Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

(Acest comentariu a fost postat la editorialul din EVZ al lui Mircea Cartarescu, intitulat “Tragedia japoneza”, editorial ce poate fi citit accesand linkul http://www.evz.ro/detalii/stiri/senatul-evz-tragedia-japoneza-924312.html)

 

De foarte multă vreme, cred că de la tragedia de la maternitatea Giuleşti, nu am mai găsit motive să mă simt solidar cu Mircea Cărtărescu. Editorialul său de astăzi constituie însă un astfel de motiv. Ar fi putut scrie despre măruntele noastre lupte în noroi, despre Băse, Crin sau moguli, despre moţiunea de cenzură sau execuţia lui Avram Iancu. A rezistat tentaţiei. A avut la el, spre deosebire de mulţi alţii,  detectorul şi sensibilitatea necesare întâlnirii cu şi reacţiei la un eveniment epocal. La o tragedie ce s-ar putea să devanseze cu un an şi jumătate previziunile mayaşe.

Ceea ce a sesizat Mircea Cărtărescu şi eu resimt aproape ca o vinovăţie este că mă uit în jur şi descopăr că suntem foarte liniştiţi. Indecent de liniştiţi. Cufundaţi până la inconştienţă în ancestrala noastră complicitate cu fatalitatea.

Nu vreau să spun că ar trebui să intrăm în panică. Panica este o slăbiciune cu care japonezii sunt antrenaţi să lupte încă de mici. Încă din preistoria neamului lor. Şi au ajuns să o controleze atât de bine.

Să se fi considerat natura sfidată tocmai de această virtute a japonezilor, şlefuită fără egal,  încât să decidă a le administra exact lor o atât de terifiantă lecţie?

Nu vreau să spun că ar trebui să intrăm în panică ci că ar trebui să ne pese mai mult. Şi nu atât din motive egoiste, că norul radioactiv ar putea ajunge şi la noi, cât din motive umanitare.

Ceea ce li se întâmplă acelor oameni disciplinaţi, muncitori, cu eroic spirit de sacrificiu şi cu un simţ al onoarei  fără egal, pare o imensă nedreptate. S-ar putea însă să fie un semn că omul nu a înţeles corect nici până azi care este sistemul de valori al divinităţii.

Gestul lui Mircea Cărtărescu, de a-i păsa de tragedia japoneză, mă impresionează şi mă conectează la fiorul global de compasiune faţă de suferinţa acestor semeni atât de loviţi.

Să ne privim o clipă telefonul mobil sau laptopul sau televizorul şi să ne imaginam  că a existat un moment în care acolo, în insulele acelea zgâlţâite din ţâţâni, cineva cu ochii migdalaţi, ochi care acum plâng, s-a străduit să-l fabrice exact pentru noi. Acelui anonim să-i transmitem anonima noastră solidaritate.

Contele de Saint GermainEditorialecalendarul mayas,Mircea Cartarescu,panica,Senatul EVZ,Tragedia japoneza(Acest comentariu a fost postat la editorialul din EVZ al lui Mircea Cartarescu, intitulat 'Tragedia japoneza', editorial ce poate fi citit accesand linkul http://www.evz.ro/detalii/stiri/senatul-evz-tragedia-japoneza-924312.html)   De foarte multă vreme, cred că de la tragedia de la maternitatea Giuleşti, nu am mai găsit motive să mă simt solidar cu Mircea Cărtărescu. Editorialul...Blog politic si polemic