Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

Cred că editorialul lui Andrei Pleşu din Dilema Veche, intitulat “Proprietatea termenilor”, este una dintre cele mai neinspirate şi neînţelepte producţii ale autorului din ultima vreme. Eu, care mă îndrept de fiecare dată cu mare şi pozitiv elan (deşi uneori critic) către tot ce publică domnul Pleşu, nu-mi amintesc o situaţie recentă în care să mă fi regăsit atât de dezamăgit, la capătul lecturii, ca după acest articol.

 

Întâi am fost furios, apoi melancolic, apoi îngrijorat iar acum sunt trist. Resimt o tristeţe reziduală, din categoria “rele durabile”, cu timp lung de resorbţie.

 

Deşi, de regulă, încerc să analizez, să argumentez, de data asta îmi voi reprima predispoziţia demonstrativă, rezumându-mă la a spune doar ce simt: o profundă decepţie.

 

De parcă aş fi văzut la televizor un reportaj în direct de pe un teatru de război, la capătul unor lupte atroce, cu sute de trupuri sfârtecate brăzdând ecranul. Iar pe fondul acestor imagini terifiante, regizorul din studio, un om pe care-l respect pentru înzestrarea sa artistică, îl critică rece şi profesional pe reporterul de la faţa locului că a confundat creierii unei victime cu plămânii. O rigoare de acest fel, desenzorializată, de-a dreptul robotică, are în ea ceva odios.

 

Domnul Pleşu tocmai ne-a comentat o eclipsă parţială de lună, încercând să pună în coordonate stereo (precizie maximă) relieful părţii vizibile dar ignorând total partea umbrită, de parcă aceasta n-ar exista deloc. Astfel de fracturi traumatizează fără folos.

 

Dacă, în buzunarul de la piept al vestei sale de protecţie anti-realitate cu care s-a încins, Andrei Pleşu s-a hotărât să arboreze, în loc de batistă,  un brevet de semantician, mă gândesc că n-ar fi total lipsit de sens, ba dimpotrivă, s-ar înscrie chiar într-o logică a continuităţii, să analizeze, într-un viitor editorial, raportul semantic între cuvintele “arbitru” şi “jucător”. Nu de alta dar poate astfel ne vom lămuri cât de democratic sau dictatorial este ca un preşedinte pe care Constituţia îl deleagă arbitru, să aleagă cu de la sine putere a intra pe teren în calitate de jucător.

Contele de Saint GermainEditorialeandrei plesu,arbitru,Dilema Veche,jucator,Proprietatea termenilor,semanticaCred că editorialul lui Andrei Pleşu din Dilema Veche, intitulat “Proprietatea termenilor”, este una dintre cele mai neinspirate şi neînţelepte producţii ale autorului din ultima vreme. Eu, care mă îndrept de fiecare dată cu mare şi pozitiv elan (deşi uneori critic) către tot ce publică domnul Pleşu, nu-mi amintesc...Blog politic si polemic