Scorul acestui articol
[Total: 2 voturi. Media: 1.5]

Mulţimile electorale (extrase)

Mulţimile electorale, adică acele colectivităţi chemate să-i aleagă pe titularii anumitor funcţii, constituie mulţimi eterogene. […] Caracteristicile pe care le manifesta îndeosebi sunt slaba aptitudine pentru rationament, absenţa de spirit critic, iritabilitatea, credulitatea şi simplismul.Descoperim, de asemenea, în deciziile lor influenţa conducătorilor şi rolul factorilor enumerati anterior: afirmaţia, repetiţia, prestigiul şi contagiunea.

[…]

Prima calitate pe care trebuie să o aibă un candidat este prestigiul. Prestigiul personal nu poate fi înlocuit decât de acela dat de avere. Talentul, chiar geniul, nu sunt elemente de succes.

Dacă alegătorii, cuprinzând indeosebi muncitori şi ţărani aleg atât de rar pe unul de-ai lor pentru a-i reprezenta, este pentru că personalităţile ridicate din rândurile lor nu au pentru dânşii niciun prestigiu.

Dar a avea prestigiu nu este suficient ca să-ţi asiguri succesul în alegeri. Electoratul ţine să-şi vadă flatate poftele şi vanităţile; candidatul trebuie să-l copleşească cu linguşeli extravagante, să nu ezite să-i facă cele mai fantastice promisiuni. În faţa muncitorilor se cuvine să-i insulţi şi să-i defăimăzi pe cât poţi pe patronii acestora. Cât despre candidatul rival, trebuie să-ţi dai osteneala să-l zdrobeşti stabilind, prin repetiţie şi contagiune, că el este ultimul dintre ticăloşi şi că nimeni nu ignoră faptul că a comis mai multe crime. Bineînţeles că este de prisos să se caute vreo aparenţă de probă. Dacă adversarul este un slab cunoscător al psihologiei maselor, el va incerca să se justifice prin argumente, în loc să răspundă simplu la afirmaţiile calomniatorului prin alte afirmaţii la fel de calomnioase; altfel nu va avea nicio şansă să triumfe.

Programul scris al candidatului nu trebuie să fie prea categoric, deoarece adversarii săi s-ar putea mai târziu să i-l opună. Pot fi făgăduite fără teamă reformele cele mai considerabile. Aceste exagerări produc pe moment un mare efect, iar pentru viitor nu angajează la nimic. Într-adevăr, alegătorul nu se preocupă nicidecum, mai târziu, să vadă dacă alesul şi-a îndeplinit profesiunea de credinţă aclamată şi pentru care se presupune că a fost ales.

[…]

Dacă oameni tobă de carte ar compune ei singuri corpul electoral, voturile lor nu ar fi mai bune decât cele de  azi. Ei s-ar călăuzi îndeosebi după sentimentele lor şi după spiritul lor de partid. Nici una dintre dificultăţile noastre actuale nu ar dispărea, ba, cu certidudine, am avea una în plus: împovărătoarea tiranie a castelor.

Restrâns sau general, bântuind într-o ţară republicană sau în una monarhică, sufragiul mulţimilor este pretutindeni asemănător şi tălmăceşte adesea aspiraţiile şi trebuinţele inconştiente ale rasei. Media aleşilor reprezintă pentru fiecare naţiune sufletul mediu al rasei sale. De la o generaţie la alta, îl regăsim aproape identic.

Contele de Saint GermainEditorialealegatori.,candidat,Gustave le Bon,multimi electorale,Psihologia maselorMulţimile electorale (extrase) Mulţimile electorale, adică acele colectivităţi chemate să-i aleagă pe titularii anumitor funcţii, constituie mulţimi eterogene. Caracteristicile pe care le manifesta îndeosebi sunt slaba aptitudine pentru rationament, absenţa de spirit critic, iritabilitatea, credulitatea şi simplismul.Descoperim, de asemenea, în deciziile lor influenţa conducătorilor şi rolul factorilor enumerati anterior:...Blog politic si polemic