Scorul acestui articol
[Total: 35 voturi. Media: 4.4]

 

M-am întors la preocupările zilnice după o ultimă (până la Crăciun) săptămână de vacanță din acest an. Când te îndepărtezi de un loc suficient de mult cât să nu te mai ajungă rumorile lui, când, în plus, noua destinație știe să-ți distragă atenția cu frivolități benigne, care-ți pun la încercare rămășițe de tinerețe și de entuziasm pe care le credeai epuizate, revenirea acasă te surprinde prin culori. Ca și cum ai purta la ochi niște ochelari de soare care, pe lângă faptul că estompează stridențele luminii crude, adaugă și un fond cromatic al readaptării, în care toate par altfel decât le lăsasei. Mai puțin colțuroase, mai puțin grave, mai puțin importante în valoare absolută.

Primul sentiment, după o rapidă documentare asupra celor petrecute în țară cât timp am lipsit, a fost unul de încă vacanță. Într-un articol pe care îl publicasem cu aproape două săptămâni în urmă, intitulat „Sa înceapa stagiunea de toamna!”, prorocisem însă altceva:

Deocamdată, în pre-stagiune, acțiunea e mai mult în culise decât pe scena publică. În aceste zile Inspecția Judiciară pregătește raportul privind auditul efectual la DNA. În replică, CSM pregătește decapitarea Inspecției Judiciare înainte ca acel raport să fie validat de conducerea acestei instituții.

Urmează săptămâni importante. Nu imediat, mai avem de așteptat începutul școlii, al anului universitar, al sesiunii parlamentare. Dar, după aceea, vă invit la spectacol.

Intuiția îmi spune că vom avea parte de multă acțiune, de mult suspans și de un deznodământ plin de imprevizibil.

Și iată, aseară, confirmarea! Două bombe jurnalistice, aparent fără legătură între ele, detonate simultan la cele mai importante două televiziuni de știri, aveau să declanșeze în chip de mare show inaugural, „stagiunea de toamnă” din politica românească.

Raportul inspecției judiciare după verificarea situației de la DNA” a fost prezentat de Mihai Gâdea la A3. Cu semnături, ștampile, deasupra oricăror suspiciuni de contrafacere. Verificarea activității DNA s-a făcut cu mai multe echipe de  inspecție, fiecare acționând pe câte o temă punctuală, dintre cele mult controversate și mediatizate în ultimul an, și fiecare redactând la final raportul său asupra controlului efectuat.

Raportul prezentat aseară de A3 se referea la modul în care DNA a acționat în legătură cu emiterea de către Guvernul României a Ordonanței 13. Devastator! Niște acuzații atât de grave, formulate într-un document oficial, împotriva Procurorului General Augustin Lazăr și a șefei DNA Laura Kovesi, nu-mi amintesc să mai fi apărut în România până în prezent. Doar Curtea Constituțională, în motivarea unora dintre deciziile sale, s-a mai apropiat întrucâtva de această magnitudine a acuzelor, dar acolo formulările s-au păstrat la un nivel general, de principiu, evitându-se numele proprii și culpabilizările individuale.

Văzând concluziile acestui Raport (doar unul dintre rapoartele întocmite de inspectorii Inspecției Judiciare) putem să ne explicăm de ce s-a încercat, prin intermediul CSM, decapitarea Inspecției Judiciare prin acel puci dejucat în ultimul moment de cele 6 judecătoare din cadrul CSM  care nu s-au prezentat la respectiva ședință inchizitorială.

În paralel, pe RTV, Victor Ciutacu împreună cu Ion Cristoiu au fost servanții unei alte rafale de dezvăluiri năucitoare. Muniția, pentru respectiva canonadă, a fost asigurată în premieră absolută (și mult așteptată) de colonelul SRI (r) Daniel Dragomir cel acuzat în dosarul Black Cube că ar fi negociat și intermediat transferurile financiare și de informații critice între investigatorii din Israel și beneficiarii din umbră, de la București, ai respectivei operațiuni. Și în acest caz, ca și în cel prezentat de A3, nu voi relua aici fragmentele incendiare de text și de dialog care au făcut din cele două emisiuni TV adevărate regaluri jurnalistice.  Aceia care vor să se convingă că nu folosesc vorbe mari, nu au decât să caute și să privească înregistrările postate pe net ale celor două evenimente. Colosale!

Avem, așadar, intrigă de superproducție.

Dar mai avem ceva: o explicație, din ce în ce mai plauzibilă (și surprinzătoare, vă asigur), a schemei, la nivel înalt, urmată de protagoniști.

Ajutate de aceste recente evenimente și dezvăluiri, lucrurile se leagă tot mai bine. Întrebări în care ne-am blocat multă vreme (de ce s-a oprit Sebastian Ghiță din dezvăluiri, de ce Traian Băsescu a devenit mielușel iar Elena Udrea pare să fi fost uitată de justiție, de ce se reactivează în trombă dosarul Black Cube, cel care părea îngropat definitiv, de ce tace Klaus Iohannis atât de ostentativ etc.) par a-și găsi deodată răspunsuri logice și convergente într-un scenariu pe care vi-l voi prezenta în curând.

Mai aștept câteva confirmări care pot veni azi, pot veni mâine (din presă, nu de altundeva), și vă voi împărtăși teoria mea spre analiză și dezbatere.

Pe curând!

Contele de Saint GermainEditorialeAugustin Lazar,deciziile CCR,dosarul Black Cube,Iterviu Ciutacu Cristoiu Dragomir,Laura Kovesi,Mihai Gadea si A3,Raportul Inspectiei Judiciare despre DNA,stagiunea de toamna  M-am întors la preocupările zilnice după o ultimă (până la Crăciun) săptămână de vacanță din acest an. Când te îndepărtezi de un loc suficient de mult cât să nu te mai ajungă rumorile lui, când, în plus, noua destinație știe să-ți distragă atenția cu frivolități benigne, care-ți pun la...Blog politic si polemic