Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

… Pentru că realitatea legată de ea este ascunsă sub prea multe aspecte de culise, la care au acces numai conecşii serviciilor Iar acest clar-obscur deformează percepţia profundă.

Discuţiile de la televizor reflectă doar interpretări superficiale, bazate pe informaţiile accesibile şi pe talentul analiştilor de a citi, la prima mână,  în dosul acestora.

Pe măsură ce detalii din partea nevăzută a negocierilor sunt lăsate să răsufle în presă, înţelegem mai bine cât de aproape sau cât de departe suntem de adevăr în intuiţiile noastre.

De pildă reproşurile privind corupţia şi fragilitatea statului de drept.

Aceste reproşuri există. În declaraţia ministrului de interne german, a ambasadorului Germaniei la Bucureşti, mai recent în declaraţia ministrului finlandez de Interne. Formularea lor pentru presă este însă făcută la modul general, fără exemple concrete argumentative. Din acest motiv fiecare le interpretează cum îi convine.

Preşedintele Băsescu ne spune că aceste reproşuri sunt, practic, o reformulare în limbaj diplomatic a condiţionărilor din raportul MCV. Prin urmare, ne indică drept unică soluţie de ieşire din impas implementarea rapidă a recomandărilor din acel raport. Numirea urgentă a şefilor la DNA şi Ministerul Public, renunţarea la parlamentarii şi membrii guvernului atinşi într-un fel sau altul de procurori sau de ANI etc. Domnia sa este aproape disperat  să nu piardă de sub control singura armă redutabilă care i-a mai rămas, justiţia. Pentru asta joacă all in pe mirajul Schengen, încercând să inducă guvernului şi opiniei publice o stare de urgenţă, de precipitare, de ultim tren pentru care merită să laşi baltă legi, proceduri, prudenţe, şi să asculţi necondiţionat de Cotroceni.

Premierul Ponta, pe de altă parte, dă vina pe oportunismul politic al celor care, opunându-se intrării României în Schengen, punctează electoral în competiţiile de la ei din ţară. Condiţiile tehnice au fost îndeplinite, suntem victime ale unor jocuri politice peste capul nostru, deci, în aceste condiţii, nu avem nimic mai bun de făcut decât să ne vedem de priorităţile interne şi să aşteptăm schimbarea conjuncturii internaţionale.

Timid, oarecum contextual, este scăpată însă într-un interviu televizat al ministrului de interne german informaţia că, de fapt, marea îngrijorare a cancelariilor occidentale se leagă de riscul ca, din cauza corupţiei funcţionarilor vamali din Bulgaria şi România, prea mulţi cetăţeni extracomunitari să fie lăsaţi nepermis de uşor să afluiască de la est la vest prin aceste graniţe, transportând cu ei, aluvionar, spre inima Europei, pericole majore de terorism şi contrabandă.

Concluzia este că uneori jumătăţile de adevăr sunt mai periculoase, prin efectele lor perverse, decât minciunile integrale.

Aici, jumătatea de adevăr este că, da, ni s-a reproşat corupţia. Jumătatea de minciună, adăugată de preşedinte şi oamenii săi este că, prin invocarea corupţiei din România, minştrii de interne care nu ne vor deocamdată în Schengen s-ar fi referit la condiţionările din raportul MCV.

Eu sunt convins că şi dacă, în mod excepţional, guvernul ar fi ascultat de îndemnurile preşedintelui şi i-ar fi făcut acestuia pe plac la toate punctele, România tot nu ar fi fost admisă, acum, în Schengen. Preşedintele, însă, s-ar fi ales cu satisfacerea pohtelor sale de dominaţie iar noi, în continuare, cu o justiţie sub călcâiul său.

Şi mai sunt convins că, toate acele recomandări din raportul MCV odată implementate, efectul lor asupra adevăratei preocupări internaţionale, corupţia din vămi, ar fi fost (ar fi) nesemnificativ.

Contele de Saint GermainEditorialeBasescu,DNA,Germania,Ministerul Public,Ponta,Raportul MCV,Schengen... Pentru că realitatea legată de ea este ascunsă sub prea multe aspecte de culise, la care au acces numai conecşii serviciilor Iar acest clar-obscur deformează percepţia profundă. Discuţiile de la televizor reflectă doar interpretări superficiale, bazate pe informaţiile accesibile şi pe talentul analiştilor de a citi, la prima mână,...Blog politic si polemic