Scorul acestui articol
[Total: 35 voturi. Media: 4.7]

 

Nu È™tiu cine a spus primul „žniciodată să nu spui niciodată” dar mare dreptate a avut. Timpul are ciclurile lui, care repetă didactic anumite secvențe, dar mereu cu câte ceva modificat ca să dea pilde, mai ales celor încăpățânați, È™i să le sporească înțelepciunea. „žExistă nuanțe”, ne învață ciclurile timpului, iar „žniciodată” este o formă de a elimina nuanțele, de a judeca în alb È™i negru, de a te expune imprevizibilului, neluându-l în considerare.

În 2014, fiind în campania electorală pentru prezidențiale, Klaus Iohannis È™i-a propus, printre altele, să exploateze punctele slabe ale contracandidatului Victor Ponta. Cum Traian Băsescu deschisese în armura lui Ponta breÈ™a plagiatului, Iohannis È™i-a propus să o lărgească, împingând acuzația de plagiat spre absolut, ca să fie mai convingătoare È™i de nescuzat: „žOriunde în lume un politician care e prins că a plagiat, chiar È™i un singur rând, e obligat să se retragă din politică„.

Nici prin cap nu i-a trecut domnului Iohannis la vremea aceea că exagerarea retorică la care a recurs, „žchiar È™i un singur rând”, se va întoarce peste doi ani împotriva sa, plasându-l într-un mare impas etic. Căci favorita sa, Laura Kovesi, a fost dovedită oficial ca autoarea unui plagiat nu de un rând ci de  20 de pagini.

Ce ar trebui să facă acum preÈ™edintele României? Să rămână fidel declarației sale tranÈ™ante din 2014, deci să ceară, cu aceeaÈ™i vehemență cu care l-a acuzat pe Ponta, demisia Laurei Kovesi, sau să descopere nuanțe È™i subterfugii pentru a-È™i înghiți cuvintele necugetate folosite atunci ca să ajungă preÈ™edinte?

O imprudență asemănătoare a comis Klaus Iohannis recent, cu două săptămâni înainte de alegeri. Referindu-se la posibilitatea ca Liviu Dragnea să fie propus prim-ministru de către PSD, el a afirmat răspicat că „žîn nici un caz” nu va desemna un prim ministru cu probleme penale. Doar că, după rezultatul devastator (pentru Iohannis) al alegerilor, È™i-au făcut apariția „žnuanțele”. Dacă, după redistribuire, PSD obține singur peste 50%? Dacă, juridic, PSD poate anula printr-o decizie a Curții Constituționale legea care interzice unei persoane condamnate definitiv să facă parte din guvern? Dacă, după un prim refuz al preÈ™edintelui, PSD îl propune tot pe Dragnea È™i a doua oară?

Va rămâne Klaus Iohannis consecvent cu declarația sa inițială, atât de tranÈ™antă? Sau, constrâns de Constituție È™i de perspectiva unei suspendări, îÈ™i va aminti că există nuanțe È™i compromisuri?

În ambele situații prezentate, È™i plagiatul lui Kovesi È™i numirea lui Dragnea, preÈ™edintele Iohannis are de ales între a-È™i respecta o declarație tranÈ™antă de ordin etic, făcută anterior evenimentelor, sau a È™i-o încălca, contra unui imens deficit de imagine. Ce va alege?

Partea dificilă a problemei, pentru domnul Iohannis, este că preferințele sale personale, în cele două cazuri, nu pot fi îndeplinite simultan adoptând acelaÈ™i tip de soluție.

Dacă ar alege soluția consecvenței cu declarațiile sale inițiale, ar trebui să nu-l desemneze pe Dragnea premier, ceea ce ar fi pe gustul său, dar, în schimb, ar trebui să ceară demisia Laurei Kovesi ceea ce nu i-ar cădea deloc bine.

Dacă ar alege soluția abdicării de la declarațiile sale inițiale, partea convenabilă ar fi că Laura Kovesi ar putea rămâne pe post dar s-ar trezi cu Liviu Dragnea la Palatul Victoria, fapt echivalent cu o grea înfrângere personală.

De-asta spun, preÈ™edintele Iohannis este în prezent prins la mijloc între Kovesi È™i Dragnea, tributar unor declarații anterioare imprudent de tranÈ™ante, făcute la vremea respectivă din rațiuni de oportunitate politică dar fără suficientă clarviziune.

Probabil că, orgolios È™i inflexibil cum s-a dovedit până acum, domnul Iohannis va opta pentru soluții incruciÈ™ate: în cazul plagiatului Laurei Kovesi va uita de declarația sa din 2014, în vreme ce în cazul numirii ca premier a lui Liviu Dragnea se va crampona de criteriile sale de integritate până când va găsi pretextul să cedeze, obligat fiind de Constituție.

Din capcana în care l-au împins declarațiile sale tranÈ™ante, preÈ™edintele Iohannis ar avea, în opinia mea, o singură ieÈ™ire onorabilă: să acționeze în spiritul lor până la capăt, în ambele cazuri.

Lămuririle vor veni destul de curând.

Contele de Saint GermainEditorialecicluriiile timpului,Klaus Iohannis,Liviu Dragnea,niciodata sa nu spui niciodata,nuante,nuante si compromisuri,Victor Ponta plagiat Kovesi  Nu È™tiu cine a spus primul 'žniciodată să nu spui niciodată' dar mare dreptate a avut. Timpul are ciclurile lui, care repetă didactic anumite secvențe, dar mereu cu câte ceva modificat ca să dea pilde, mai ales celor încăpățânați, È™i să le sporească înțelepciunea. 'žExistă nuanțe', ne învață ciclurile...Blog politic si polemic