Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]


(Comentariu postat la articolul din EVZ al lui Sorin Ionita intitulat “Jeanne d’Arc si benzina ieftina”, articol ce poate fi citit accesand linkul http://www.evz.ro/detalii/stiri/senatul-evz-jeanne-darc-si-benzina-ieftina-918480.html)

Am început să-l citesc cu interes pe domnul Ioniţă.  Mi se pare că a înlocuit, în bună măsură, influenţa dominantă a partidului cu o emancipare de tip occidental. Daca am dreptate, atunci este un “delict” ce nu va intarzia să fie taxat drept trufie de tabăra rinocerizată a portocaliilor, dacă nu cumva factura a şi fost emisă.

În editorialul său de azi, ale cărui evaluări şi concluzii le împărtăşesc în general, au apărut, după părerea mea, două stridenţe, una dintre ele chiar falset.

Falsetul, care strică toată armonia demonstraţiei, este conţinut de următoarea frază: ” Una e să te lupţi, sub tiranie, pentru libertate; alta este să faci greva foamei în democraţie pentru leafa de la buget.”

Trimiterea către gestul doamnei învăţătoare Cristiana Anghel este străvezie. Şi, în plus, este ireverenţioasă, neadevărată, strecurată în context cu partizană mânie ori doar pentru rotunjire retorică.

În primul rând doamna Anghel nu s-a luptat pentru leafa de la buget ci pentru aplicarea unei legi în vigoare. Asta nu mai este nuanţă ci culoare fundamentală a spectrului. Domnul Ioniţă, prin noua sa statură politică, nu va putea nega faptul că, un astfel de temei, legitimează moral gestul doamnei Anghel în aceeaşi măsură în care delegitimează instituţional gestul guvernului.

În al doilea rând, dramatismul unei astfel de lupte sub tiranie nu este cu mult mai mai riscant decât dramatismul ei în “democraţia Băsescu”. Un regim care se confruntă cu o astfel de formă de protest, vizând o cauză explicit dreaptă, de asanare a arealului legalităţii, şi care ignoră acest protest cu cinism, făcându-se că nici nu-l observă, preferând să lase un om să moară decât să-şi recunoască invaliditatea, nu este un regim tocmai democratic ci unul cu instincte criminale, comparabil până la un punct cu o tiranie.

Regimul Ceauşescu a condamnat-o pe Doina Cornea la arest la domiciliu. Regimul Băsescu a condamnat-o pe Cristiana Anghel la ruleta rusească a confruntării cu rezistenţa ultimă a organismului ei. O fi chiar aşa o prăpastie între cele două sentinţe?

Am perceput, de asemenea, ca pe o stridenţă, afirmaţia domnului Ioniţă cum că “aberantă este şi demonizarea lui Năstase pentru că a privatizat Petrom”.

Nu cred că Adrian Năstase este demonizat pentru privatizarea în sine ci pentru modul în care a permis să se facă această privatizare.

Mă întorc însă la doamna Cristiana Anghel. Şi-l adaug ei şi pe Adrian Sobaru.

Pentru a mă întreba retoric: într-o ţară ca a noastră, cu un deficit atât de dramatic de gesturi de apărare a demnităţii naţionale şi individuale, de martiri despre care să se vorbească peste generaţii ca despre nişte pionieri ai unei Românii respectabile şi respectate, ne putem permite să bagatelizăm, să persiflăm, să aruncăm în derizoriu protestul acestor oameni?

Alte comentarii pe blogul conteledesaintgermain.ro

Contele de Saint GermainCrochiul de martiPolemiceAdrian Sobaru,Cristiana Anghel,Jeanne d'Arc,Sorin Ionita(Comentariu postat la articolul din EVZ al lui Sorin Ionita intitulat 'Jeanne d'Arc si benzina ieftina', articol ce poate fi citit accesand linkul http://www.evz.ro/detalii/stiri/senatul-evz-jeanne-darc-si-benzina-ieftina-918480.html) Am început să-l citesc cu interes pe domnul Ioniţă.  Mi se pare că a înlocuit, în bună măsură, influenţa dominantă a partidului cu o emancipare de...Blog politic si polemic