Scorul acestui articol
[Total: 99 voturi. Media: 4.9]

 

În plină criză politică, cu un guvern dezintegrat și cu un premier discreditat de trecutul său cețos, România încearcă, prin vocea președintelui Iohannis, să îndulcească fierea. Să vândă gogoși zaharisite la export.

Domnul Iohannis declară pentru media străină, la interval de doar două zile, următoarele:

07.09. 2021

„Vă garantez că vom găsi cele mai potrivite soluții pentru a depăÈ™i actuala criză politică È™i a continua o guvernare pentru dezvoltarea României” [Klaus Iohannis, marți, la Reuniunea Anuală a Diplomației Române].

09.09.2021

„Chestiunea guvernamentală nu este absolut deloc îngrijorătoare”, [ Klaus Iohannis, joi, într-o vizită oficială în Elveția].

Discrepanța între ce se întâmplă în țară așa cum vedem și simțim noi, din interior, și ce transmite Klaus Iohannis din Dealul Cotrocenilor, din stratosfera lui rarefiată, este uriașă. Prăpastia dintre adevăr și halucinație. Cu obișnuita-i grimasă minerală, fără semne vitale, cu acel zâmbet prăfos parcă tăiat cu traforajul într-o mască de gips, domnul președinte asigură planeta că situația din țara sa „nu este absolut deloc îngrijorătoare„, că românii au câteodată darul exagerării, așa fiind ei, prin genă, mai patetici și mai speriați de bombe decât alții.

Eu sunt gata, pentru o clipă, să mă fac că îl cred. Să plec de la premisa că domnia sa a găsit, într-adevăr, „cea mai potrivită soluție” și că de aceea este atât de „deloc îngrijorat”, pentru că știe dânsul ce știe.

Nu ne spune care este soluția miraculoasă cu care ne va blagoslovi, probabil pentru a nu-i pune în pericol succesul. Să încercăm atunci să o descoperim singuri, dacă logica încă mai funcționează și mai e bună la ceva când vine vorba de declarațiile și acțiunile lui Klaus Iohannis.

Avem certitudinea că, în acest moment, Klaus Iohannis îl sprijină pe Florin Cîțu să rămână premier. Cu toate forțele sale, în orice condiții, cu orice riscuri, fie ce-o fi. Interimari la 5 ministere, o moțiune de cenzură ce abia așteaptă să fie votată în Parlament, un val de scumpiri amenințând să degenereze în tzunami, toate aceste pericole dătătoare de insomnii pentru unii sunt, pentru domnia sa, bagatele. Scopul imediat al președintelui este evident: peste două săptămâni Cîțu să fie ales președinte al PNL. Până aici mai toată lumea este de acord. Dar după acest moment?

Pe ce aranjament(e) mizează nepravoslavnicul nostru președinte ca să ne salveze? Să analizăm cele mai rezonabile scenarii:

  1. Câțu președinte PNL și, în continuare, premier. Asta ar însemna USR în opoziție și guvern minoritar susținut din umbră de PSD. Sinucidere curată pentru PNL (și implicit pentru Iohannis și Câțu) mai ales în perspectiva scumpirii uriașe a vieții și a pauperizării galopante a populației. Căci PSD, când situația românilor va sta să explodeze, va fi primul ce-i va indica pe liberali ca principali vinovați și-i va pune la zid capitalizând toate beneficiile politice;
  2. Cîțu președinte PNL și numirea de către Iohannis a unui alt premier liberal. Are sens doar dacă Iohannis dorește readucerea USR la guvernare. Eu cred că, vanitos cum îl știm, îi va fi foarte greu să-i ierte pe usereplusiști pentru atacurile și jignirile la care îl supun în aceste zile. În plus, apar niște întrebări îngrijorătoare pentru succesul acțiunii: cum va colabora „președintele PNL Cîțu” cu noul premier PNL care va fi desemnat în locul lui și, deloc neglijabil, cum va conviețui „președintele PNL Cîțu”, din noua poziție, cu oamenii lui Cioloș și Barna? Care, sub efectul beției victoriei de a-l fi debaracat pe inamicul lor nr. 1 și cu frustrările acumulate în aceste zile de umilire totală, vor negocia la sânge, de pe poziții de forță, revenirea în coaliție. Deja Cioloș zilele trecute, într-un interviu, a aruncat petarda: USR-PLUS se va întoarce la guvernare doar dacă va primi poziția de prim „“ ministru. Posibili candidați avuți în vedere pentru a-l înlocui pe Cîțu: Ghinea, Drulă și, ultimul pe listă, cu infinită modestie, Dacien. Această variantă, cu refacerea coaliției „de dreapta”, este cea mai acreditată în mass media. Eu însă nu cred în ea. Succesul ei ar depinde de prea multe necunoscute și de realizarea peste noapte a unei armonii între trei centre de putere pline de pretenții și ifose (Președinte, PNL, USR) care sunt extrem de antagonizate în acest moment.
  3. Cîțu președinte PNL și desemnarea de către Iohannis a unui prim ministru membru PSD sau tehnocrat propus de PSD. Alianța PSD „“ PNL „“ UDMR ar avea o majoritate confortabilă în Parlament și ar fi cea mai stabilă și reprezentativă soluție de guvernare. În afară de procentele asiguratoare pe care le-ar acumula, această uniune ar mai prezenta și un alt mare avantaj: ar fi formată din politicieni normali la cap, cu ceva competențe administrative și compatibili între ei. Nu e puțin lucru, după experiența concubinajului de balamuc cu zărghiții care nu vor să jure pe Biblie și visează la copii concepuți prin anus și aduși pe lume tot pe-acolo, cu clisma în loc de forceps. Aceasta ar putea să fie „soluția salvatoare” de conjunctură, dar mă îndoiesc că președintele Iohannis e dispus ca, spre binele țării, să-și calce pe suflet și pe orgoliu. Cum am mai spus, deciziile sale sunt marcate de un deficit de inteligență care-l împiedică să fie, măcar în ceasul al 12-lea, rațional și patriot.

Sigur, se mai pot imagina și alte scenarii (de exemplu Cîțu președinte al Senatului ca, în caz de suspendare a președintelui, să existe un înlocuitor convenabil, sau Barna premier de paie sau”¦ș.a.m.d.) dar e greu ca ele să poată fi încadrabile la „cea mai potrivită soluție” din punctul de vedere al lui Klaus Iohannis.

În realitate nu cred că domnul Iohannis, când a rostit frazele respective, chiar avea în minte o soluție la criza politică actuală, bună în același timp și pentru el și pentru români. S-a axat, în declarațiile citate, doar pe un discurs propagandistic care să-l scutească de explicații pe fond privind situația reală și consecințele ei pe plan intern și internațional. Ce era să spună? Că a dat-o în bară generalizat, la tot ce a încercat să întreprindă ca politician de anvergură? Că „premierul lui” este un personaj compromis? Că „guvernul lui” este o adunătură de habarniști demolatori? Că „dreapta românească” reprezentată de marionete ca Dan Barna, Nicușor Dan, Clotilde Armand și, din nou, supermanul Cîțu, fură de-a valma nu doar miliarde de euro, dar și alegeri, și conștiințe, și programe naționale de investiții și tot ce-a mai rămas de jefuit prin țara asta?

Și atunci președintele preferă să vândă gogoși. Umplute cu baliverne scrise de alții pe prompter, pudrate cu un praf alb, soporific, despre care nu mai crede nici dracu”™ că ar fi zahăr farin.

După toate semnele, ne-am emancipat fatal. Luminata conducere a țării noastre a trecut la next level: cultivarea unei lumi paralele prin operarea cu  realități virtuale.

Pentru domnul președinte și pletora sa de scorburi tot ceea ce contează este golul. Nu de fotbal ci de conținut. Găunoșenia să trăiască! De ce să-și onoreze valorile plecate cu modestie dintre noi? De ce s-ar fi dus statuarul de la Sibiu la funeraliile lui Ion Caramitru când a fost mult mai comod să se pozeze, ca între statui, cu doamna Carmen și cu baronul Samuel von Brukenthal?

Fac o propunere pentru posteritate: când nemuritorul nostru președinte actual va fi turnat în bronz, să fie înfățișat ca o mare scorbură. Cu rădăcinile uscate și cu niște colivii de sticleți pe cioturile rămase din coroană.

https://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2021/09/Statui.jpghttps://www.conteledesaintgermain.ro/wp-content/uploads/2021/09/Statui-150x150.jpgContele de Saint GermainEditorialealegeri PNL,alegeri USR PLUS,declaratii Iohannis criza,Florin Catu presedinte,motiune de cenzura,statui  În plină criză politică, cu un guvern dezintegrat și cu un premier discreditat de trecutul său cețos, România încearcă, prin vocea președintelui Iohannis, să îndulcească fierea. Să vândă gogoși zaharisite la export. Domnul Iohannis declară pentru media străină, la interval de doar două zile, următoarele: 07.09. 2021 'Vă garantez că vom găsi...Blog politic si polemic