un spirit de dreptate de care nu-l credeam în stare, mi-a aţinut calea, blocându-mi drumul spre tribună, acelaşi ca la început Sever Voinescu. Iată fragmente de la ultima sa declaraţie de sâmbătă, de la Conferinta “Integritate în Europa Centrala si Est”:
”S-a mai spus (în cadrul Conferinţei, n.a.) ca daca esti o persoana bine educata, cu multe diplome, doctorate, cu activitate academica, intelectuala, de prestigiu, esti mai putin coruptibil. Iarasi e o chestiune de discutat”. ARGUMENTEZ PRIN EXEMPLUL MEU PERSONAL – ar fi putut marca un punct spectaculos dl. SV. Evident însă, a ratat ocazia să o facă. În schimb a adăugat altceva:

“  Esti bun pentru un partid daca aduci bani si voturi”  Tot cu trimiteri autobiografice şi asta. Vă amintiţi câte voturi a adus el partidului la votarea Legii Pensiilor? Spectaculos!

Gata! Ma grabesc sa fac anuntul ca cine stie ce mai apare si iar trebuie sa revizuiesc.

Deci: pentru performanţa de a exemplifica fenomenul corupţiei prin propriile-i experienţe, combinată cu  arătarea acuzatoare cu degetul către alţii, el deghizându-se în instanţă morală, se acordă titlul de lider al topului nesimţirii dlui. Sever Voinescu, membru PD-L, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, colaborator de neclintit la Dilema Veche.

Sa vina sampania!

Contele de Saint GermainEditorialeLaszlo Tokes,Marko Bela,Sever Voinescu,Topul nesimtiriiSunt derutat. De vreo două săptămâni tot îmi propun să evidenţiez  cea mai nesimţită declaraţie făcută recent de un politician din România şi mereu sunt obligat să revizuiesc ordinea la vârful clasamentului din cauza câte unui “new entry”. O fi criza, o fi apropierea vacanţei de iarnă, o fi...Blog politic si polemic