Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

Cred că editorialul lui Andrei Pleșu din Dilema Veche, intitulat „Proprietatea termenilor”, este una dintre cele mai neinspirate și neînțelepte producții ale autorului din ultima vreme. Eu, care mă îndrept de fiecare dată cu mare și pozitiv elan (deși uneori critic) către tot ce publică domnul Pleșu, nu-mi amintesc o situație recentă în care să mă fi regăsit atât de dezamăgit, la capătul lecturii, ca după acest articol.

 

Întâi am fost furios, apoi melancolic, apoi îngrijorat iar acum sunt trist. Resimt o tristețe reziduală, din categoria „rele durabile”, cu timp lung de resorbție.

 

Deși, de regulă, încerc să analizez, să argumentez, de data asta îmi voi reprima predispoziția demonstrativă, rezumându-mă la a spune doar ce simt: o profundă decepție.

 

De parcă aș fi văzut la televizor un reportaj în direct de pe un teatru de război, la capătul unor lupte atroce, cu sute de trupuri sfârtecate brăzdând ecranul. Iar pe fondul acestor imagini terifiante, regizorul din studio, un om pe care-l respect pentru înzestrarea sa artistică, îl critică rece și profesional pe reporterul de la fața locului că a confundat creierii unei victime cu plămânii. O rigoare de acest fel, desenzorializată, de-a dreptul robotică, are în ea ceva odios.

 

Domnul Pleșu tocmai ne-a comentat o eclipsă parțială de lună, încercând să pună în coordonate stereo (precizie maximă) relieful părții vizibile dar ignorând total partea umbrită, de parcă aceasta n-ar exista deloc. Astfel de fracturi traumatizează fără folos.

 

Dacă, în buzunarul de la piept al vestei sale de protecție anti-realitate cu care s-a încins, Andrei Pleșu s-a hotărât să arboreze, în loc de batistă,  un brevet de semantician, mă gândesc că n-ar fi total lipsit de sens, ba dimpotrivă, s-ar înscrie chiar într-o logică a continuității, să analizeze, într-un viitor editorial, raportul semantic între cuvintele „arbitru” și „jucător”. Nu de alta dar poate astfel ne vom lămuri cât de democratic sau dictatorial este ca un președinte pe care Constituția îl deleagă arbitru, să aleagă cu de la sine putere a intra pe teren în calitate de jucător.

Contele de Saint GermainEditorialeandrei plesu,arbitru,Dilema Veche,jucator,Proprietatea termenilor,semanticaCred că editorialul lui Andrei Pleșu din Dilema Veche, intitulat 'Proprietatea termenilor', este una dintre cele mai neinspirate și neînțelepte producții ale autorului din ultima vreme. Eu, care mă îndrept de fiecare dată cu mare și pozitiv elan (deși uneori critic) către tot ce publică domnul Pleșu, nu-mi amintesc...Blog politic si polemic