Scorul acestui articol
[Total: 2 voturi. Media: 1.5]

Mulțimile electorale (extrase)

Mulțimile electorale, adică acele colectivități chemate să-i aleagă pe titularii anumitor funcții, constituie mulțimi eterogene. […] Caracteristicile pe care le manifesta îndeosebi sunt slaba aptitudine pentru rationament, absența de spirit critic, iritabilitatea, credulitatea și simplismul.Descoperim, de asemenea, în deciziile lor influența conducătorilor și rolul factorilor enumerati anterior: afirmația, repetiția, prestigiul și contagiunea.

[…]

Prima calitate pe care trebuie să o aibă un candidat este prestigiul. Prestigiul personal nu poate fi înlocuit decât de acela dat de avere. Talentul, chiar geniul, nu sunt elemente de succes.

Dacă alegătorii, cuprinzând indeosebi muncitori și țărani aleg atât de rar pe unul de-ai lor pentru a-i reprezenta, este pentru că personalitățile ridicate din rândurile lor nu au pentru dânșii niciun prestigiu.

Dar a avea prestigiu nu este suficient ca să-ți asiguri succesul în alegeri. Electoratul ține să-și vadă flatate poftele și vanitățile; candidatul trebuie să-l copleșească cu lingușeli extravagante, să nu ezite să-i facă cele mai fantastice promisiuni. În fața muncitorilor se cuvine să-i insulți și să-i defăimăzi pe cât poți pe patronii acestora. Cât despre candidatul rival, trebuie să-ți dai osteneala să-l zdrobești stabilind, prin repetiție și contagiune, că el este ultimul dintre ticăloși și că nimeni nu ignoră faptul că a comis mai multe crime. Bineînțeles că este de prisos să se caute vreo aparență de probă. Dacă adversarul este un slab cunoscător al psihologiei maselor, el va incerca să se justifice prin argumente, în loc să răspundă simplu la afirmațiile calomniatorului prin alte afirmații la fel de calomnioase; altfel nu va avea nicio șansă să triumfe.

Programul scris al candidatului nu trebuie să fie prea categoric, deoarece adversarii săi s-ar putea mai târziu să i-l opună. Pot fi făgăduite fără teamă reformele cele mai considerabile. Aceste exagerări produc pe moment un mare efect, iar pentru viitor nu angajează la nimic. Într-adevăr, alegătorul nu se preocupă nicidecum, mai târziu, să vadă dacă alesul și-a îndeplinit profesiunea de credință aclamată și pentru care se presupune că a fost ales.

[…]

Dacă oameni tobă de carte ar compune ei singuri corpul electoral, voturile lor nu ar fi mai bune decât cele de  azi. Ei s-ar călăuzi îndeosebi după sentimentele lor și după spiritul lor de partid. Nici una dintre dificultățile noastre actuale nu ar dispărea, ba, cu certidudine, am avea una în plus: împovărătoarea tiranie a castelor.

Restrâns sau general, bântuind într-o țară republicană sau în una monarhică, sufragiul mulțimilor este pretutindeni asemănător și tălmăcește adesea aspirațiile și trebuințele inconștiente ale rasei. Media aleșilor reprezintă pentru fiecare națiune sufletul mediu al rasei sale. De la o generație la alta, îl regăsim aproape identic.

Contele de Saint GermainEditorialealegatori.,candidat,Gustave le Bon,multimi electorale,Psihologia maselorMulțimile electorale (extrase) Mulțimile electorale, adică acele colectivități chemate să-i aleagă pe titularii anumitor funcții, constituie mulțimi eterogene. Caracteristicile pe care le manifesta îndeosebi sunt slaba aptitudine pentru rationament, absența de spirit critic, iritabilitatea, credulitatea și simplismul.Descoperim, de asemenea, în deciziile lor influența conducătorilor și rolul factorilor enumerati anterior:...Blog politic si polemic