Scorul acestui articol
[Total: 47 voturi. Media: 4.1]

 

Gambitul este o deschidere în È™ah prin care se sacrifică o piesă uÈ™oară, cel mai adesea un pion, cu scopul de a obține, în schimb, inițiativa atacului.

Tot ce-a făcut Liviu Dragnea în campania asta, dar, mai ales, de la alegeri până azi, aduce a manevre È™ahistice ofensive, menite să-i păstreze pe el È™i partidul său în centrul atenției publice.

Tactica întreținerii unui mare mister în jurul numelui propunerii PSD pentru poziția de premier mi se pare acum, la ridicarea voalului, una extrem de inspirată. Ea a reuÈ™it să creeze în opinia publică românească un interes uriaÈ™. Au fost împinse în planul trei (planul doi rămânând unul tampon, de tranzit rapid) orice alte evenimente de breaking news.

În această  perioadă notorietatea lui Liviu Dragnea a crescut exponențial, el reuÈ™ind să se metamorfozeze din È™mecheraÈ™ul mediocru cu glumițe de provincial în crupierul „“ vrăjitor, inventiv È™i autoritar, care face jocurile cum vrea el.

Să fii capabil să protejezi un astfel de secret până la capăt, cu toată tehnica de vârf a serviciilor speciale concentrată asupra ta,  cu toți acoperiții din anturajul tău umiliți de neputință È™i umplându-È™i rapoartele secrete cu ridicări din umeri, reprezintă o victorie mare È™i, aÈ™ zice, simbolică, asupra „žsistemului”. O dovadă că „žse poate”!

Nu-mi amintesc, în istoria noastră recentă, un caz de secret atât de bine păstrat față de serviciile de informații È™i față de ziariÈ™ti.

Și numai prin această performanță È™i Liviu Dragnea se poate considera rebrenduit. Acum chiar că È™i-a câÈ™tigat autoritatea È™i imaginea de adevărat È™ef de partid. A reuÈ™it, pe o secvență, e adevărat, nu foarte întinsă în timp, să preia controlul asupra actualității. Să facă el agenda televiziunilor, a personalităților altă dată de prim plan (Iohannis, CioloÈ™, Băsescu), ba chiar a populației largi.

Cât despre mutarea de azi, propunerea doamnei Sevil Shhaideh pentru postul de prim „“ ministru, ea este, pe cât de surprinzătoare, pe atât de plină de capcane. Atât pentru adversarii domnului Dragnea cât È™i pentru domnul Dragnea însuÈ™i.

Etnia È™i religia doamnei Shhaideh vor genera interpretări extreme È™i emoționale. Cu certitudine vom asista la luări de poziție la limita intoleranței È™i a È™ovinismului. Dacă adăugăm la asta È™i faptul că soțul doamnei Shhaideh este sirian, va trebui să ne aÈ™teptăm ca È™i tema terorismului È™i a transformării României într-o destinație devenită, brusc, de interes pentru refugiații arabi din zonele de conflict (în cazul în care Sevil Shhaideh va fi acceptată ca prim „“ ministru de preÈ™edintele Iohannis) să devină una predilectă pentru adversarii PSD.

Pe de altă parte, domnul Iohannis se trezeÈ™te brusc în palme cu un cartof fierbinte ce va necesita, pentru o bună manevrare, niÈ™te mănuÈ™i speciale. De temperanță, de diplomație, de cântărire cu mare atenție a argumentelor È™i a rezoluției finale.

Impresia mea, acum, la cald, despre această numire avansată de Liviu Dragnea, aÈ™ exprima-o tot în termeni È™ahistici: ea reprezintă un „žÈ™ah” dat preÈ™edintelui Iohannis, printr-un sacrificiu de piesă. Cred că domnul Dragnea a luat serios în calcul sacrificarea prin această mutare intermediară a doamnei Shhaideh, adică ipoteza ca domnul Iohannis să respingă nominalizarea PSD. Dacă va fi aÈ™a, Dragnea va împuÈ™ca doi iepuri: îl va pune pe Klaus Iohannis în contradicție cu propriile teorii È™i valori È™i va demonstra că reproÈ™ul făcut PSD, că ar respinge străinii È™i ar avea accente de naționalism extrem, se potriveÈ™te mult mai bine adversarilor săi, care una declară È™i alta fac.

Dacă doamna Shhaideh nu va fi agreată de preÈ™edinte, Liviu Dragnea nu va avea nicio dificultate în a propune un alt candidat care să întrunească È™i criteriile de integritate ale lui Iohannis È™i cerințele din Constituție.

Iar dacă doamna Shhaideh va deveni premier, tot Liviu Dragnea va ieÈ™i în câÈ™tig: È™i-a impus voința, È™i-a impus omul È™i, pe deasupra, È™i-a păstrat planul inițial: peste un timp, când Legea 90 va fi declarată neconstituțională, nimic nu-l va mai putea împiedica să preia el conducerea la Palatul Victoria.

Până atunci, însă, va trebui să facă față setei turbate de răzbunare a sistemului, a binomului, a strategilor preÈ™edintelui Iohannis pentru care digerarea eÈ™ecului de la alegeri, dar, mai ales, a acestei victorii de etapă a lui Liviu Dragnea, reprezintă un adevărat coÈ™mar.

Contele de Saint GermainEditorialebinomul SRI-DNA,gambit,Liviu Dragnea,nationalism extremist,PSD,sah,Sevil Shhaideh,sovinism,victorie asupra sistemului  Gambitul este o deschidere în È™ah prin care se sacrifică o piesă uÈ™oară, cel mai adesea un pion, cu scopul de a obține, în schimb, inițiativa atacului. Tot ce-a făcut Liviu Dragnea în campania asta, dar, mai ales, de la alegeri până azi, aduce a manevre È™ahistice ofensive, menite să-i...Blog politic si polemic