Eroicilor japonezi, anonima noastră solidaritate
(Acest comentariu a fost postat la editorialul din EVZ al lui Mircea Cartarescu, intitulat “Tragedia japoneza”, editorial ce poate fi citit accesand linkul http://www.evz.ro/detalii/stiri/senatul-evz-tragedia-japoneza-924312.html)
De foarte multă vreme, cred că de la tragedia de la maternitatea Giuleşti, nu am mai găsit motive să mă simt solidar cu Mircea Cărtărescu. Editorialul său de astăzi constituie însă un astfel de motiv. Ar fi putut scrie despre măruntele noastre lupte în noroi, despre Băse, Crin sau moguli, despre moţiunea de cenzură sau execuţia lui Avram Iancu. A rezistat tentaţiei. A avut la el, spre deosebire de mulţi alţii, detectorul şi sensibilitatea necesare întâlnirii cu şi reacţiei la un eveniment epocal. La o tragedie ce s-ar putea să devanseze cu un an şi jumătate previziunile mayaşe.
Ceea ce a sesizat Mircea Cărtărescu şi eu resimt aproape ca o vinovăţie este că mă uit în jur şi descopăr că suntem foarte liniştiţi. Indecent de liniştiţi. Cufundaţi până la inconştienţă în ancestrala noastră complicitate cu fatalitatea.
Nu vreau să spun că ar trebui să intrăm în panică. Panica este o slăbiciune cu care japonezii sunt antrenaţi să lupte încă de mici. Încă din preistoria neamului lor. Şi au ajuns să o controleze atât de bine.
Să se fi considerat natura sfidată tocmai de această virtute a japonezilor, şlefuită fără egal, încât să decidă a le administra exact lor o atât de terifiantă lecţie?
Nu vreau să spun că ar trebui să intrăm în panică ci că ar trebui să ne pese mai mult. Şi nu atât din motive egoiste, că norul radioactiv ar putea ajunge şi la noi, cât din motive umanitare.
Ceea ce li se întâmplă acelor oameni disciplinaţi, muncitori, cu eroic spirit de sacrificiu şi cu un simţ al onoarei fără egal, pare o imensă nedreptate. S-ar putea însă să fie un semn că omul nu a înţeles corect nici până azi care este sistemul de valori al divinităţii.
Gestul lui Mircea Cărtărescu, de a-i păsa de tragedia japoneză, mă impresionează şi mă conectează la fiorul global de compasiune faţă de suferinţa acestor semeni atât de loviţi.
Să ne privim o clipă telefonul mobil sau laptopul sau televizorul şi să ne imaginam că a existat un moment în care acolo, în insulele acelea zgâlţâite din ţâţâni, cineva cu ochii migdalaţi, ochi care acum plâng, s-a străduit să-l fabrice exact pentru noi. Acelui anonim să-i transmitem anonima noastră solidaritate.
https://www.conteledesaintgermain.ro/eroicilor-japonezi-anonima-noastra-solidaritate/18-03-2011Editorialecalendarul mayas,Mircea Cartarescu,panica,Senatul EVZ,Tragedia japoneza(Acest comentariu a fost postat la editorialul din EVZ al lui Mircea Cartarescu, intitulat 'Tragedia japoneza', editorial ce poate fi citit accesand linkul http://www.evz.ro/detalii/stiri/senatul-evz-tragedia-japoneza-924312.html) De foarte multă vreme, cred că de la tragedia de la maternitatea Giuleşti, nu am mai găsit motive să mă simt solidar cu Mircea Cărtărescu. Editorialul...Contele de Saint Germain de Saint Germainsaintgermain66@yahoo.comAdministratorContele de Saint GermainComentarii prin Facebook:
Anonima noastra solidaritate si sincera noastra ingrijorare.
Tsunami-ul nu distrus doar o centrala nucleara, ci si bursele de capital din toata lumea precum si tot echilibrul geostrategic din Pacificul de est. Japonia agatata de China este o lovitaura, probabil mortala la influenta america in in zona. Taiwanul ramane fara un prieten crucial, iar Coreea e deja incinsa militar. Exact ce lipsea. Nu ne ramane decat sa speram in intelepciunea Chinei…
In afara de o lovitura grea la adresa apologetilor liberalismului radical (e clar ca centrala, operata PRIVAT, nu a fost la cotele necesare se securitate) se ridica serioase semne de intrebare la adresa propriilor capacitati nucleare. Daca apare un parteneriat public privat pentru gestionarea centralei de la Cernavoda, probabail prin asumarea raspunderii guvernului, cred ca detestatii mitici vor trebui sa emigraze rapid.
In rest se reface trilaterala care a luptat consistent contra totalitarismului si a adus majoritatea progresului tehnic si cultural din ultmul secol: SUA, Marea Britanie si Franta. Iar cumpararea de mercenari se dovedeste inutila in Libia, poate ar trebui sa spuna cineva si preseintelui nostru ca mercenarii politici pe care ii cumpara sunt o solutie pe termen foarte scurt. Pe termen mediu si lung, nu poate sa cumpere peste 50% din voturi tot cu banii aceloras alegatori, romanii nu sunt chiar atat de prosti. Ultima achizitie, Marian Vanghelie, pana mai ieri etalonul de marlanie pentru intelectualii lui Basescu, a inceput valsul alaturi de Elena Udrea. Corect, omul are aptitudini: a cumparat voturi la greu, nu s-a ferit sa dea citat din arhiva de la doi si-un sfert pe care si-a insusit-o, mai ales pasaje cu “fetita EBA care se mai incinge”. Oamenii presedintelui! Iar despre fuga de raspundere, magistralul Sebastian Lazaroiu impinge in fata Banca Nationala pentru masurile anti criza. Este normal ca in perioadele de criza BNR sa fie aiba firul scurt cu Cotroceni si Victoria, dar asta nu inseamna ca primul ministru si presedintele sa arunce convenabil raspunderea politica a masurilor anti criza pe umerii unui tehnocrat. Nu Mugur Isarescu a primit voturi si increderea majoritati pentru orchestrarea tarii, ci PDL si Traian Basescu. Se dovedeste aici sinceritatea si barbatia marilor oameni de stat, iar domnul Isarescu tocmai constientizeaza ce prieten periculos e Traian Basescu. Personal il respect, cu plusurile si minusurile lui, si ii urez din toata inima sa isi gaseasca noi prieteni, mai ales din cei care isi asuma responssabilitatea pentru decizii dificile si nu sacrifica experti si institutii respectate pentru jocuri de imagine.
In general, principiile inving dezastrele, iar compromisurile substantiale se platesc.