Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]


MOTTO

Vino dar, mătură roasă!
Ia-ți mantaua zdrențuroasă!
Slugă-ai fost, fii iară slugă!
Fă-mi pe voie dintr-o fugă!

 

Ucenicul vrăjitor
Johann Wolfgang von Goethe

(Traducerea lui St. O. Iosif)

 

 

Există o formă de oboseală a inteligenței care se manifestă prin autosuficiență. Combinată cu talentul de a mânui magic (până la un punct) cuvintele, conduce la sindromul de ucenic vrăjitor. Cu toate dezastrele ulterioare.

 

Lui Andrei Pleșu i-a plecat săptămâna trecută maistrul vraci la târg. A considerat că acesta e momentul propice de a ne trage o vrajă de prima mână și a încerca să-i înmâneze lui Traian Băsescu, sub privirile noastre buimace, brevetul de ne-dictator. Ca în celebra poveste însă, duhurile din subordine l-au trădat și, în loc de fercheșă vrajă, a ieșit o zdrențuroasă vrăjeală.

 

Măturoiul ros al sofismelor lui Andrei Pleșu, altădată de efect, i-a sufocat rapid pe cititori cu praful etnobotanic ridicat în timpul pledoariei. Maestrul, în lipsa maistrului, s-a dovedit un ucenic stângaci, stârnind apostrofări dure în rândul publicului.

 

Acum are o nouă temă asupra căreia să reflexteze: condiția slugii în trecut și în prezent.

Contele de Saint GermainEditorialul de joiAdevarul,andrei plesu,Dilema Veche,Goethe,Proprietatea termenilor,sofisme,ucenicul vrajitorMOTTO Vino dar, mătură roasă! Ia-ți mantaua zdrențuroasă! Slugă-ai fost, fii iară slugă! Fă-mi pe voie dintr-o fugă!   Ucenicul vrăjitor Johann Wolfgang von Goethe (Traducerea lui St. O. Iosif)     Există o formă de oboseală a inteligenței care se manifestă prin autosuficiență. Combinată cu talentul de a mânui magic (până la un punct) cuvintele, conduce la sindromul de...Blog politic si polemic