Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

… Pentru că realitatea legată de ea este ascunsă sub prea multe aspecte de culise, la care au acces numai conecșii serviciilor Iar acest clar-obscur deformează percepția profundă.

Discuțiile de la televizor reflectă doar interpretări superficiale, bazate pe informațiile accesibile și pe talentul analiștilor de a citi, la prima mână,  în dosul acestora.

Pe măsură ce detalii din partea nevăzută a negocierilor sunt lăsate să răsufle în presă, înțelegem mai bine cât de aproape sau cât de departe suntem de adevăr în intuițiile noastre.

De pildă reproșurile privind corupția și fragilitatea statului de drept.

Aceste reproșuri există. În declarația ministrului de interne german, a ambasadorului Germaniei la București, mai recent în declarația ministrului finlandez de Interne. Formularea lor pentru presă este însă făcută la modul general, fără exemple concrete argumentative. Din acest motiv fiecare le interpretează cum îi convine.

Președintele Băsescu ne spune că aceste reproșuri sunt, practic, o reformulare în limbaj diplomatic a condiționărilor din raportul MCV. Prin urmare, ne indică drept unică soluție de ieșire din impas implementarea rapidă a recomandărilor din acel raport. Numirea urgentă a șefilor la DNA și Ministerul Public, renunțarea la parlamentarii și membrii guvernului atinși într-un fel sau altul de procurori sau de ANI etc. Domnia sa este aproape disperat  să nu piardă de sub control singura armă redutabilă care i-a mai rămas, justiția. Pentru asta joacă all in pe mirajul Schengen, încercând să inducă guvernului și opiniei publice o stare de urgență, de precipitare, de ultim tren pentru care merită să lași baltă legi, proceduri, prudențe, și să asculți necondiționat de Cotroceni.

Premierul Ponta, pe de altă parte, dă vina pe oportunismul politic al celor care, opunându-se intrării României în Schengen, punctează electoral în competițiile de la ei din țară. Condițiile tehnice au fost îndeplinite, suntem victime ale unor jocuri politice peste capul nostru, deci, în aceste condiții, nu avem nimic mai bun de făcut decât să ne vedem de prioritățile interne și să așteptăm schimbarea conjuncturii internaționale.

Timid, oarecum contextual, este scăpată însă într-un interviu televizat al ministrului de interne german informația că, de fapt, marea îngrijorare a cancelariilor occidentale se leagă de riscul ca, din cauza corupției funcționarilor vamali din Bulgaria și România, prea mulți cetățeni extracomunitari să fie lăsați nepermis de ușor să afluiască de la est la vest prin aceste granițe, transportând cu ei, aluvionar, spre inima Europei, pericole majore de terorism și contrabandă.

Concluzia este că uneori jumătățile de adevăr sunt mai periculoase, prin efectele lor perverse, decât minciunile integrale.

Aici, jumătatea de adevăr este că, da, ni s-a reproșat corupția. Jumătatea de minciună, adăugată de președinte și oamenii săi este că, prin invocarea corupției din România, minștrii de interne care nu ne vor deocamdată în Schengen s-ar fi referit la condiționările din raportul MCV.

Eu sunt convins că și dacă, în mod excepțional, guvernul ar fi ascultat de îndemnurile președintelui și i-ar fi făcut acestuia pe plac la toate punctele, România tot nu ar fi fost admisă, acum, în Schengen. Președintele, însă, s-ar fi ales cu satisfacerea pohtelor sale de dominație iar noi, în continuare, cu o justiție sub călcâiul său.

Și mai sunt convins că, toate acele recomandări din raportul MCV odată implementate, efectul lor asupra adevăratei preocupări internaționale, corupția din vămi, ar fi fost (ar fi) nesemnificativ.

Contele de Saint GermainEditorialeBasescu,DNA,Germania,Ministerul Public,Ponta,Raportul MCV,Schengen... Pentru că realitatea legată de ea este ascunsă sub prea multe aspecte de culise, la care au acces numai conecșii serviciilor Iar acest clar-obscur deformează percepția profundă. Discuțiile de la televizor reflectă doar interpretări superficiale, bazate pe informațiile accesibile și pe talentul analiștilor de a citi, la prima mână,...Blog politic si polemic