Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

 

(Comentariu postat la articolul lui M. Mihăieş din EVZ  18 oct. 2010 intitulat “ Cât costă un prânz gratuit?), ce poate fi citit accesând linkul http://www.evz.ro/detalii/stiri/senatul-evz-cat-costa-un-pranz-gratuit-909398.html#comentarii )

Dacă n-aş şti cât de cronică este pauperitatea gândirii jurnalistice a dlui. Mihăieş, l-aş suspecta, după articolul de azi, că a început să scrie în chei.

Scoateţi, stimaţi cititori, din primul paragraf numele proprii şi păstraţi caracterizarea:

“A fost suficient … să simtă  … clocotul mulţimii întărâtate pentru ca derbedeul politic din el să revină la limbajul de mardeiaş şi la obrăznicia de mahala. … a preluat de la Vadim grosolănia fără perdea şi plăcerea cuvântului deşucheat. … el nu poate gândi politicul decât în termenii confruntării primitive şi ai violenţei maladive. El nu are adversari de idei. El are duşmani ce trebuie zdrobiţi cu talpa de fier a cizmei.”

Nu vi se pare că este o descriere aproape fotografică a lui Traian Băsescu? Nu şi talentată, pentru că dl. M. nu-şi poate depăşi condiţia de  portretist redus la colorarea cu creioane boante a unor fotografii de buletin.

Impresia că sub aparenţa unor lătrături la Ponta, Antonescu şi, în general, la tot poporul român neobedient, Dl. M. îşi creează alibiuri pentru viitor, lovind codificat în puterea actuală, este întărită şi de următorul fragment:

“Cei din domeniul finanţelor care s-au îndatorat imprudent ar fi trebuit să ştie mai bine decât alţii că nu există prânzuri gratuite. Într-un fel sau altul, vei plăti.   … E preferabil de-o mie de ori să rabzi, decât să intri cu capul în laţ.”

Nu se potriveşte suspect de bine această mustrare cu împrumuturile luate de tandemul B-B de la FMI după ce în campania prezidenţială din 2009 au promis tot si au tocat aşişderea? Nu este România azi cu capul în laţ şi nu simţim zi de zi cum acest laţ se tot strânge?

Evident, dl. M. nu generează toate aceste confuzii intenţionat ci din pierderea totală a simţului măsurii şi realităţii. Mâine – poimâine o să înceapă a ridiculiza începutul de chelie al lui Dinu Patriciu, incapabil a înţelege cu cine este asociată chelia în mentalul colectiv.

După cunoştinţele de gramatică probate în articolul trecut, dl. M. ne impresionează astăzi cu everesturile sale stilistice. O mostră de metaforă “specialitatea casei”, scremută, parazitată de bufeuri viscerale, tocmai bună de exemplificat pentru “aşa nu”:

“Gol de idei ca un “pet” de bere după orgia unor cocalari”  

Incontinent cu emisiile sordide, incapabil de a scoate efecte din nuanţe, Dl. M mizează doar pe cantitate brută de însăilări depreciative. “Orgia unor cocalari” nu adaugă absolut nicio valoare estetică ori de altă natură atributului “gol de idei”. Golul nu este cu nimic mai rău sau mai bun dacă a fost produs de orgia unor cocalari sau de beţia de cuvinte a unui critic literar – profesor universitar. Dl. M trebuie însă să-şi descarce saptămânal vidanja şi atunci scrie editoriale, ca cel de ieri, ca cel de azi,  ca cel de mâine.

Contele de Saint GermainPolemice  (Comentariu postat la articolul lui M. Mihăieş din EVZ  18 oct. 2010 intitulat “ Cât costă un prânz gratuit?), ce poate fi citit accesând linkul http://www.evz.ro/detalii/stiri/senatul-evz-cat-costa-un-pranz-gratuit-909398.html#comentarii ) Dacă n-aş şti cât de cronică este pauperitatea gândirii jurnalistice a dlui. Mihăieş, l-aş suspecta, după articolul de azi, că a început să...Blog politic si polemic