Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

Cu cât se apropie alegerile cu atât mi se pare mai instructiv să urmăresc  ziarele și televiziunile aservite puterii. Această alegere, ca o privire prin gaura cheii,  îmi permite accesul la nuanțe, la scăpări de vorbe și grimase ca între prieteni,  la nădufuri și temeri și recunoașteri pe care politicienii detestați de mine și comilitoni de-ai lor, ziariști, nu și le-ar permite în medii ostile.

Am procedat așa și ieri, urmărind cu folos interviul președintelui de la TVR 1 și apoi emisiunea lui Ion Cristoiu, de pe B1 TV. Am sesizat câteva aspecte interesante, pe care vreau să vi le împărtășesc.

1. O primă surpriză, plăcută, a fost atitudinea celor doi reporteri de la TVR 1 care l-au intervievat pe Traian Băsescu: Alina Stancu și Dan Turturică.  Impresia mea, proastă,  despre dl. Turturică, este binecunoscută celor care mă citesc. Nu pot însă să nu remarc faptul că de data asta dl. Turturică a insistat, ca un ziarist adevărat, să afle răspunsuri la unele întrebări pe care președintele tot încerca să le ocolească prin tertipuri care funcționau până acum fără greș la reporterii obedienți cu care era obișnuit. Alina Stancu, în aceeași notă, îl privea pe președinte în ochi și îi adresa, cu o politețe rece, întrebări incomode.

Faptul că TB s-a simțit încolțit de data asta este trădat și de un gest al său de nervozitate, repetat aproape pe întreaga durată a interviului: învârtitul stiloului in mâna dreaptă și ciocănitul cu el în masă. Când Alina Stancu l-a întrebat tranșant de ce nu dă publicității înregistrarea audio cu așa zisa propunere făcută lui Ponta de a deveni premier, TB s-a pierdut în detalii caraghioase, cum ar fi că a verificat chiar el, noaptea trecută, fidelitatea stenogramei, care e exactă la virgulă, deci nu mai e nevoie de înregistrarea audio. Culmea insolenței, dna. Stancu pune sare pe rană: „dar contează și tonul. Domnul Ponta susține că ați pronunțat acele cuvinte pe ton de bășcălie”. Zeul cotrocenist se întunecă la față și rostește, împărtășind proprii lecții de viață: „în principiu, domnul Ponta trebuie să învețe că nu poți trăi la nesfârșit din minciună”.

Apoi a ieșit la rampă domnul Turturică, și el bântuit de o nelămurire căreia îi venise timpul clarificării: de ce vestea reducerii salariilor cu 25% a fost comunicată românilor de președinte si nu de premierul Boc? Baletul prezidențial în jurul acestei întrebări  a fost ca acele unduiri contorsioniste pe incantațiile corului, din tragedia antică. Nu vă pot descrie, trebuie să vedeți singuri spectacolul: manevre de  îmbrobodire, crearea unor false probleme, detururi pe la Brăila pentru a face uitată adevărata întrebare și, la sfârșit, când totul părea rezolvat cu ajutorul ceții, vocea ștrangulată a lui Turturică: „și totuși de ce dv. și nu Boc?

Au fost multe astfel de momente, în interviul de ieri, care mie mi-au demonstrat că Traian Băsescu nu mai e nici el ce era odată: nici inspirație, nici spontaneitate, nici aplomb, nici magnetism. Doar un veteran al disimulării și al diversiunii, care aplică din reflex niște tehnici de supraviețuire politică, exersate din greu în tinerețea sa petrecută sub consemne și acoperire.

Nu mi-am putut explica foarte convingător substratul revenirii la un statut de ziariști care se respectă a celor doi amintiți, tocmai cu ocazia acestui interviu. Să fie trezirea propriei conștiințe? Sa fie semnalul unei „reevaluări” a lui Traian Băsescu de către forțe oculte?

Oricum, nu l-am mai văzut de mult pe președinte atât de nemenajat și ezitant ca aseară.

(Partea a doua, mai pe seara).

Contele de Saint GermainEditorialeAlina Stancu,B1 TV,Basescu,Cristoiu,Dan Turturica,Emil Boc,TVR 1,Victor PontaCu cât se apropie alegerile cu atât mi se pare mai instructiv să urmăresc  ziarele și televiziunile aservite puterii. Această alegere, ca o privire prin gaura cheii,  îmi permite accesul la nuanțe, la scăpări de vorbe și grimase ca între prieteni,  la nădufuri și temeri și recunoașteri pe care...Blog politic si polemic