Scorul acestui articol
[Total: 50 voturi. Media: 4.3]

 

Binomul SRI „“ DNA era deja constituit È™i funcționa eficient în momentul preluării preÈ™edinției României de către Klaus Iohannis.  El, însă, binomul, era la acel moment tricefal. Dezvăluiri recente („žsufrageria lui Oprea”, interviul cu Daniel Dragomir, ultimele declarații ale lui Liviu Dragnea) confirmă că, pe lângă mult mediatizații Florian Coldea È™i Laura Kovesi, un rol esențial (poate cel de lider maxim) în conducerea binomului îl avea, în ianuarie 2015, George Maior.

SRI se asigurase, în perspectiva prezidențialelor din 2014, pentru ambele variante de rezultat. Altfel spus, îÈ™i luase măsurile necesare ca oricine va câÈ™tiga în disputa dintre Ponta È™i Iohannis el, SRI, să cadă în picioare, să se poată revendica taberei victorioase. Este bine cunoscut faptul că, în vreme ce Maior l-a sprijinit în acele alegeri pe Ponta, Coldea a jucat de partea lui Iohannis.

NeobiÈ™nuit pentru lentul Iohannis, printre primele È™i foarte rapidele măsuri luate din postura de preÈ™edinte al României a fost îndepărtarea lui George Maior de la conducerea civilă a SRI. Ca mai mereu în astfel de situații, scăparea de un personaj greu È™i extrem de incomod s-a făcut prin promovare. George Maior a primit postul de Ambasador al României în SUA. Dar nu doar la inițiativa lu Klaus Iohannis ci, după cum mărturisea ieri, într-o postare pe pagina sa de Facebook, generalul Dumitru Iliescu, fost È™ef al SPP în regimul Ion Iliescu, È™i cu largul sprijin al SUA.

„žSRI a devenit tot mai prezent in jocurile politice pentru mentinerea puterii de catre cei aflati la conducerea tarii, dar si in campul tactic numit justitie, fapt ce a alterat grav sistemul democratic din Romania. Domnul Maior a cunoscut in detaliu toate operatiunile desfasurate de Coldea, le-a aprobat si l-a ajutat in demersul sau. […] Poate il intraba cineva si pe domnul Maior despre aceste ilegalitati, facute cu buna stiinta a reprezentantilor partenerului nostru strategic, care de fapt l-au recompensat, pentru serviciile aduse cu postul de ambasador in SUA„.

Ca răsplată pentru sprijinul acordat de Florian Coldea în câÈ™tigarea scaunului de la Cotroceni, Klaus Iohannis l-a păstrat pe acesta pe funcție. Vulnerabilizându-se, evident, prin acest gest de recunoaÈ™tere a unor merite bazate pe depăÈ™iri de competențe. Și dându-i implicit lui Florian Coldea un ascendent în a cuteza să transforme binomul din ce era la ieÈ™irea din scenă a lui Traian Băsescu în ceva mult mai toxic È™i agresiv. Într-un comando de condus, nedemocratic, țara.

În fața acestei acaparări ilicite È™i galopante de putere,  Klaus Iohannis s-a văzut nevoit, tot cu o rapiditate ce nu intra în zona sa de confort cotidian, să întreprindă ceva pentru a nu deveni, prin inacțiune, o simplă marionetă. L-a desemnat pe omul lui de încredere, Eduard Hellvig, ca succesor al lui George Maior în poziția de director SRI.

Există toate elementele să credem că, la investirea sa, Eduard Hellvig a convenit cu Klaus Iohannis aplicarea unui plan de acțiune prin care preÈ™edintele țării să-È™i recupereze, în timp, prerogativele constituționale confiscate de statul paralel.

În virtutea acestui plan, în septembrie 2016 a fost îndepărtată de la ÎCCJ (prin promovare la CCR, cum altfel?) Livia Stanciu. Înlocuită de preÈ™edinte cu o persoană selectată atent de el deci, cu certitudine, de maximă încredere È™i loialitate: Cristina Tarcea. Apoi, în ianuarie 2017, a fost rândul lui Florian Coldea să părăsească funcția de prim-adjunct al È™efului SRI (după ce a fost suspendat de Eduard Hellvig, cu acceptul prealabil al lui Klaus Iohannis). IeÈ™iri din scenă discrete, fără scandal È™i turbulențe care să tulbure apele, adică exact cum îÈ™i dorea Klaus Iohannis.

Singura „žnerezolvată”, în pofida presiunilor la care a fost supusă, rămânea Laura Kovesi. Aici problema s-a complicat. Din 3 motive: sprijinul SUA, sprijinul străzii dependente de Facebook È™i dosarele familiei Iohannis.

Forța acestor trei constrângeri nu putea fi bagatelizată de Klaus Iohannis. Fiecare dintre ele, în parte, îi putea pune în pericol, dacă nu chiar compromite, obținerea unui al doilea mandat de preÈ™edinte al României.

Și, atunci, planul a necesitat ajustări. Laura Kovesi trebuia îndepărtată  prin intermediul altora, dintre cei cu care Iohannis nu putea fi suspectat de complicități. S-a apelat, astfel, la variante cu terți, în speranța că, presată prin metode specifice intelligence-ului, È™efa DNA va ceda psihic È™i va demisiona.

Operațiunea Black Cube

Din stenogramele interogatoriilor luate reprezentanților firmei israeliene (publicate la vremea respectivă de Ion Cristoiu) rezultă că directorul onorific al Black Cube (Meir Dagan, fost È™ef al Mossad) a verificat la BucureÈ™ti È™i a primit confirmări că acțiunea comandată de români avea acordul de la cel mai înalt nivel al statului. Daniel Dragomir mărturisea în interviul de acum două zile că a fost întrebat insistent de procurorii DIICOT dacă el, prin ceea ce a făcut în această operațiune,  nu a îndeplinit, cumva, o misiune trasată de Iohannis È™i Hellvig. Evident că o astfel de eventuală misiune nici nu poate fi mărturisită È™i nici nu poate fi dovedită. Că doar nu discută personal preÈ™edintele sau È™eful SRI cu un executant aflat undeva la coada ierarhiei. Există relee sigure, securizate, prin care astfel de ordine se transmit. Faptul că Klaus Iohannis a ieÈ™it la vremea publicării stenogramelor respective să declare personal că nu are nicio legătură cu operațiunea Black Cube È™i că, la scurt timp după aceea, s-a descotorosit È™i de M.R. Ungureanu de la SIE (suspectat a fi fost sursa lui Dagan) constituie, prin contrastul cu comportamentul obiÈ™nuit al preÈ™edintelui, mai mult o confirmare decât o negare.

Dezvăluirile lui Sebastian Ghiță

Atunci când Sebastian Ghiță È™i-a început serialul de dezvăluiri, avea de partea sa cel puțin o facțiune din SRI  care îl alimenta cu documente È™i care, în final, l-a ajutat să fugă din țară. De ce a tăcut Ghiță brusc, după căderea lui Coldea? Doar ținta lui principală, declarată, era Kovesi?! Să o fi iertat brusc pe aceasta, mulțumindu-se cu „žtrofeul” Coldea? Nici vorbă!

În mod cert, muțenia lui Sebastian Ghiță după căderea lui Coldea a fost rezultatul unor negocieri. Cel mai probabil, la vârful piramidei decizionale de la BucureÈ™ti s-a considerat că, odată îndepărtat Coldea, scoaterea din joc a Laurei Kovesi se va putea face È™i altfel, cu mai puține pagube colaterale decât dacă Ghiță È™i-ar continua serialul de dezvăluiri, compromițând astfel, total, două instituții esențiale, SRI È™i DNA, È™i aÈ™a destul de È™ifonate. Pe de altă parte, i s-a explicat È™i Laurei Kovesi că este spre binele ei s-o lase mai moale, o vreme, cu dosarele lui Ghiță È™i cu presiunile pentru extrădare. Ceea ce È™efa DNA, după cum se vede, a înțeles perfect. După arestarea lui Ghiță la Belgrad, cazul lui a intrat în umbră. Mai mult, ca să scadă presiunea pe care unul dintre atacatorii ei cei mai periculoÈ™i, Traian Băsescu,  o punea asupra sa, din țară, Laura Kovesi a lăsat-o în pace È™i pe Elena Udrea, de ale cărei dosare nu se mai aude nimic de luni bune.

***

Dacă, referitor la Operațiunea Black Cube, există indicii deloc neglijabile că declanÈ™area ei a beneficiat de o încuviințare discretă cu capul de la Cotroceni (pe muteÈ™te, bine înțeles), referitor la dezvăluirile lui Ghiță (completate È™i adăugite de Traian Băsescu) tandemul Hellvig „“ Iohannis nu a trebuit să facă altceva decât să le observe consecințele. Doar că, la un moment dat, înainte ca ultima țintă, cea mai importantă (Laura Kovesi),  să fie doborâtă, ambele asalturi s-au oprit. Peste Black Cube s-a aÈ™ternut tăcerea, Sebastian Ghiță a dispărut din peisaj iar Traian Băsescu s-a retras în expectativă.

***

Era de aÈ™teptat È™i am anticipat reluarea asaltului asupra Laurei Kovesi după terminarea vacanței de vară. Doar că această redeschidere a focului ne-a rezervat niÈ™te surprize de proporții. Canonada nu a mai venit din direcția gurilor de foc cu care ne obiÈ™nuisem până atunci, ci de pe aliniamente noi.

Prima mare surpriză a fost boicotarea È™edinței CSM de către 6 doamne judecător în frunte cu, bombă, însăÈ™i Cristina Tarcea, preÈ™edinta ÎCCJ, numită acolo, cum spuneam, ca om de maximă încredere, chiar de Klaus Iohannis. Gestul doamnei Tarcea are o semnificație uriaÈ™ă. El, prin gravitatea consecințelor sale, nu putea fi făcut fără acordul (dacă nu cumva chiar „žla ordinul”) preÈ™edintelui României. Ce consecințe a avut acest gest? Coagularea unei mase critice de judecători care să reuÈ™ească blocarea demiterii abuzive a È™efului Inspecției Judiciare. Acest urma să semneze (deci să valideze) în doar câteva zile raportul IJ despre controlul efectuat la DNA.

Ca să se elimine orice suspiciune că ar fi fost vorba de o pură tresărire de conÈ™tiință a Cristinei Tarcea È™i nu de un plan bine ticluit dinainte, la câteva zile după această boicotare a È™edinței CSM, a apărut la A3 Raportul IJ la DNA, un document absolut devastator pentru reputația lui Augustin Lazăr È™i a Laurei Kovesi.

Simultan,  Daniel Dragomir (un personaj cheie din dosarul Black Cube) acordă, într-o primă ieÈ™ire publică,  un interviu eveniment la RTV. În care dezvăluie (parțial cu probe, parțial cu promisiuni de probe) niÈ™te abuzuri incalificabile ale Laurei Kovesi. Cine îl putea determina (È™i proteja) pe Dragomir să facă acest gest aproape nebunesc dacă nu aceleaÈ™i forțe, suficient de puternice, care l-au convins È™i să între în războiul cu È™efa DNA?! Ghici ciupercă…

Iar o zi mai târziu Lumea Justiției prezintă niÈ™te SMS-uri de derbedeu neînfricat schimbate între procurorul Portocală (favoritul, îndelung protejatul È™i modelul de profesionalism al Laurei Kovesi) È™i deputata Andreea Cosma fiica unuia dintre inculpații acestuia. După care, în seara cu pricina, doamna Cosma apare È™i la RTV unde mărturiseÈ™te niÈ™te comportamente absolut deviante ale procurorului Portocală. Pe care, în continuare, Laura Kovesi îl apără prin nerepudiere, menținându-l astfel în vârful listei sale de valori.

Este limpede că tot acest iureÈ™ nu se putea declanÈ™a, simultan, doar prin pure coincidențe. El a fost plănuit de niÈ™te minți antrenate, de niÈ™te profesioniÈ™ti ai scenariilor de acest fel.

Dacă, până acum, am asistat la acțiuni anti „“ Kovesi de tip gherilă, cu partizani răzleți (Ghiță, Băsescu, Andronic) È™i fără un plan cu coordonare unitară, după aceste evenimente È™i dezvăluiri în cascadă din ultima săptămână putem spune că ceva esențial s-a schimbat: operatiunea „žDebarcarea lui Kovesi” beneficiaza, acum, de un centrul de comanda. De comandă unică!

Contele de Saint GermainEditorialebinomul SRI-DNA,Black Cube,centru de comanda,Cristina Tarcea presedinta ICCJ,debarcarea lui Kovesi,Dumitru Iliescu sef SPP,Eduard Hellvig,George Maior,interviu Daniel Dragomir,Livia Stanciu,Lumea Justitiei,Meir Dagan sef Mossad,MRU sef SIE,Sebastian Ghita,sufrageria lui Oprea  Binomul SRI '“ DNA era deja constituit È™i funcționa eficient în momentul preluării preÈ™edinției României de către Klaus Iohannis.  El, însă, binomul, era la acel moment tricefal. Dezvăluiri recente ('žsufrageria lui Oprea', interviul cu Daniel Dragomir, ultimele declarații ale lui Liviu Dragnea) confirmă că, pe lângă mult mediatizații Florian...Blog politic si polemic