Scorul acestui articol
[Total: 0 voturi. Media: 0]

 

(Comentariu postat la articolul lui M. Mihăieș din EVZ  18 oct. 2010 intitulat ” Cât costă un prânz gratuit?), ce poate fi citit accesând linkul http://www.evz.ro/detalii/stiri/senatul-evz-cat-costa-un-pranz-gratuit-909398.html#comentarii )

Dacă n-aș ști cât de cronică este pauperitatea gândirii jurnalistice a dlui. Mihăieș, l-aș suspecta, după articolul de azi, că a început să scrie în chei.

Scoateți, stimați cititori, din primul paragraf numele proprii și păstrați caracterizarea:

„A fost suficient … să simtă  … clocotul mulțimii întărâtate pentru ca derbedeul politic din el să revină la limbajul de mardeiaș și la obrăznicia de mahala. … a preluat de la Vadim grosolănia fără perdea și plăcerea cuvântului deșucheat. … el nu poate gândi politicul decât în termenii confruntării primitive și ai violenței maladive. El nu are adversari de idei. El are dușmani ce trebuie zdrobiți cu talpa de fier a cizmei.”

Nu vi se pare că este o descriere aproape fotografică a lui Traian Băsescu? Nu și talentată, pentru că dl. M. nu-și poate depăși condiția de  portretist redus la colorarea cu creioane boante a unor fotografii de buletin.

Impresia că sub aparența unor lătrături la Ponta, Antonescu și, în general, la tot poporul român neobedient, Dl. M. își creează alibiuri pentru viitor, lovind codificat în puterea actuală, este întărită și de următorul fragment:

„Cei din domeniul finanțelor care s-au îndatorat imprudent ar fi trebuit să știe mai bine decât alții că nu există prânzuri gratuite. Într-un fel sau altul, vei plăti.   … E preferabil de-o mie de ori să rabzi, decât să intri cu capul în laț.”

Nu se potrivește suspect de bine această mustrare cu împrumuturile luate de tandemul B-B de la FMI după ce în campania prezidențială din 2009 au promis tot si au tocat așișderea? Nu este România azi cu capul în laț și nu simțim zi de zi cum acest laț se tot strânge?

Evident, dl. M. nu generează toate aceste confuzii intenționat ci din pierderea totală a simțului măsurii și realității. Mâine „“ poimâine o să înceapă a ridiculiza începutul de chelie al lui Dinu Patriciu, incapabil a înțelege cu cine este asociată chelia în mentalul colectiv.

După cunoștințele de gramatică probate în articolul trecut, dl. M. ne impresionează astăzi cu everesturile sale stilistice. O mostră de metaforă „specialitatea casei”, scremută, parazitată de bufeuri viscerale, tocmai bună de exemplificat pentru „așa nu”:

„Gol de idei ca un „pet” de bere după orgia unor cocalari”  

Incontinent cu emisiile sordide, incapabil de a scoate efecte din nuanțe, Dl. M mizează doar pe cantitate brută de însăilări depreciative. „Orgia unor cocalari” nu adaugă absolut nicio valoare estetică ori de altă natură atributului „gol de idei”. Golul nu este cu nimic mai rău sau mai bun dacă a fost produs de orgia unor cocalari sau de beția de cuvinte a unui critic literar „“ profesor universitar. Dl. M trebuie însă să-și descarce saptămânal vidanja și atunci scrie editoriale, ca cel de ieri, ca cel de azi,  ca cel de mâine.

Contele de Saint GermainPolemice  (Comentariu postat la articolul lui M. Mihăieș din EVZ  18 oct. 2010 intitulat ' Cât costă un prânz gratuit?), ce poate fi citit accesând linkul http://www.evz.ro/detalii/stiri/senatul-evz-cat-costa-un-pranz-gratuit-909398.html#comentarii ) Dacă n-aș ști cât de cronică este pauperitatea gândirii jurnalistice a dlui. Mihăieș, l-aș suspecta, după articolul de azi, că a început să...Blog politic si polemic