Scorul acestui articol
[Total: 30 voturi. Media: 4.5]

 

Am fost tot timpul adeptul schimbării din temelii a acelei Românii mutilate de comunism pe care am moștenit-o la revoluție. După 50 de ani de pervertire sistematică, la nivel de ADN național, a modului de a percepe valori identitare de bază precum istoria, cultura, limba, recâștigarea normalității nu se mai putea realiza printr-un simplu și lin proces de autoreglare.  Era nevoie de extirpări, de transplanturi, de detoxifieri și lungi convalescențe, pe scurt de un proces complex de regenerare și reeducare socială condus de elitele emancipate ale țării.

Sub presiunea acestui imperativ și a unui uriaș val de entuziasm s-a creat, în decembrie 1989, Grupul pentru Dialog Social.

În Declarația de Constituire a GDS se spunea, printre altele:

GDS aspiră să reprezinte conștiința lucidă a acestei societăți […]. Vrem să contribuim la ieșirea din dezastru și la regenerare. GDS este un grup independent {…} care nu se subordonează nici unei grupări politice și care refuză orice colaborare cu cei care au susținut vechiul regim. GDS va organiza dezbateri deschise în rândul diferitelor categorii sociale: studenți, muncitori, militari, intelectuali […}. Temele de dezbatere: pluralism, […], libertăți civile, drepturile omului, separarea puterilor în stat”.

Rolul cu adevărat binefăcător al GDS s-a manifestat o scurtă perioadă de timp și doar pe segmente restrânse de populație. Principala explicație a incapacității de proliferare la nivelul întregii societăți a ideilor reformatoare lansate de membrii marcanți ai GDS era inadecvarea mesajelor. O inadecvare cauzată de grabă, de lipsa de realism a unora dintre soluțiile propuse, de vitezele diferite de gândire și înțelegere cu care operau emițătorii și receptorii.

Ca multe alte lucruri constatate în metabolismul post revoluționar al societății românești, și entuziasmul inițial care a însoțit crearea și primii pași ai GDS a început să-și arate, mai repede decât ar fi fost normal, primele semne de declin. Erodat de manipulări, de deziluzii, de binecunoscutul nostru fatalism mioritic,  de disensiunile și rivalitățile apărute între corifeii grupului, acest entuziasm social s-a transformat mai întâi în neîncredere, apoi în indiferență.

În paralel, lipsa impactului scontat și capacitatea de a învăța, a poporului, mult sub așteptările tribunilor reformatori de la GDS, i-au antagonizat și radicalizat pe aceștia, în interior. Din toleranța lor inițială față de diversitatea de idei și de opțiuni politice, în cadrul grupului a mai rămas doar o pojghiță de ipocrizie, până când a apărut schisma băsistă.

„Intelectualii lui Băsescu” i-au alungat pe cei cu alte păreri, apoi au pus mâna pe tot  ce însemna GDS ca brend și patrimoniu: palmares, notorietate, sedii, reviste, finanțări, personalități.

Nu doar că acești intelectuali sectari au confiscat fără scrupule o tribună gândită a fi deschisă tuturor curentelor de opinie și demersurilor oneste de unificare a românilor în jurul unui ideal național dar i-au și batjocorit aspirațiile enunțate în Declarația de Constituire. Recitiți fragmentul transcris mai sus și cruciți-vă. Această colecție de oportuniști care se ascunde sub sintagma „Intelectualii lui Băsescu”,  a constituit 10 ani la rând un adevărat comando de propagandă și mistificare în sprijinul regimului și personajului nefast Traian Băsescu. Iar acum are tupeul să se creadă GDS. Adică „un grup independent, care nu se subordonează nici unei grupări politice” (când ei au fost neîncetat la remorca PDL) și care „refuză orice colaborare cu cei care au susținut vechiul regim” (făcându-se că uită cine a fost Traian Băsescu în vechiul regim).

Când vezi cine sunt azi membrii Consiliului Director al GDS te gândești mai degrabă la o grupare extremistă, dedicată destrămării naționale, decât la un nobil vehicul de dialog și armonizare socială. În loc să unească, aceștia dezbină. În loc să încerce a înțelege poporul majoritar, aceștia îl disprețuiesc, pactizând cu o minoritate disolutivă. Andrei Cornea și Andreea Pora au, mai degrabă, profilul psihic și comportamental de fanatic revanșard decât de apostol al dialogului. Vi-l amintiți pe insurecționalul și agramatul Andrei Cornea cum recomanda autorităților, umed pe mustăcioară și bărbiță, să bage strâmbe Antenei 3? „Trebuie șicanați” – era sfatul său șoptit, de propovăduitor al toleranței și edificării de punți. Și asta se întâmpla sub privirea, fascinată de luminoasa fantasmă, a  Andreei Pora. Care, înnecându-se ba de indignare față de același post TV, ba de cârnăciorii oltenești puși la dispoziție de Ambasada SUA, uita să mai atace temele anunțate prin Declarația de Constituire a GDS, adică să comenteze  despre drepturile omului (în viziunea Moncăi Macovei și a Ralucăi Prună)  și despre separarea puterilor în stat (în viziunea președintelui Germaniei Gauck).

În componența și poziționarea sa de azi, GDS întruchipează dezolanta agonie a unei speranțe. O gașcă de mercenari băsiști întâlnindu-se, din când în când, să-și împărtășească singurătatea și idiosincrasiile.

Sever Voinescu, Brândușa Armanca, Cătălin Avramescu, Teodor Baconschi, Rodica Culcer, Monica Macovei, Horia Roman Patapievici, Cristian Preda, Vladimir Tismăneanu – ce, oare, să însemne aceste nume, pentru românii informați și cu nostalgia armoniei și normalității, altceva decât identificarea unor slugi (vechi și noi) ale lui Traian Băsescu.

Ce ironie: să te intitulezi grup pentru dialog social, să aspiri a reprezenta „conștiința lucidă” a unui popor de 20 de milioane și să fii, de fapt, camarila unui „5%”.

Triștilor, triștilor, triștilor! De-asta si sunteți atât de amari!

Contele de Saint GermainEditorialeADN,Andreea Pora,Andrei Cornea,Antena 3,Brandusa Armanca,camarilaGrupul pentru Dialog Social,Cătălin Avramescu,Cristian Preda,GDS,Horia Radu Patapievici,idiosincrasii,intelectualii lui Basescu,mercenari,Monica Macovei,PDL,presedintele Germaniei Gauck,Raluca Pruna,Rodica Culcer,Sever Voinescu,Teodor Baconschi,Vladimir Tismaneanu  Am fost tot timpul adeptul schimbării din temelii a acelei Românii mutilate de comunism pe care am moștenit-o la revoluție. După 50 de ani de pervertire sistematică, la nivel de ADN național, a modului de a percepe valori identitare de bază precum istoria, cultura, limba, recâștigarea normalității nu se...Blog politic si polemic