Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

(Acest comentariu a fost postat la editorialul din EVZ al lui Mircea Cartarescu, intitulat „Tragedia japoneza”, editorial ce poate fi citit accesand linkul http://www.evz.ro/detalii/stiri/senatul-evz-tragedia-japoneza-924312.html)

 

De foarte multă vreme, cred că de la tragedia de la maternitatea Giulești, nu am mai găsit motive să mă simt solidar cu Mircea Cărtărescu. Editorialul său de astăzi constituie însă un astfel de motiv. Ar fi putut scrie despre măruntele noastre lupte în noroi, despre Băse, Crin sau moguli, despre moțiunea de cenzură sau execuția lui Avram Iancu. A rezistat tentației. A avut la el, spre deosebire de mulți alții,  detectorul și sensibilitatea necesare întâlnirii cu și reacției la un eveniment epocal. La o tragedie ce s-ar putea să devanseze cu un an și jumătate previziunile mayașe.

Ceea ce a sesizat Mircea Cărtărescu și eu resimt aproape ca o vinovăție este că mă uit în jur și descopăr că suntem foarte liniștiți. Indecent de liniștiți. Cufundați până la inconștiență în ancestrala noastră complicitate cu fatalitatea.

Nu vreau să spun că ar trebui să intrăm în panică. Panica este o slăbiciune cu care japonezii sunt antrenați să lupte încă de mici. Încă din preistoria neamului lor. Și au ajuns să o controleze atât de bine.

Să se fi considerat natura sfidată tocmai de această virtute a japonezilor, șlefuită fără egal,  încât să decidă a le administra exact lor o atât de terifiantă lecție?

Nu vreau să spun că ar trebui să intrăm în panică ci că ar trebui să ne pese mai mult. Și nu atât din motive egoiste, că norul radioactiv ar putea ajunge și la noi, cât din motive umanitare.

Ceea ce li se întâmplă acelor oameni disciplinați, muncitori, cu eroic spirit de sacrificiu și cu un simț al onoarei  fără egal, pare o imensă nedreptate. S-ar putea însă să fie un semn că omul nu a înțeles corect nici până azi care este sistemul de valori al divinității.

Gestul lui Mircea Cărtărescu, de a-i păsa de tragedia japoneză, mă impresionează și mă conectează la fiorul global de compasiune față de suferința acestor semeni atât de loviți.

Să ne privim o clipă telefonul mobil sau laptopul sau televizorul și să ne imaginam  că a existat un moment în care acolo, în insulele acelea zgâlțâite din țâțâni, cineva cu ochii migdalați, ochi care acum plâng, s-a străduit să-l fabrice exact pentru noi. Acelui anonim să-i transmitem anonima noastră solidaritate.

Contele de Saint GermainEditorialecalendarul mayas,Mircea Cartarescu,panica,Senatul EVZ,Tragedia japoneza(Acest comentariu a fost postat la editorialul din EVZ al lui Mircea Cartarescu, intitulat 'Tragedia japoneza', editorial ce poate fi citit accesand linkul http://www.evz.ro/detalii/stiri/senatul-evz-tragedia-japoneza-924312.html)   De foarte multă vreme, cred că de la tragedia de la maternitatea Giulești, nu am mai găsit motive să mă simt solidar cu Mircea Cărtărescu. Editorialul...Blog politic si polemic