Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

Cu cât se apropie alegerile cu atât mi se pare mai instructiv să urmăresc  ziarele şi televiziunile aservite puterii. Această alegere, ca o privire prin gaura cheii,  îmi permite accesul la nuanţe, la scăpări de vorbe şi grimase ca între prieteni,  la nădufuri şi temeri şi recunoaşteri pe care politicienii detestaţi de mine şi comilitoni de-ai lor, ziarişti, nu şi le-ar permite în medii ostile.

Am procedat aşa şi ieri, urmărind cu folos interviul preşedintelui de la TVR 1 şi apoi emisiunea lui Ion Cristoiu, de pe B1 TV. Am sesizat câteva aspecte interesante, pe care vreau să vi le împărtăşesc.

1. O primă surpriză, plăcută, a fost atitudinea celor doi reporteri de la TVR 1 care l-au intervievat pe Traian Băsescu: Alina Stancu şi Dan Turturică.  Impresia mea, proastă,  despre dl. Turturică, este binecunoscută celor care mă citesc. Nu pot însă să nu remarc faptul că de data asta dl. Turturică a insistat, ca un ziarist adevărat, să afle răspunsuri la unele întrebări pe care preşedintele tot încerca să le ocolească prin tertipuri care funcţionau până acum fără greş la reporterii obedienţi cu care era obişnuit. Alina Stancu, în aceeaşi notă, îl privea pe preşedinte în ochi şi îi adresa, cu o politeţe rece, întrebări incomode.

Faptul că TB s-a simţit încolţit de data asta este trădat şi de un gest al său de nervozitate, repetat aproape pe întreaga durată a interviului: învârtitul stiloului in mâna dreaptă şi ciocănitul cu el în masă. Când Alina Stancu l-a întrebat tranşant de ce nu dă publicităţii înregistrarea audio cu aşa zisa propunere făcută lui Ponta de a deveni premier, TB s-a pierdut în detalii caraghioase, cum ar fi că a verificat chiar el, noaptea trecută, fidelitatea stenogramei, care e exactă la virgulă, deci nu mai e nevoie de înregistrarea audio. Culmea insolenţei, dna. Stancu pune sare pe rană: “dar contează şi tonul. Domnul Ponta susţine că aţi pronunţat acele cuvinte pe ton de băşcălie”. Zeul cotrocenist se întunecă la faţă şi rosteşte, împărtăşind proprii lecţii de viaţă: “în principiu, domnul Ponta trebuie să înveţe că nu poţi trăi la nesfârşit din minciună”.

Apoi a ieşit la rampă domnul Turturică, şi el bântuit de o nelămurire căreia îi venise timpul clarificării: de ce vestea reducerii salariilor cu 25% a fost comunicată românilor de preşedinte si nu de premierul Boc? Baletul prezidenţial în jurul acestei întrebări  a fost ca acele unduiri contorsioniste pe incantaţiile corului, din tragedia antică. Nu vă pot descrie, trebuie să vedeţi singuri spectacolul: manevre de  îmbrobodire, crearea unor false probleme, detururi pe la Brăila pentru a face uitată adevărata întrebare şi, la sfârşit, când totul părea rezolvat cu ajutorul ceţii, vocea ştrangulată a lui Turturică: “şi totuşi de ce dv. şi nu Boc?

Au fost multe astfel de momente, în interviul de ieri, care mie mi-au demonstrat că Traian Băsescu nu mai e nici el ce era odată: nici inspiraţie, nici spontaneitate, nici aplomb, nici magnetism. Doar un veteran al disimulării şi al diversiunii, care aplică din reflex nişte tehnici de supravieţuire politică, exersate din greu în tinereţea sa petrecută sub consemne şi acoperire.

Nu mi-am putut explica foarte convingător substratul revenirii la un statut de ziarişti care se respectă a celor doi amintiţi, tocmai cu ocazia acestui interviu. Să fie trezirea propriei conştiinţe? Sa fie semnalul unei “reevaluări” a lui Traian Băsescu de către forţe oculte?

Oricum, nu l-am mai văzut de mult pe preşedinte atât de nemenajat şi ezitant ca aseară.

(Partea a doua, mai pe seara).

Contele de Saint GermainEditorialeAlina Stancu,B1 TV,Basescu,Cristoiu,Dan Turturica,Emil Boc,TVR 1,Victor PontaCu cât se apropie alegerile cu atât mi se pare mai instructiv să urmăresc  ziarele şi televiziunile aservite puterii. Această alegere, ca o privire prin gaura cheii,  îmi permite accesul la nuanţe, la scăpări de vorbe şi grimase ca între prieteni,  la nădufuri şi temeri şi recunoaşteri pe care...Blog politic si polemic