Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]


In continuarea postării mele de azi, „Măturoiul ros al sofismelor lui Andrei Pleșu”, adaug câteva reacții iscate de articolul din Dilema Veche al lui Andrei Pleșu, „Proprietatea termenilor” și de comentariul meu de pe blog la acest articol, „Tristul refugiu în semantică”.

 

Extrase de pe forumul din Dilema Veche

 

Mentorul

adăugat de GeorgePanoiu la data de 08 Martie 2011 02:03:00

Andrei Pleșu a fost Mentorul meu. Cărți, eseuri, articole, adjective, interjecții, virgule…Dacă erau de Andrei Pleșu, intrau automat la valori sigure. Când aveam dubii estetice, sociale, sau existențiale; când „problematica infinitului” îmi trezea angoasele, sau, când îmi uitam umbrela în tramvai, Mentorul își făcea treaba: era Mentorul!
Umblam prin viață fără griji. Ce vremuri!
Când Andrei Pleșu s-a hotărât să devină oarecine, ca mine și ca tine, cu idei mici, moralizator miop, certăreț, fără să-și dea seama, m-am simțit ca o mazetă. E drept, i-a rămas alchimia scrisului, dar, este prea puțin. Trebuie să îi sar în ajutor. Îi sunt dator. Nu îmi pot lăsa Mentorul fără sprijin! Poate a obosit, poate îi este frică…Angoasa infinitului poate băga spaima în oricine, ce crezi!?
Dragă Maestre, mă acceptați ca ajutor de Mentor?

Războiul lui Pleșu cu românii anti Băsescu

adăugat de Talida la data de 09 Martie 2011 08:03:16

Greu de imaginat ca un om cu eruditia domnului Andrei plesu putea sa scrie cele de mai sus. Mai ales dupa ce a demisionat din functia de consilier al lui Traian Basescu tocmai din cauza ca, asa cum chiar dinsul spunea, Presedintele se poarta ca un dictator. De ce e subreda constructia domnului Plesu? Argumenteaza Necredinciosu in ziarul online Sentinta. Argumentele inseamna mai mult decit o provocare, iar domnul Plesu este chemat sa raspunda.

Cum, Băsescu nu e dictator?

adăugat de cristi.a la data de 06 Martie 2011 03:03:53

Da, așa este, nu e dictator iar regimul actual nu poate fi descris ca dictatură. Raul Alfonsin, Carlos Menem și Fernando de la Rua nu au fost nici ei dictatori și cu toate astea au condus Argentina la dezastru. Ce s-a întâmplat în Argentina atunci seamănă perfect cu ce se întâmplă în România acum: aceleași sloganuri, aceleași idei „reformiste” și „de dreapta”, același om de la FMI, aceleași rezultate. Cândva vom trăi bine, dar asta se va întâmpla mult după plecarea lui Băsescu. Atunci când vom învăța să ne despărțim de obsesiile unor „boieri ai minții” care pretind să aibă monopolul inteligenței.

Dictator versus șmecher

adăugat de vasiler la data de 06 Martie 2011 08:03:19

Aveti dreptate domnule Plesu, in cazul de fata nu avem de a face cu un dictator ci cu un smecher asa cum bine ati afirmat mai an. Un smecher care ,,ne-a facut si ne face in continuare”, un smecher care stie prin manopere oculte sa-si subordoneze institutiile statului in interesul propriei puteri, un smecher care subordoneaza binele general propriului sau plac.
Ca sa inchei aceasta opinie va mai spun, avem in fata un smecher care din fericire mai are credibilitata a doar zece la suta din populatie procent la care contribuiti si dumneavoastra din pacate.

minima moralia…

adăugat de Killing a joke la data de 06 Martie 2011 07:03:09

[…] Iar daca autorul nu recunoaste o analogie intre diversele atitudini ale unor nume cu rezonanta istorica subliniate in articol: „žBăsescu-Mubarak, Băsescu-Lukașenko, Băsescu-Ceaușescu sau Băsescu-Hitler” este pentru ca tocmai acest gen de intelectuloizi reprezinta elementul lor comun. Si Mubarak si Lukasenko si Ceausescu si Hitler si Basescu s-au bucurat sau se bucura de sprijinul acestor „žandreiplesi” care cu pretinsa „žproprietate a termenilor”, mai mult sau mai putin naiv, cu interese materiale mai mari sau mai mici, au legitimat abuzurile celor deveniti ulterior dictatori.
Si daca ar trebui ca cineva sa plateasca pentru „žconsecintele dramatice” ale dictatorilor si dictaturilor, aceia ar trebui sa fie tocmai acest gen de fatarnici care isi folosesc virulent argumentarile pretins intelectuale pentru a sublinia pericole minimale, scrise apasat si cu litere mari, ascunzand sub litere mici si subtiri adevaratele pericole ale unei natii precum instalarea unei dictaturi si consecintele ei.

Mi-e scârbă!

adăugat de Iancu la data de 06 Martie 2011 07:03:28

Dezamagitor acest articol semnat Plesu.
Opinia mea am scris-o aici:

http://iancu.agf.ro/2011/03/06/mi-e-scarba/

Ce păcat …

adăugat de Carmen la data de 07 Martie 2011 02:03:18

M-ati indispus, dle Plesu. Vreau sa citesc o revista de cultura tocmai ca sa nu mai aud „cat de rai sunt dusmanii celor pe care ii sustin eu”. Dar probabil ca are si articolul utilitatea sa : luati aminte ca din peste 10.000 de vizualizari, doar aprox. 350 de oameni au dat „like”.

Cu tristețe

adăugat de Ioan Costea la data de 07 Martie 2011 08:03:26

Am citit È™i răscitit toate È™i am rămas cu un gust amar. Pe dinafară pare a fi o bună discuție, dar nu duce nicăieri. Politicienii de ieri È™i de azi ne-au mâncat viața, de-acum bătrânețile, È™i tinerilor cinstiți viitorul. Pare că geniul răului a luat în stăpânire România. Nu e dictatură, ziceți-i cum vreți! Zâmbeam condescendent când citeam pe ici-colo expresia „žintelectualii lui Băsescu”. Ei bine, domnule PleÈ™u, nu mai pot zâmbi. Cred că această clarificare lingvistică este o dublă greÈ™eală strategică: stârniți antipatie È™i cauționați acest regim „žne-dictatorial”. Regret.

 

 

Extrase de pe forumul acestui blog


Piticul Prono

submitted on 2011/03/09 at 22:14 |

Foarte interesant articolul si comentariile! M-au ajutat sa descopar mica smecherie semantica: Dictatura lui Traian Basescu. Nu poti sustine ca in Romania este dictatura, pe bune. Implicit rezulta concluzia superficiala ca Traian Basescu nu este dictator, ori Traian Basescu are structura psihica de dictator (tepe in piata, utilizarea dosarelor, presa straina si diaspora manipulate, etc). Va ajunge cat de dictator il vom lasa sa ajunga.

Submitted on 2011/03/08 at 23:14

Duios Anastasia trecea „¦. se apropie amurgul lui Andrei Plesu ca reper moral. Pacat. Intr-o tara debusolata, sa nu gasesti alt subiect decat prostia e totusi un semnal de alarma. E interesant de examinat in spectrul politic : conservatorism vs liberalism. Cred ca Andrei Plesu este mai dgraba conservator „“ ancorat solid in valorile din trecut, in realitatile din trecut, nu se da scos din anticomunism folosind la greu estetismul si filozofia. Marea ipotetic calitate umana.Insasi chestia asta cu liberal ortodox nu prea miroase a bine, respect si pentru unii si pentru altii, dar si Filocalia si bursa de valori / acceptarea homosexualilor nu prea merg mana in mana. In rest, bah, subiect neinteresant, e clar ca TB nu e dictator, dar a cam dat bocanci in gura la democratie, cee ce e un inceput promitator.

Corina

Submitted on 2011/03/09 at 11:18 | In reply to Piticul Prono.

Cred ca merita sa insistam: Plesu e nepermis de superficial cand il scapa pe Basescu de eticheta de dictator numai pentru ca o lume intreaga il critica fara sa ajunga la inchisoare. Nici nu are incotro, in lumea de azi, in structurile europene actuale. Dar oare asta e tot?

Submitted on 2011/03/08 at 16:12

Recent, tu si altii ati facut comentarii in care aparea si ideea ca Plesu mai are o intelegere cu si o datorie fata de Traian Basescu. Nu va credeam intru totul. Mai degraba as fi inclinat spre supozitia ca Plesu se comporta inocent si reactioneaza numai conform unor impulsuri proprii cand discuta politica, inclusiv despre Traian Basescu. Dupa articolul asta ii retrag prezumtia de nevinovatie. De ce a fost nevoie sa-l apere? Si de ce tocmai acum?

Oana

Submitted on 2011/03/08 at 17:58

(Vizavi de dl. Plesu) Prin starile pe care le mentionati (furie, melancolie, ingrijorare, tristete, dar intr-o alta ordine) am trecut si eu acum cateva luni, citind o serie de articole din „Adevarul” si „Dilema”. Pare tot mai nervos, mai intolerant, se autovictimizeaza si chiar isi imagineaza ca exista o conspiratie anti-elitista, indreptata mai cu seama inspre grupul Plesu-Liiceanu-Patapievici et Co.
Niciun moment nu mi-a lasat impresia ca ar fi contra lui Basescu. Si nici nu cred ca va fi vreodata. Un om cu o minte atat de ascutita, cu o cultura de invidiat, de o spontaneitate cuceritoare, dar care este incapabil sa spuna lucrurilor pe nume in acest caz. Din motive numai de dansul stiute. Nici dansul, nici dl. Liiceanu, nici dl. Patapievici etc. nu au cum sa se simta reprezentati de un individ ca Basescu. Sunt convinsa. Li se pot reprosa multe, numai lipsa de inteligenta nu. Tare mi-e teama, insa, ca motivul pentru care niciunul dintre dansii nu are curajul sa fie/critice obiectiv nu este unul care sa le faca cinste.

Atreides

Submitted on 2011/03/06 at 18:35

„Obsesia pentru prostie a lui Plesu vadeste epuizare si nu forta intelctuala sau creativa” Ceva forta intelectuala mai au acesti domni (Plesu, Liiceanu, Patapievici), dar forta creativa pare ca s-a cam stins. Oare cand a scris fiecare dintre acesti domni ultima lui carte cu adevarat buna?

 

Contele de Saint GermainMusafiri pe blogandrei plesu,comentarii,Dilema Veche,forum,Proprietatea termenilorIn continuarea postării mele de azi, 'Măturoiul ros al sofismelor lui Andrei Pleșu', adaug câteva reacții iscate de articolul din Dilema Veche al lui Andrei Pleșu, 'Proprietatea termenilor' și de comentariul meu de pe blog la acest articol, 'Tristul refugiu în semantică'.   Extrase de pe forumul din Dilema Veche   Mentorul adăugat de...Blog politic si polemic