Scorul acestui articol
[Total: 2 voturi. Media: 5]

(Comentariu postat la editorialul din Adevarul al lui Andrei Plesu intitulat ” Indigestii”, editorial ce poate fi citit accesand linkul http://www.adevarul.ro/andrei_plesu_-_opinii/Indigestii_7_457224276.html)

Plecând de la indigestia domnului Pleșu, cauzată de televiziunile autohtone, mă întreb citindu-l: de ce, oare, aceste televiziuni nu organizează o dezbatere cu cărțile pe masă în care vocalii intelectuali ai lui Băsescu, autodeclarați anticomuniștii prezentului, să ne explice de ce s-au strâns, pentru apărarea acestei cauze, în jurul lui Traian Băsescu și nu în jurul adevăraților anticomuniști, victime ale dictaturii roșii de pe la noi: Paul Goma, Doina Cornea, Regele Mihai? Toți aceștia trei din urmă sunt incă în viață și, ce să vezi, ca și Vasile Paraschiv, răposat într-un anonimat grăitor, nu-l recunosc pe Traian Băsescu drept anticomunist autentic ci îl consideră, mai degrabă, un oportunist, decolorat din roșu în portocaliu pentru  a profita la maximum de pe urma sensibilității românilor la acest subiect.

Răspunsul la întrebarea mea poate fi aflat, indirect, prin analizarea diverselor luări de poziție din cele două tabere. Iată doar două exemple.

Încă din iunie 2007, printr-un editorial publicat sub titlul „Intelectualii și puterea. Un răspuns pentru Doina Cornea”, doamna Alina Mungiu Pippidi săpa cu zel la subrezirea soclului statuii doamnei Doina Cornea de pe ce poziție credeți? De pe poziția admiratorului bine intenționat. Ce-ați visa mai perfid? Luați aminte:

„Doina Cornea a fost intotdeauna un model pentru mine. Dar inca din 1990, in timp ce eram sigura ca judecatile ei morale erau impecabile, am avut indoieli asupra cailor recomandate de doamna Cornea pentru a implementa principiile ei etice in realitate. […].

Daca doamna Cornea nu e populara, asta e pentru ca nu e din cale afara de democrată”.

Și acum urmează, prin antiteză cu autoritarista disidentă, modelul adevăratului lider democratic. Å¢ineți-vă bine:

„Popularitatea lui Traian Basescu, imi dau seama, nu inseamna nimic pentru Doina Cornea, chiar daca e obtinuta integral pe cale democratica, spre deosebire de predecesorii sai”. Câte ar fi de comentat despre „integral pe cale democratică”… Nu este însă acum nici momentul, nici locul.

Infatuarea doamnei Pippidi atinge însă apogeul atunci când, convinsă că domnia sa deține adevărul implacabil al prezentului, în contrast cu depășita doamnă Cornea care „nu mai e la curent cu politica de zi cu zi” a țării, edictează:

” Draga doamna Cornea, nu cunoasteti, asa cum cunosc eu, generatia noastra europeana, generatie de succes in lume, nu la noi, care alege sa nu aiba BMW, desi si l-ar putea permite. Unii sunt in Romania, altii sunt departe, dar tot cu noi, pe forumuri sau la vot. Credeti-ma, daca Basescu nu va fi la inaltimea mandatului sau, aceasta generatie il va detrona rapid. Lucrurile s-au schimbat in aceasta privinta. Oamenii nu se mai tem. Aveti putina incredere!”

După această vomantă pledoarie manipulatorie, după ce Băsescu, prin statura lui Boc, ne-a dat adevărata înălțime a mandatului său, ați auzit-o pe doamna Pippidi să iasă public și să-și ceară scuze? În numele ei și a generației noastre europene în frunte cu EBA?

Nici poveste.

Al doilea exemplu. Un citat din autofilmarea 67 a lui Paul Goma intitulată ” Iar despre Manolescu 01″, filmare ultrarecentă, din 22 martie 2011, unde, la minutul 27:55, Paul Goma afirmă:

„Nu mă mai mir că „în Ardealul cel plin de dealuri” cum îl cânta altă putoare care scria despre íngineri”, Pleșu, marele rezistent, marele anticomunist Pleșu, care făcea rezistență dimpreună cu Măgureanu, la Tețcani, așa, eu nu mă mai mir că mi se scot cărțile din biblioteca Universității din Cluj”.

Întreaga mărturie a lui Paul Goma poate fi auzită accesand linkul: http://www.paulgoma.com/autofilmare-67-iar-despre-manolescu-01/

Contele de Saint GermainEditorialePolemiceAlina Mungiu Pippidi,andrei plesu,anticomunisti,autofilmari,blog goma,Doina Cornea,editorial Adevarul,intelectualii lui Basescu,Paul Goma,regele Mihai,Vasile Praschiv(Comentariu postat la editorialul din Adevarul al lui Andrei Plesu intitulat ' Indigestii', editorial ce poate fi citit accesand linkul http://www.adevarul.ro/andrei_plesu_-_opinii/Indigestii_7_457224276.html) Plecând de la indigestia domnului Pleșu, cauzată de televiziunile autohtone, mă întreb citindu-l: de ce, oare, aceste televiziuni nu organizează o dezbatere cu cărțile pe masă în care vocalii...Blog politic si polemic